Bridgerubriek 20 april

Winst in de beker is ook een prijs volgens de Feyenoord aanhangers. En tevens de kortste route naar een prijs. Hetzelfde geldt bij onze sport. Hoewel het bekertoernooi niet echt populair is, gaat het toch kriebelen als je na drie gewonnen voorronden de finale mag spelen. De voorronden zijn kort, 's middags van een tot vier, slechts vierentwintig spellen en je mag weer naar huis.

Bij de NBB beker zijn de tegenstanders van divisie niveau. De Elffers en Hoofdklasse beker zijn voor de spelers die op regionaal actief zijn. Het Twentse Ros speelt de Hoofdklasse beker. In de laatste voorronde moeten ze op reis. Na veel bakkeleien is er een datum gevonden waarop iedereen kan en op maandagavond spelen ze tegen US Uil. Helaas stranden de Hengeloërs.

’t Onstein heeft twee ijzers in het vuur. Onstein 1 wint de competitie meestal en de taak van het tweede is daar verandering in aan te brengen. We, O2, winnen achtereenvolgens van DS’16, de Zeerob en afgelopen zaterdag van de Lombard.

O/-
H 9 7 3
10 6 3 2
A V 5
V 8
10 8
5
5 4 H V 9 8 7
H 10 9 4 3 7 6
B 9 7 4 H 10 5 3 2
A V B 6 4 2
A B
B 8 2
A 6
 

Schoppen is troef en zuid is de leider. Aan sommige tafels donderden NZ door naar slem, maar Steenbakkers en ik bleven kalm in de manche. Ik opende de zuidhand met 1♠ en vertelde na 2SA van noord dat ik 17-19 had met een min of meer gebalanceerde hand. Geon liet het daarna bij 4♠.

West begint met een troefje en ik speel twee ronden troef. Oost gooit een klaveren in ronde twee. In slag drie speel ik een kleine harten uit noord en neem de vrouw van oost met het aas. B neemt oost en na enige tijd speelt hij passief harten terug. Ik gooi mijn kleine klaveren en neem in de dummy.

Een troefje naar de hand en een gelukte ruitensnit zijn de volgende twee slagen. Ik ga door met ♣A en speel alle troeven af. Met de twee heren in de lage kleuren bij west kan ik hem in dwang brengen en met ♣V of B de twaalfde slag maken. Als blijkt dat west geen enkele druk voelt, moet ik de laatste ruiten afstaan en me tevreden stellen met elf slagen.

We denken niet aan slem, maar aan een paar tafels stomen NZ, na een zwakke twee in harten bij oost, of een Muiderberg op naar 6♠. Harten uit voor de vrouw en het aas. De leider speelt twee rondjes troef en geeft oost zijn hartenslag. Ook dan volgt passief harten en dat is een aanwijzing omtrent de positie van ♣H.

Zonder ♣H zou oost geneigd zijn om klaveren in te spelen, maar met die heer nooit. De dwang zoals ik hem opzette werkt niet met ♣H in oost. Om aan twaalf slagen te komen, heb je in elk geval H in de knip nodig. Dan zou heer-klein goed zijn voor twaalf slagen en anders heb je weer een dwang nodig.

De leider gooit geen klaveren, de kans op heer-klein in ruiten is erg klein, maar een ruiten op de derde harten. Er volgen nog drie rondjes troef. West moet drie ruiten bewaren en houdt ook twee klaveren vast. Oost moet 9 vasthouden en heeft ook nog twee klaveren en twee ruiten over.

De laatste troef volgt. West moet nog steeds drie ruiten bewaren en dus een klavertje laten gaan. In dummy kan nu een ruiten weg. Ook oost gooit een ruiten. De leider speelt ruiten naar de vrouw en incasseert A. Op die kaart komt oost in dwang. Hij moet 9 vasthouden, omdat anders 6 in dummy hoog wordt en dus een klaveren afgooien.

Nadat eerst west uit zijn klaveren is geperst, is het nu de beurt aan oost. De leider maakt met ♣6 de twaalfde slag. Zonder klaverenstart, met de harten gunstig geplaatst en oost geen driekaart in ruiten een pover slem. Guy en Thibo waren behoorlijk misselijk toen de leider het getoonde parkoers bewandelde en 980 mocht schrijven.

Op het volgende spel miste ik (opnieuw) de clou:

Z/NZ
H V B 8 5
A 4 3 2
H 9
H 3
10 8
A 7 4 3 2
H V 10 7
V 5 3 B 10 4
A V B 9 8 10 6 4 2
9
B 9 8 6 5
A 8 7 6 2
7 5
 

Na de pas van zuid opent Geon de westhand met 1SA. Noord introduceert zijn hoge kleuren met 2♣ en na mijn pas springt zuid naar 3. Noord doet daar pijlsnel eentje bij en iedereen past.

West begint met ♠10. Een dubieuze keuze. De leider speelt een plaatje in de dummy en ik win met het aas. Omdat we niet zelden 1SA openen met een singleton overweeg ik even om schoppen na te spelen.

Dat doe ik uiteindelijk niet, want ik vermoed dat mijn maat de beide azen in de lage kleuren heeft en vast en zeker een troefslag. Met 10 vertel ik het meest over mijn kleur en kies die kaart om terug te spelen in de tweede slag.

Helemaal mis!
Partner heeft niet de beide azen, maar slechts een aas en wel twee slagen in troef. De leider neemt de slag met A en speelt troef naar het aas en gooit zijn twee klaveren verliezers weg op de hoge schoppen. West kan de tweede wel troeven, maar dat is van een vaste slag en ♣A is naar bed.

Had ik dat kunnen weten?
De kortste lage kleur kan de leider opruimen op de vrije schoppen en dat betekent dat ik mijn langste lage kleur moet naspelen om dat gevaar te beteugelen. Klaveren is de juiste voortzetting nadat ik met ♠A aan slag ben gekomen. Twee zwarte azen en twee troefslagen levert 100 punten op. Iets meer dan de -620 die we halen na de ruitenswitch.

Gelukkig gaan de meeste spellen beter en winnen we van de Lombard. Eind mei is de finale.