Bridgerubriek 21 mei

Nu de zes kruisjes naderen, richt ik mijn blik steeds vaker op de seniorencompetitie. Een landstitel bij de reguliere competities zit er nauwelijks meer in en de wens om eerste te worden blijft. Tevens moet ik bekennen dat het een onverdeeld genoegen is om de Twentse matadoren aan het werk te zien op het landelijke platform voor senioren. Bob Holl timmert al een tijdje aan de weg en speelt het nationale parenkampioenschap met Rien Steen. Henk Hemmers is ook al jaren van de partij en heeft youngster Matthieu Verhoeven als partner gevonden.

De bond heeft beloofd de stand steeds te updaten, maar wat in ontwikkelingslanden wel lukt, ziet er in Nederland armetierig uit. De telefonische hulplijn met Verhoeven is sneller dan de operator achter de computer in Utrecht. Nu ben ik vanzelfsprekend licht gestoord om de hele dag achter de monitor te hangen om de stand te volgen, maar tegenwoordig is het gewoon dat per spel een nieuwe ranglijst verschijnt.

Weer thuis regent het verhalen. De twee Twentse duo’s doen het matig. Hemmers-Verhoeven eindigen op de achttiende plaats en Holl-Steen komen net boven het midden in de middenmoot terecht. Met de landstitel als doel, een pover optreden. De wedstrijd wordt gespeeld in twee zittingen en de tweede ronde van de middagzitting staat het onderlinge duel op het program. Huiver mee:

Z/Allen
A H 8 5 2
A H 4 3
2
A H 8
B
9 6 3
9 5 B 10 7
A H B 10 7 6 3 V 9 8 4
V 6 5 10 9 3
V 10 7 4
V 8 6 2
5
B 7 4 3
 

Na de pas van zuid opent Verhoeven de westhand met 1 . Bob Holl doubleert en na een timide pas van oost biedt Rien Steen 1♠. Schoppen is handiger dan harten omdat je later zonder het niveau te verhogen eventueel nog de harten kunt noemen. Na 1♠ biedt west 2 en maakt noord met 3 duidelijk dat hij een fit en een goede hand heeft. Henk maakt nu ook een geluid, want hij doubleert het bod. De hand van zuid is sterker geworden nu partner een fit heeft en met de singleton ruiten als plus springt Steen naar 4♠. Bob kijkt daar nog even naar, maar pakt dan het 6♠-kaartje uit de bak en beëindigt daarmee het bieden.

Het spel heeft geen kans. Na H kan de leider niet ontkomen aan het verlies van een klaverenslag. Het onheil begint echter met de eerste kaart van die oost bijspeelt. Met een singleton in dummy is het zelden lonend de kleur door te spelen en veel paren spelen daarom Lavinthal op de uitkomst. Henk Hemmers gooi 4 en hoopt een even aantal te signaleren en het aan partner over te laten hoe de verdediging verder moet.

Verhoeven heeft slechts oog voor de Lavinthal boodschap en speelt in slag twee klaveren. Rien haalt zijn schouders, duikt in dummy en wint de slag met ♣B. De troeven worden gehaald en zonder verliesslag in de ronde kleuren noteert noord even later +1430 en een top.

Het lijkt erop dat de fout door oost gemaakt is, maar je mag ook kritiek hebben op het klaverennaspel van west. Dat oost een renonce heeft in klaveren lijkt onwaarschijnlijk en een eventuele slag in klaveren kan nauwelijks ontsnappen. Passief troef na zou mijn keus zijn.

Verhoeven en Hemmers zinnen op wraak en spel twee van de tafel biedt een kans:

N/-
10 8 7
A H 5 2
8 6 5
9 7 6
B 6 3 2
V 9 4
V 10 8 6 4 3 B 9 7
- A 9 3 2
V 8 5 10 4 2
A H 5
-
H V B 10 7 4
A H B 3
 

Na twee passen begint Hemmers met 2. Henk heeft andere opvattingen over het gebruik van tweeopeningen dan de rest, maar op dit spel zou iedereen met een sterk bod openen. Verhoeven biedt 2 en biedt nog een keer harten nadat zuid zijn kleur meldt. Zuid gaat verder met 4♣, een cue voor de ruiten en na een derde bod in harten van noord, vraagt zuid de azen.
Hij hoort er één en biedt 6 .

West begint vriendelijk met harten, dat heb je wel bij die ouden van dagen: ze zijn aardig voor elkaar, en zuid neemt in dummy. Hij parkeert zijn schoppenverliezer en ook een kleine klaveren op de hoge harten. Dan de klaverensnit en doek! West neemt met ♣V en met troefaas buiten is aan een down niet te ontsnappen. Meer paren zoeken hun heil in 6 , zodat eentje down niet de wereld kost. Toch scoren Holl-Steen ruim positief in de onderlinge ontmoeting.

Nog even jongens en ik doe mee.