Bridgerubriek 14 september

Het is niet mogelijk dat Donny van de Beek na tien potjes voor Ajax opeens besluit voor Real Madrid uit te komen in La Liga. De regels verbieden een switch gedurende het seizoen en Van de Beek zal tot in juni uitkomen in het rood-wit. Bridgers hebben dat probleem niet. Als je in februari met de bloemen staat te zwaaien in Utrecht, kun je in de andere maanden van het jaar best ook in China of Rusland proberen kampioen te worden.

Simon de Wijs en Bauke Muller zijn ware globetrotters wat dat betreft. Afgelopen week zijn ze in de buurt van Moskou hard aan het werk om dit jaar toch nog een keer nationaal kampioen te worden.

In Rusland spelen twaalf teams in de eindfase in de strijd om het nationale kampioenschap. Een volledige Round-Robin en daarna de eerste twee tegen elkaar om de titel. De Wijs en Muller eindigen met hun team als tweede in de voorronde en treffen een team met Russen, ex-Russen en een stel Polen in de finale.

In de voorronde moeten ze wel nog afrekenen met zwei Schweitzer Knaben:

Z/-
A 9
H 9 4 3
A 5 2
A V 10 2
H B 7 5 3
10 8 6 2
A 5 8 6 2
V 10 H 6 4
H 8 7 6 B 9 3
V 4
V B 10 7
B 9 8 7 3
5 4
 

De Wijs opent de westhand met 1♠ en Bauke Muller biedt 3♠ na het informatiedoublet van noord. Maximale druk, zo wordt het ons geleerd. Zuid past en dat doet west ook, maar Sjoert Brink als noord doubleert nog een tweede keer en Bas Drijver beëindigt met 4 het bieden.

West legt een schopje op tafel en Drijver laat de slag doorlopen naar zijn hand. Als oost ♠H niet heeft, maakt zuid met de vrouw een goedkope slag. De leider gaat verder met een klavertje naar de vrouw en als dat lukt, incasseert hij ook ♣A.

Het vervolg is duidelijk. Zuid troeft een klaveren met 7 en speelt schoppen naar boven om ook de laatste klaveren te troeven. Met de troeven rond maken de verdedigers nog twee slagen in ruiten en A voor een ogenschijnlijke makkelijke 620.

Aan de andere tafel hetzelfde begin, behalve dat oost 2 biedt na de dubbel. Hij belooft ten minste een driekaart in schoppen en een zwakke hand. Zuid doubleert om zijn hartens te vertellen en als oost na twee passen 2♠ biedt, maakt noord het af met 4.

De schoppenstart vanuit oost is een stuk vervelender dat van west, want je bent meteen een schoppenslag kwijt. Samen met troefaas en twee slagen in ruiten ontkom je niet aan een down.

Heeft De Wijs het weggeven dan met zijn schoppenuitkomst?
Nee! Ook met bijvoorbeeld klaveren uit kan zuid zijn contract maken. Snij met ♣V en speel een kleine ruiten naar de hand. Als oost opstapt, heb je maar een ruitenverliezer, dus duikt oost en maakt west 10. De tweede klaveren is voor het aas en het troefvervolg is voor west die een derde klaveren speelt.

Zuid troeft en speelt een troef en een ruiten naar het aas. Een derde ronde ruiten is voor oost, die zuid niet kan forceren met klaveren en schoppen speelt voor het aas in de dummy. De leider kan nu oversteken in troef naar zijn hand om op de twee vrije ruiten de zwarte verliezers van noord te parkeren.

Om Simon een hart onder de riem te steken ga ik er van uit dat zuid dit parkoers moeiteloos zou hebben gevonden.

Zwitserland haalt de finale niet en eindigt als zesde.

N/OW
B 7 2
V 8 7
B 9 6 2
B 5 4
9 8 6
H V 10 5 4
B 10 6 4 A H 9 3 2
A 10 7 8 5 3
8 6 3 -
A 3
5
H V 4
A H V 10 9 7 2
 

In de open kamer volgt zuid 3SA na de 1♠ opening van oost, maar die geeft nog niet op en biedt 4 in de uitpas. Weer twee passen volgen en noord “redt” met 4SA wat zuid corrigeert naar 5♣. West heeft een aas, een partner die aardig wat lawaai heft gemaakt en doubleert het eindcontract.

West begint met B en de leider speelt uitstekend V in de dummy. Het is niet bedoeld om de slag te maken, maar om de verdediging in het ongewisse te laten over elkaars lengte in harten. Oost neemt de slag met H en probeert ook A te incasseren.

Dat faalt, want zuid troeft, speelt twee keer troef en vervolgens ruiten. West kan wel duiken tot de derde ronde, maar de leider komt altijd met ♣B in de dummy om op de vrije B zijn schoppenverliezer te dumpen.

Aan de tafel waar Muller en De Wijs OW zitten opent oost met 1. Met 5-5 hoog openen ze 1. Zuid doubleert en west springt net als het vorige spel preëmptief naar 3. Na de pas van noord gaat oost naar 4 en meldt zuid zich met zijn klaveren (5♣).

Ook hier komt west met B, maar de leider dekt niet met de vrouw. Het had weinig uitgemaakt omdat west weet dat oost een vijfkaart harten heeft en oost weet dat west een vierkaart heeft. Beide spelers weten dat er geen tweede harten kan worden gecasht. Oost gooit 9 bij en west switcht naar schoppen in slag twee.

Zuid is nu zonder kans. Hij verliest naast de hartenslag A en een langzame slag in schoppen. Het team van Simon en Bauke wint 12 imps en dat is een nuttige bijdrage op weg naar de landstitel die ze een paar uur later winnen.

Als het technisch allemaal lukt, komt de volgende column uit Wuhan.