Bridgerubriek 19 oktober

Na de wereldkampioenschappen mocht ik een weekje naar huis om daarna weer af te reizen naar Beijing voor het Elite toernooi. Mooi allemaal, maar dat heen en weer reizen naar China is slecht voor de columns. Afgelopen keer ontbrak de tijd om er een te schrijven, in HTML te zetten, VPN aan te doen en na zeventien keer proberen het geheel up te loaden. De trips naar zijn China zijn echter voorbij en niets staat de wekelijkse publicatie nog in de weg.

Waren de wereldkampioenschappen met een vierde plaats voor de vrouwen nog een redelijk succes, de krachtmeting met de top zes van de wereld, aangevuld met een Chinees en een team uit Beijing dat zeker niet. In de parencompetitie eindigden Carla Arnolds en Sandra Kolen nog verdienstelijk als vierde, maar in de viertallenwedstrijd eindigden we troosteloos onderaan.

Twee zaken die meestal samen gaan: matig spelen en een flinke dosis pech zorgden ervoor dat we nauwelijks van de grond kwamen. De Elite heeft gelukkig voor iedereen prijs en om nog wat extra dollars weg te kapen is het handig mee te doen bij de verkiezing van beste af – en tegenspel. Ik meende dat we met het volgende spel wel een kansje zouden hebben:

N/Allen
A 10 3 2
A H
A 8 7 5 4 3
V
9 5
H V 8 7 6
V B 4 5
2 V B 6
A B 10 9 8 7 4 H 6 5 3
B 4
10 9 8 7 6 3 2
H 10 9
2
 

Pauline Doedens opent de noordhand met 1 en oost volgt 1♠. Aan de andere tafel bood de Zweedse zuidspeelster 2 en verhoogde noord naar de manche in ruiten. Dat bleek geen succes. Anke Wijma kon na 1♠ met 3 vertellen dat ze een zwakke hand had met een lange hartenkleur.

Na de pas van west had noord voldoende om naar de manche in harten te gaan. Tegen 4 begint west met schoppen en Wijma neemt meteen met schoppenaas. Met verliezers in alle kleuren is de kortste route naar succes een 2-2 zitsel in harten.

Als blijkt dat west een troefslag heeft, moet worden gezocht naar andere wegen om tien slagen te maken. Zuid speelt een kleine schoppen voor de vrouw van oost die geen schoppen kan doorspelen. Speelt ze een hoge schoppen dan wordt ♠10 hoog en op een kleine schoppen gooit de leider een verliezer af.

Oost switcht naar klaveren en west wint met het aas. West incasseert ook de hoge troef en moet nu ruiten spelen. Ze speelt echter klaveren door in de hoop nog een slag te kunnen cashen in die kleur, maar komt van een koude kermis thuis.

Wijma troeft en speelt haar troeven uit. Voor de laatste troef heeft west nog drie klaveren en een ruiten. In dummy ligt ♠10 en een driekaart ruiten en oost bewaart de ruitendekking en een hoge schoppen. De laatste troef brengt oost op de knieën. In noord kan de leider een ruiten missen. Ze houdt dan de ruitendreiging in de hand. Oost moet zowel de ruitendekking en de hoge schoppen bewaren

Maar ze moet ook een kaart afgooien. Het wordt uiteindelijk een ruiten zodat Anke met ruiten naar het aas en een ruitje naar de heer 10 hoog heeft in de hand. 4 Op een squeeze is niet verkeerd, maar hoog scoren we niet. Twee leiders halen 6♠ met de troeven 5-0 en dat vindt de jury een betere prestatie.

We hadden nog een ijzer in het vuur:

O/OW
H 10 6 4
V 9 4
A V 9 5
9 5
-
8 5
A 7 6 2 B 10 8 3
H 10 7 2 6 4 3
A V 7 4 2 10 8 6 3
A V B 9 7 3 2
H 5
B 8
H B
 

Het is een spel uit het parentoernooi waar elke slag vele dollars waard is. De Zweedse leider eindigt net als elke andere zuidspeler in 4♠. Ze heeft overwaarde beloofd met een hand zonder korte kleur.

Wietske van Zwol heeft de 1♠ opening gedoubleerd en komt uit met een kleine ruiten. Niet de killing lead, maar wel het begin van de verleiding voor zuid.

De leider wint in de hand met de acht en haalt de troeven in twee rondjes. Het is eigenlijk een spel van niks, want als zuid harten speelt, moet west wel opstappen me A en ♣A cashen, want als ze duikt, speelt zuid de troeven uit en komt ze in dwang voor de overslag.

Zuid speelt echter alle troeven uit in de hoop west op die manier in de problemen te brengen. Het enige wat west moet doen is de driekaart ruiten te bewaren en beide azen en we hebben een spel zonder historie.

Van Zwol zit echter nog steeds in de viertallenmode en speelt op down. Martine Verbeek helpt daarbij door op de schoppenbarrage een kleine klaveren te gooien en dat is bij de dames een aansignaal in die kleur. Van Zwol rekent dus op een klaverenplaatje bij haar maat en keilt op een van de laatste troeven ♣A eruit.

Zuid kan nu alle slagen maken, maar zuid is ook van vlees en bloed en na de laatste troef volgt B via de heer voor het aas en V waar ze een harten op weggooit. Dan volgt de gemarkeerde klaverensnit, zodat ze verwacht nog een harten te moeten verliezen aan de streep.

Groot is verrassing als Wietske ♣B neemt met de vrouw en met A en de vrije 10 de leider op tien slagen houdt en een top voor de Nederlandse vrouwen.

Voor mij persoonlijk een geweldig spel. De leider gezamenlijk op het verkeerde been zetten en een extra slagje verdienen is het toppunt van paren. De saaie jury had meer ook voor de westspeler op het eerste spel die na ♣A en V wel ruiten naspeelde en de dwang verbrak. Pff, iedereen kan dat!

Goed de vijfsterren hotels zijn verleden tijd en ik moet ’s morgens weer zelf twee boterhammen in de toaster stoppen. Gelukkig is er ook weer bridge, want vandaag zit de edelachtbare tegenover me bij het kampioenschap van Hengelo.