Bridgerubriek 18 juni

Eindelijk verlost van die voetballers, we kunnen beginnen met het echte Europees kampioenschap. Simon de Wijs met Bauke Muller, Bas Drijver met Sjoert Brink en Bob Drijver met Bart Nab verdedigen de nationale eer bij het EK in Boedapest. Donderdagmorgen zit ik paraat en volg de actie via BBO. Geen Nederland nog. Slechts de resultaten van de spellen zijn te volgen en als je de eerste klap is een daalder waard gelooft, is er teleurstellend nieuws.

Na zeven spellen tegen Wales staan we, sorry ze, ruim achter, maar halverwege de wedstrijd hebben we de score recht getrokken. Dan spel 13 van de zestien. Zowel De Wijs als Nab gaat down in de manche. Niet zo gebruikelijk een manche in beide richtingen en nog ongebruikelijker is de score: allebei -1100. Aan het eind winnen we nog nipt.

De volgende wedstrijd is tegen Turkije. In het verleden hebben we daar regelmatig van op de broek gehad. Nu gaat het beter, maar wel twee vlekjes. Op het eerste spel probeert De Wijs, zonder er zelf schuld aan te hebben, of hij in zijn eentje -2200 kan halen:

W/NZ
A H 10 8 3
H 9 8 3
V 8 6 2
-
B 9 7 6 5 4
-
7 2 A B 10 6 4
A 9 H B 10 5 4
V 10 8 H B 4
V 2
V 5
7 3
A 9 7 6 5 3 2
 

Aan de andere tafel opent Bas Drijver de westhand met 2♠ en mag dat contract spelen. Hij gaat drie down en verliest 150 punten.
Waar Bauke Muller (noord) en Simon de Wijs (zuid) zitten, opent west met een Multi 2. Bauke volgt 2♠ en oost – na een lange denkpauze – doubleert. De betekenis van het bod is dat partner met schoppen past en met harten zijn kleur noemt.

West past dus en Muller gaat via een redoublet op zoek naar een betere fit. Het is de vraag of hij dat moet doen. Partner weet dat west schoppen heeft na het doublet van oost en dus gaat passen en zou met een ongeschikte hand voor schoppen al kunnen vluchten. De Wijs biedt nu 3♣ en west doubleert. Daar had noord op gerekend, want met een tweede redoublet laat hij zijn partner kiezen uit de rode kleuren. Zuid is snel klaar met die vraag. Een 4-2 fit ziet hij niet zitten, oost had het dan wel geweten, zodat 3♣ geredoubleerd het eindcontract wordt.

Met schoppen uit, getroefd en ruiten naar her aas en weer schoppen getroefd zijn de verdedigers op weg naar +2200 ( vier down). West begint gelukkig met harten voor het aas van oost en harten voor de vrouw van zuid. Twee keer klaveren en het grote geld is er af. Als de tegenstanders later nog een keer mistasten, komt Simon er met een down vanaf. Zonder redoublet een goed resultaat en zonder doublet zelfs een uitstekende afloop. Maar het blauwe kaartje zorgt voor -400 en met de 150 van de ander tafel zijn dat 11 imps.

De Wijs schrijft leuke en leerzame stukken voor het bridgeblad IMP. Hij beschrijft spellen waar een uitkomst essentieel is voor het resultaat. In deze “from Budapest with leads” hoeft hij niet ver te zoeken:

N/Allen
B 7 5 3
V 7 3 2
-
V 7 6 5 3
10
H 4
A H 10 8 6 5 9 4
A V 2 H 8 5 4 3
H 10 9 A B 8 4
A V 9 8 6 2
B
B 10 9 7 6
2
 

Bauke Muller opent de oosthand met 1 en na 1♠ van zuid introduceert west zijn hartens. Na 3♠ ( barrage) van noord past oost en verhoogt zuid naar de manche. West doubleert en mag uit.

West telt zestien punten en ten minste elf bij partner. Dat betekent dat de tegenstanders maximaal dertien punten hebben. De verhoging van noord naar 3♠ belooft een vierkaart en nu zuid niet op honneurkracht heeft verhoogd naar 4♠, mag je er van uitgaan dat hij een zeskaart heeft. Het spreekt voor zich dat de kwetsbare tegenstanders beiden onevenwichtig zijn en de meeste slagen met troef zullen maken. ♠10 ligt daarom voor de hand.

Zo gaat het aan de andere kant. Sjoert Brink neemt in de hand met ♠V, troeft een ruiten en speelt harten om verbinding voor de cross-ruff te houden. West neemt, speelt ♣9 naar oost die twee troeven verwijdert met ♠H. Zuid komt niet verder dan negen slagen en noteert -200.

De Wijs begint met A en dat is meteen fataal. Hij speelt nog wel troef in slag twee, maar het is al te laat. De leider neemt en kan drie ruiten troeven in dummy, steeds met een hartenintroever terug naar de hand en later ♠A spelen om de heer te vellen. Met B10 ontwikkelt hij nog een slag en verliest twee azen en H voor contract.

Me twee kleine overwinningen en ook twee nederlagen eindigen we na dag één in de middenmoot, maar er is nog tijd.