Bridgerubriek 21 december

Met een volle ziekenboeg begonnen we aan het derde weekend in de eerste divisie. Magie Tichá viel uit en Jaap van der Neut speelde met Richard Ritmeijer. De andere opstelling had gelukkig geen gevolgen voor de stand, want hoewel Jaap na afloop van elke wedstrijd klaagde hoeveel fouten hij had gemaakt, scoorden ze steeds dik in de plus. De leidende positie kwam niet in gevaar.

Met nog vijf duels voor de boeg is de voorsprong op de derde plaats al meer dan een wedstrijd. Nog even volhouden.
In de Meesterklasse spelen de twee Onstein teams zoals gebruikelijk de halve finale. Niet tegen elkaar dit keer, maar het tweede ontmoet het Witte Huis en Theseus uit Tilburg neemt het op tegen het eerste. Het derde team van ’t Onstein speelt het laatste weekend in de degradatiepoule en heeft met een voorlopige zesde plaats goede kansen op klassenbehoud.

Twee uitkomsten worden gevraagd bij de volgende spellen:

W/OW
7
A 7 6 5 3
V 5 2
6 5 3 2
A V 8
H B 9 6 5 2
9 4 2 H V B 8
8 6 4 H
10 9 7 4 A 8
10 5 3
10
A B 10 9 7 3
H V B
 

Na twee passen opent Geon Steenbakkers de oosthand met 1♠. Zuid volgt in ruiten en ik steun met 2♠. Noord steunt zijn maat ook ( 3) en Geon biedt 3. Het laatste bod is in eerste instantie een manchepoging. Doublet zou straf zijn en 3♠ louter competitief.

Ik heb geen manche aspiraties en bied 3♠. Steenbakkers drukt toch door met 4♠ en dat betekent dat hij een sterke hand heeft. Ik verwacht dat het bieden afgelopen is, maar zuid aan mijn kant van het scherm gaat er eens goed over nadenken en komt met 5 op de proppen.

Ik doubleer. Partner heeft geen controle geboden na mijn 3♠, dus is niet loeisterk en avonturen in 5♠ zie ik niet zitten. Het is duidelijk dat NZ aan het redden zijn en mijn pas zou forcing zijn en de optie van 5♠ openhouden.

Iedereen zwijgt en ik moet uit.

Er werd negen keer 5 gedoubleerd gespeeld en slechts twee keer ging de leider down. Kijk maar: na ♠A en harten na kan zuid twee verliezende schoppen troeven in de dummy en met H op zijn plaats slechts de twee zwarte azen afgeven.

Ik begin met troef en dat torpedeert het contract. De leider wint de heer van oost en als hij een schoppen afgeeft, neem ik en speel een tweede ronde troef. Op die manier ontkomt zuid niet aan het verlies van ♣A en twee slagen in schoppen.

Zes keer wordt 4♠ gespeeld en dat contract gaat vier keer down. Na ♣H kan de leider het contract winnen door te nemen en meteen alle troeven te trekken. Omdat 10 valt, blijft het bij een verliezer in harten, ruiten en klaveren. Na A en dan harten gaat de leider down als noord zijn partner een aftroever geeft. De leider ontkomt niet aan een klaverenverliezer.

Een paar wedstrijden later:

W/-
10 5 4 3
A 4 3
9 5 4 3
9 8
H 8 7
A V 9 6 2
V B 7 5 10 9
H V B 6 A 10 8 7 2
7 4 5
B
H 8 6 2
-
A H V B 10 6 3 2
 

Tegenwoordig is de westhand een opening en als je 1 speelt als een vijfkaart of een onevenwichtige hand is 1♣ de juiste keuze. Noord heeft geen bod en oost antwoordt 1♠.

Steenbakkers springt naar 5♣ en na twee passen doubleert oost en is iedereen stil. West komt uit met H en ondanks het scherm zie ik Geon van oor tot oor grijnzen.

Er wordt tien keer in klaveren gespeeld. Een keer in 4 en twee keer in slem zelfs en slechts een keer houden de verdedigers de leider op tien slagen.

Zuid troeft de ruitenuitkomst en speelt meteen drie keer harten. Zit de kleur rond dan is alles in orde en verliest hij nog een schoppenslag. Zit de kleur 4-2, zoals nu, dan kan hij altijd een harten troeven met een van de sterke troeven van de dummy.

De verdedigers zijn niet blij. West verwijt oost dat hij doubleert en niet zijn tweede kleur bood. Toch moet hij de hand in eigen boezem steken. Met troef uit houd je de leider op tien slagen. Zuid moet nog een keer van slag in harten en een tweede ronde troef verhindert het aftroeven van de hartenverliezer.

5 Gaat overigens steeds down en twee paren spelen 4 gedoubleerd. Tegen dat contract is de klaverenuitkomst goed voor -590 en een uitkomst in ruiten of schoppen goed voor +800. Lastig toch dat uitkomen, want er staat twee keer 590 op de lei.

Bij uitzondering een derde spel deze week. Onderstaand spel is een goed voorbeeld van wat ik nou een leuk spel vind:

W/Allen
A H 3 2
A H
H B 9 5
A 5 4
9 6
7 4
10 7 6 5 3 2 8 4
A 10 7 4 2 6
- H V 9 8 7 6 3 2
V B 10 8 5
V B 9
V 8 3
B 10
 

Ik denk even na voor ik de westhand verpas. Een Muiderberg zou kunnen en ook 3 is een optie, maar de kleur is te slecht voor een opening.

Noord begint met 2♣, altijd sterk, en ik baal van mijn keuze, maar Geon vliegt er gelukkig in met 4♣. Een ding weet ik zeker: als je met een sterk opening begint en de tegenstanders ontnemen je een paar niveaus in de bieding, je niet blij bent.

Na de pas van zuid doubleert noord om zijn evenwichtige os te vertellen. Zuid kan daarop passen, maar hij biedt 4♠. Noord kijkt daar nog even, vier paren komen inderdaad in slem, maar past.

Bij gebrek aan een klaveren moet ik kiezen uit een harten of A. Nu Steenbakkers het eindcontract niet heeft gedoubleerd, heeft hij geen renonce in harten en besluit ik mijn heil te zoeken in de ruitenkleur.

Na A zie ik 5,6 en 3. We spelen hoog laag als even zodat ik weet dat partner een driekaart of een singleton heeft. Een kleine ruiten na troeft hij gelukkig en ik troef de nagespeelde klaveren. De procedure herhaalt zich een keer zodat zuid twee down is

Heerlijk! De 2♣ openaar in de wielen rijden met 4♣ en ze dan via een cross-ruff downspelen.

Vandaag de eerste ronde van de NBB beker, we spelen tegen Interbridge. Om meer dan een reden een pikante wedstrijd.