Bridgerubriek 19 september 2015

Een paar weken geleden was ik aan de beurt om een clinic te geven op onze bridgeclub. Ik koos de aanpak bij troefcontracten en had vooral aandacht voot het uitstellen van het troeftrekken. Vooraf was ik bang dat het misschien te eenvoudig zou zijn, maar de praktijk logenstrafte die gedachte. Hele horden verslikten zich in de spellen. De format als je aan de beurt bent, ga je troeftrekken zit diepgeworteld.

Op de beste, alles is relatief, club van Twente ( Schuttersveld) wordt die speelwijze gekopieerd. Het maken van een plan is te lastig. Het gaat om het gevoel van slagen maken en er zo nu en dan een truc ingooien.

Z/NZ
A H 6
A 9 7 6
A H 8 5 4 3
-
B 2
V 7 5 4
B 8 4 5
V B 10 7 6 9 2
10 6 2 H B 8 5 4 3
10 9 8 3
H V 10 3 2
-
A V 9 7
 

Van de zeven tafels wordt slechts twee keer 7♥ geboden. De andere zuidspelers krijgen de opdracht 6♥ binnen te slepen. Dertien slagen is veel. Je mag er geen een missen en één leider faalt. Niet met een slag, nee twee down is het resultaat. Bob Holl speelt ook 7♥ en maakt weinig woorden vuil aan het afspel. Na ♦V incasseert hij twee hoge in dummy, speelt ook beide schoppenplaten en steekt over naar ♥H. Op ♣A verdwijnt de verliezende schoppen en zuid troeft klaveren in dummy en ruiten in de hand en heeft even later alle slagen gemaakt.

Ook na troefstart voor ♥6 in dummy kun je bovenstaande plan gebruiken. Een andere methode is je geld zetten op de ruitenkleur. Neem de ruitenuitkomst in dummy en incasseer ook de andere honneur. Troef nu een ruiten in de hand en steek over naar dummy schoppen. Een tweede ruitenaftroever volgt. Op ♣A parkeer je de schoppenverliezer en met ♠H bereik je weer de overkant. Troef voor de derde keer een ruiten en incasseer twee hoge troeven. Met een klaverenintroever komt de dummy weer aan slag om de laatste vijandelijke troef te halen en de – eindelijk – vrije ruiten te cashen.

Het is gevaarlijk om het troeftrekken uit te stellen. Soms gooit een van de tegenspelers roet in het eten en troeft een slag af, maar als je drie keer troeft trekt, maak je nooit meer alle slagen.

6♥ Is zelfs koud na drie keer troef. Je eindigt dan in dummy en troeft op je gemak twee ruiten, geeft een eentje af en leeft nog lang en gelukkig. Drie keer twaalf slagen in 6♥, maar ook drie keer slechts elf en dat is kwalijk. Ik vergelijk het een beetje met voetballen waar trappen tegen de bal, zoals zondagmorgen bij de G-teams, het summum is en niet dat de pass een medespeler bereikt. Tellen en plannen hoort nu eenmaal bij bridgen!


Iets anders waar we verslaafd aan zijn, is de punten tellen in de hand. Je telt je punten en kunt dan de hand in een bepaald vakje stoppen en bent klaar.

O/NZ
H 10 8 7 6
V 3
6 4
A V B 8
B 9 5 4
V 2
10 8 6 5 2 H 9 4
B 9 7 V 8
5 10 9 7 6 4 2
A 3
A B 7
A H 10 5 3 2
H 3
 

1♦-1♠-2SA is het begin aan nagenoeg alle tafels en daarmee valt mijn broek uit. De zuidhand bevat inderdaad negentien punten, maar de biedopbouw doet in het geheel geen recht aan de kracht van de hand Met de fraaie tophonneurs en lange ruitenkleur zou ik zeggen dat je een 22-23 sans waard bent. Maar als je zo’n verschil niet aandurft, smokkel dan in elk geval een puntje en open de hand met 2SA

Na het begin uit de eerste regel eindigen vijf van de zeven tafels in 3SA. Na drie onbevredigende overslagen en enige verwijten later is het spel klaar. Aan twee tafels eindigt noord-zuid in slem. Bob Holl en Rien Steen bieden na een 3SA ( lange ruiten) herbieding naar 6♦ en een duo bereikt 6SA. Tegen ons gaat Hans Berkien vrolijk verder met 4SA. Hij vraagt de azen en dat is zeer optimistisch. Na 1♦-1♥-2SA-3♣ heeft zuid met 3♦ een driekaart schoppen ontkend en daarmee is de speelkracht van noord beperkt. Dat het desalniettemin slem is, bewijst eens te meer dat zuidhand veel te sterk is voor de 2SA herbieding.