Bridgerubriek 17 oktober 2015

De nationale viertallencompetitie begint pas eind oktober. De wereldkampioenschappen in India van afgelopen week waren daar debet aan. Dit seizoen een regionaal paar ( Krijgsman-Cornelissen) in de eerste divisie en ook een ( Steenbakkers-IJsselmuiden) in de Meesterklasse. Dat is pover. In de tweede divisie, die wel al een tijdje bezig is, voldoende regionale koppels. Maar zij zullen eerst moeten winnen om volgend seizoen de trip naar Utrecht te mogen maken.

Dat winnen gaat misschien wel lukken voor Matthieu Verhoeven. Oorspronkelijk ingedeeld in Onstein 5 werden zijn diensten nodig geacht in het hoger genummerde team toen daar iemand geen belangstelling meer had en na vier rondjes ( van de dertien) leidt het team vorstelijk. De edelachtbare doet zelf een duit in het zakje:

O/Allen
A H 5
H B 8 6
H V 10
V 9 8
V B 10 8
9 7 3
V 7 3 2 9 4
9 6 5 4 A 7 3 2
5 10 7 3 2
6 4 2
A 10 5
B 8
A H B 6 4
 

Verhoeven opent de zuidhand met 1♣ en herbiedt 1SA na partners bijbod van 1♥. Jaap van der Neut inviteert nu met 4SA en zuid is iemand die altijd wel een lichtpuntje ziet en zo’n invitatie zelden afslaat. 6SA dus. West heeft een gemakkelijke uitkomst, Verhoeven mag aan de slag na ♠V.

Er zijn elf slagen nadat ♦A eruit is en de twaalfde wordt gevonden in harten. De vraag is alleen of je linksom of rechtsom snijdt.

De leider neemt in dummy en speelt ruiten. Oost neemt de tweede ronde en speelt schoppen terug voor de dummy. Nu vijf rondjes klaveren. West heeft zichtbaar problemen. Hij besluit de schoppendekking op te geven in de hoop dat partner die kleur tegenhoudt. Het nadeel van die actie is wel dat je het bezit van ♥V adverteert. Kunstenaars die zonder ♥V de schoppendekking afbreken leven gelukkig slechts in Monaco en Israel. Toen oost ter verduidelijking (!) aan partner ook zijn derde schoppen dumpte, had Verhoeven helemaal geen problemen meer, want zijn ♠6 bleek de enige schoppen in het spel en hij noteert +1440. Aan vijf van de twaalf tafels eindigt het bieden in 6SA en slechts een leider faalt.

Jaap van der Neut is al diverse keren Nederlands kampioen geweest. In de jaren negentig van de vorige eeuw hoorde hij zelfs bij het nationale team, dus een plaats in de 2e divisie is onder zijn niveau. Hij etaleert zijn kunsten op het volgende spel:


O/OW
9 5 3
V 9 5 2
A H 8 7 6 2
-
V 10 7 2
A
B A 8 7 4
B 9 4 V 5 3
H 7 6 5 4 V B 9 3 2
H B 8 6 4
H 10 6 3
10
A 10 8
 

Een spel waarbij veel paren verongelukken. Ze eindigen in 4♠ na het volgbod van zuid. Van der Neut-Verhoeven doen het anders: na de 1♣ opening van oost volgt zuid 1♠ en biedt Verhoeven waar anderen ruw naar de manche springen rustig 2♦. Zuid introduceert de tweede kleur ( 2♥) en noord kiest voor de 4-4 fit. Nu is 4♥ ook niet meteen gemaakt, maar 4♠ met de troefverdeling onmaakbaar.

In 4♥ krijgt zuid een klaverenstart. Hij gooit een schoppen in dummy en neemt in de hand. Het spel is lastig en zelfs met de ruiten rond en de harten 3-2 onmaakbaar als de verdedigers de dummy forceren. De leider speelt in slag twee harten naar dummy om ♥A eruit te dwingen en later op de schoppen te spelen.

Oost duikt ♥A en als op de kleine schoppen uit dummy het aas verschijnt, breekt het moment van de waarheid aan. Oost moet klaveren of troef spelen, de dummy gaat dan kort, maar oost speelt ruiten in. Nu is het contract plots gemaakt. Jaap neemt in dummy en speelt schoppen.

Oost kan troeven, maar dan is alles onder controle. Oost gooide daarom een klaveren, maar nu is het contract ook gemaakt. Zuid neemt met de heer en troeft een klaveren. Dan ♦H en een getroefde ruiten. Met een klaverenintroever weer naar boven en dan de vrije ruiten. Troeft oost, dan troeft zuid over en troeft een schoppen in dummy met ♥9. Oost kan overtroeven, maar ♥H is dan slag tien. Troeft oost niet, dan volgt ruiten uit dummy en wordt ♥H en passant gemaakt.