Bridgerubriek 1 februari

De finale van de Meesterklasse ging tussen de twee beste teams van ’t Onstein. In de aanloop naar de finale was er veel discussie of er geen regel moet zijn waarbij teams van dezelfde club in de halve finale al tegen elkaar moeten. De spelersraad adviseerde daar tegen. Het zou de betekenis van de reguliere competitie verminderen.

Voor een neutrale toeschouwer is het misschien minder leuk als twee teams van dezelfde club spelen, voor de spelers geldt dit helemaal niet. De topspelers spelen in wisselende combinaties op diverse continenten regelmatig tegen en met elkaar. Het maakt de sfeer gemoedelijk als je tegen je teamgenoot speelt, maar de strijd blijft hetzelfde.
Overigens is het streven om volgend seizoen met vier teams van ’t Onstein de halve finale te bevolken

Strijd was er genoeg. Het tweede won de eerste set, maar daarna was het ‘t Onstein 1 dat alles naar zich toetrok en met 106-40 de eerste dag afsloot. Diezelfde neutrale toeschouwer plande al andere dingen op zondag, maar de spelers van Onstein 2 lieten het er niet bijzitten. Onstein 1 was geen schim van de dag ervoor en soms werd er ijzer met handen gebroken. Het tweede won de vierde set met 87-9 en nam de leiding.

Van Prooijen-Verhees werden door Bob Drijver gedoubleerd in een maakbare 3SA en vluchtten naar 4. Drijver doubleert opnieuw en scoorde nu +500. Samen met de 600 van de andere tafel 15 imps. Louk Verhees hoorde een kaart verkeerd toen de leider ruiten naar AHB speelde en de boer zei. Verhees hoorde anders en dook met V. De leider maakte nu zijn contract en met twee downslagen aan de andere tafel +13 voor het tweede.

En dan deze nog:

Z/NZ
9 2
A V 4
A H V 10 9
H 3 2
A H V B 8 6
7
H 3 B 10 9 5 2
B 7 5 8 3
10 7 A V B 8 5
10 5 4 3
8 7 6
6 4 2
9 6 4
 

Bauke Muller (zuid) met Simon de Wijs tegen Joris van Lankveld (west) met Berend van den Bos. Muller past met de zuidhand, zijn laatste rustige moment op dit spel en west opent met 1♠. Noord doubleert informatief en na de pas van oost (!) biedt Muller 2♣. Je moet tenslotte antwoorden. Van Lankveld herhaalt zijn schoppen en De Wijs doubleert een tweede keer om zijn kracht te tonen.

Oost past een tweede keer en Muller heeft de ondankbare taak een tweede bod te vinden. Gebruikelijk is om je kleur te herhalen als je zwak bent, maar als je geen kleur hebt? Muller improviseert met 2SA, maar De Wijs neemt hem serieus en verhoogt naar 3SA.

Oost doubleert, partner ik heb geen steun voor schoppen, maar wel wat anders en iedereen past. Van Lankveld lepelt zes schoppens op en met zijn eerste discard heeft Van den Bos zijn klaveren aangeseind met 2.

Speelt Van Lankveld ♣10 in slag zeven, zijn partner heeft alle klaveren bewaard, dan gaat de leider zeven down voor een sappige +2000. Om onverklaarbare reden speelt west harten na en ontsnapt Muller met vier down en -1100. Aan de andere tafel werd kalmpjes 2♠ gespeeld en met drie overslagen gemaakt voor 14 imps verlies.

De ellende was nog niet over voor Muller-De Wijs:

Z/OW
9 4 2
H 10 3
V B 10
V 5 4 2
A B 10 8
H V 3
7 V 8 5
A H 9 6 8 5 3
A H 10 6 B 9 7 3
7 6 4
A B 7 6 4 2
7 4 2
8
 

Preëmpts worden zwakker en zwakker. Een drie-opening met een zeskaart is al heel normaal. Vaak heb je er dan een vierkaart naast om het verlies van die ene speelslag te compenseren, maar niet tegen wel kijken we niet op een slag.

Na het doublet van west meent De Wijs nog meer olie op het vuur te gooien, niet kwetsbaar is synoniem met onkwetsbaar, want hij verhoogt naar 4. Die actie maakt het lastiger voor NZ om hun fit te vinden, maar als Van Lankveld voor de tweede keer doubleert, past oost.

West incasseert ♣A en switcht naar ruiten als oost een vierkaart seint. Drie rondjes ruiten volgen, de laatste voor de dummy en Muller troeft een klaveren in zijn hand. De leider steekt over naar troefheer en troeft nog een klaveren in de hand. Zuid speelt A en claimt zes slagen. Hij verliest nog drie schoppens en een troefslag. De kosten zijn 800 punten. Muller had een slag kunnen redden door in troef te snijden.

Het verlies hoeft niet groot te zijn als aan de andere tafel een kwetsbare manche wordt geboden en gemaakt. Verhees-Van Prooijen bereiken na een rustige 2 opening van zuid de klaverenmanche. Na A is de leider echter zonder kansen. Hij verliest een ruiten, troef en hartenslag voor -100.

De rekensom is inmiddels bekend. 900 Kost 14 imps. 13,15, en twee keer 14. Een knock-out is nabij.

Met een voorsprong van 12 imps beginnen de spelers aan de laatste set. Twintig spellen huiveren. Onstein 2 houdt steeds een kleine voorsprong en met nog twee spellen te gaan, is het verschil 9 imps. Op het voorlaatste spel gaan beide Onstein 2 paren voor 200 en dat kost precies die negen imps. Omdat het laatste spel uitslaat, eindigt de wedstrijd gelijk.

Geen verlenging of loting, maar het resultaat van de Round Robin telt! Het team dat daar hoge eindigde is de winnaar. Dat betekent dat ’t Onstein1 de beker ontvangt.