Bridgerubriek 1 dec

Ondanks een rits aan complimenten kwamen mijn eerste twee publicaties niet in aanmerking voor de NS literatuurprijs. Laat staan dat de uitgaven voldoende kapitaal opleverden om een klein buiten in Zuid-Frankrijk te betalen. Doorzwoegen dus maar. De derde telg gaat over veel aspecten van het spelen met troef en ik speur daarom naar voorbeelden die ik kan gebruiken.

Afgelopen vrijdag miste ik de clubavond, maar ik kijk wel altijd de spellen na. Bijna aan het eind tref ik het volgende slem. Drie paren bereiken 6♠ en niemand maakt het. Na een half uurtje stoeien met een dubbel-dummy solver vind ik de oplossing.

W/Allen
V 10 9 4
A 9
H 3
A H 7 6 5
B 2
H 8 5
B V 10 8 7 6
V 6 5 4 2 B 10 9
V B 10 9 3 8 4
A 7 6 3
H 5 4 3 2
A 8 7
2
 

Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen beginnen met 1♣-1-1♠ om dan met 4♣ de troefkleur afspreken en tevens een korte klaverenkleur vertellen. Noord gaat door met 4 om na 4♠ (ho maar) met 4SA de azen te checken. Met 5 hoort Erik-Jan er twee en wordt leider in 6♠.
De hartenstart van oost is dodelijk. De leider speelt een schoppen naar de tien en de heer van oost, maar west troeft de volgende harten voor min een.

Ine en Arthur Hollink krijgen 6♠ in de zuidhand en hoewel je dan zeker een hartenstart verwacht van west, verschijnt ♣V op tafel. Het contract is nu dicht.

Bij het maken van het speelplan tel je de verliezers in de hand met de meeste troeven. Nu beide handen vier troeven hebben, is de rekensom voor de noordhand simpeler. De rode kleuren zijn dicht, in troef heb je met de juiste touch een verliezer en in klaveren een drietal. De oplossing om die laatste verliezers weg te werken is ze te troeven in de hand.

Je speelt twee hoge klaveren en vervolgt met de derde. Als oost voortroeft met ♠8 troef je over met het aas. Je steekt over naar H voor een tweede klaverenaftroever, oost harten weg en je gaat door met een troefje naar de tien. Oost neemt, gelukkig, met de heer en speelt troef terug, omdat je anders ook de laatste klaveren troeft. Je wint in dummy en speelt nog twee troeven. Er ontstaat een dubbele dwang. West moet de klaveren vasthouden en oost de harten, zodat niemand de ruitendekking kan bewaren.

Troeft oost niet voor met ♠8 in de derde slag, maar gooit hij een ruiten, troef dan laag in de hand. Steek over naar H om een volgende klaveren te troeven. Oost gooit zijn laatste ruiten. Ga door met ♠A en schoppen via de boer, vrouw en heer. Oost heeft nog maar harten en schoppen en brengt de dummy aan slag met troef. Speel nu harten naar het aas en troef een harten in noord. Op die laatste slag komt west in dwang. Hij moet de hoge klaveren bewaren en ook de ruitendekking.

Gooit oost een harten in de derde slag dan troef je in de hand, steekt over naar dummy en troeft ook de vierde klaveren. Met A en een afgetroefde ruiten bereik je weer de overkant om ook de laatste klaveren te troeven. Nu troefaas en harten naar boven om met ♠V de boer te smoren en twaalf slagen te claimen.

Het lijkt ingewikkeld, maar het spel speelt zich in feite zelf afhankelijk van de actie van oost.
Leuk zo’n troefcontract!

Het tweede spel is van een ander kaliber.
Geon houdt de baas tevreden door samen de avond te winnen. Steenbakkers is de enige die 4 binnensleept. Er zijn nog een paar leiders in een hartencontract, maar niemand komt in de buurt van tien slagen.

N/OW
A 2
9 4 2
A 9 7 2
10 8 7 4
B 4
V 10 9 8 6 5
B 8 V 3
H V 10 3 8 6 5
A H B 6 3 V 2
H 7 3
A H 10 7 6 5
B 4
9 5
 

Waar sommigen zonder vrees de oosthand een zwakke twee in schoppen waard vinden ontspint zich een deelscoregevecht dat niet zelden door OW wordt gewonnen. De schoppencontracten zijn vanaf het drieniveau kansloos en NZ schrijven een kleine plus.

Steenbakkers mag als zuid wel openen en kiest in de derde hand voor 3. Waar ik dan meestal een tienpunter met een 4441 en een singleton in harten in dummy legt, is Hans Melchers vriendelijk. Hij heeft drie troeven, twee azen en biedt ook nog eens de manche.

Drie rondjes klaveren, de laatste getroefd met V zorgt voor enige onrust, maar als je een ruitenverliezer weggooit, is alles in orde. De troeven vallen hierna en je kunt claimen. Ook na H in slag drie is het spel gemaakt.

Win in de dummy en speel twee keer troef. Daarna is het tijd voor de schoppenaftroever in de dummy.
De meeste leiders in harten kwamen niet verder dan negen slagen. Niet zo erg als je maar in de deelscore zit, maar toch povere techniek. Ze kunnen volgende zomer, hopelijk in Frankrijk, een boekje ophalen over troeftrekken of niet. Gesigneerd uiteraard.