Bridgerubriek 24 september

Twee keer goud is de opbrengst van twee weken kaarten in Wroclaw. Zowel het open team, Bauke Muller met Simon de Wijs, Bas Drijver met Sjoert Brink en Bob Drijver met Bart Nab, als het gemengde viertal, Jan en Aida Jansma en Richard Ritmeijer met Magie Tichá wonnen afgelopen zaterdag de titel bij de World Bridge Games.

Het Nederlandse team leverde een prestatie van formaat. De voorronde werd winnend afgesloten en in de knock-out fase kwam het team nooit in de problemen. De finale tegen Monaco kende nog een spannende laatste set, maar je had nooit het idee dat we konden verliezen. Uiteindelijk kunnen al een paar spellen voor het eind de kurken van de flessen.

Het mixed viertal won de voorronde zelfs zeer ruim. Ook het knock-out gedeelte verliep naar wens tot aan de finale. Die laatst horde was zwaar, want de Russische tegenstanders stonden tot ver in de wedstrijd voor. Pas in de laatste twee setjes kwam Nederland op voorsprong en ook hier konden we een paar spellen voor eind reeds de handen in de lucht steken.

Twee weken elke dag bridgen is vermoeiend en fouten zijn onvermijdelijk. Goed uitrusten is essentieel om het aantal blunders te beperken en zo af en toe een goeie actie te doen. Volgens captain Jan Jansma speelde Richard twee weken prima. Het eerste spel is een goed voorbeeld:

N/All
10 5
B 9
H 8 7 2
A 9 8 5 4
A 6
V B 4 2
H 7 6 4 A V 8
A V 10 3 B 6 4
B 10 6 V 7 2
H 9 8 7 3
10 5 3 2
9 5
H 3
 

Na een pas van Magie opent de Russische oostspeler met 1♣. Ritmeijer volgt 1♠, ongetwijfeld niet ieders keus, maar storen staat hoog in het vaandel. West doubleert negatief en na een tweede pas van noord herbiedt oost 1SA. Na een onnodige 2♠ van west, derde pas van Tichá biedt oost 2SA, door west verhoogt naar de manche.

Zuid moet uit en Richard weet dat partner geen aansluiting in schoppen heeft. Ze heeft geen 2♠ geboden en het 2♠ bod van west ook niet gedoubleerd. Harten is zinloos met de zekere vierkaart in dummy. Nee, het gaat tussen klaveren en ruiten. De tactiek bij het tegenspelen van sans-contracten is dat je je eigen kleur vrijspeelt. Nu de hoge kleuren afvallen is klaveren de beste keus. Partner heeft in klaveren minder nodig dan in ruiten omdat jezelf ♣H hebt.

Deze redenering is te doen met alle handen zichtbaar in de rust van de studeerkamer, maar aan tafel niet eenvoudig. Dat Ritmeijer toch met ♣H uitkomt, is een prestatie van formaat.
Zoals gehoopt maakt ♣H de slag en nog beter partner signaleert aan. Een tweede klaveren is voor het aas en rondje drie maakt de kleur vrij. De leider moet een keer de ruitensnit nemen, waarna Tichá nog twee vrije klaveren casht voor eentje down

Mijn Russisch is niet zo goed meer, maar de leider was niet blij…

De laatste dag spelen de twee beste paren van Nederland alle spellen. Het is moeilijk punten halen tegen die jongens, weet ik uit ervaring en hoewel de Monegasken ook wel een kaartje kunnen leggen, zijn de Nederlandse profs gewoon te sterk. Bas Drijver en Bauke Muller in topvorm op dit spel:

O/All
A 10 9 7 2
H 8 5
10 3
V 9 5
-
H V 6 4 3
6 2 V B 10 7
B 9 8 7 6 4 2
H 10 8 7 6 4 3 2
B 8 5
A 9 4 3
A H V 5
A B
 

Aan beide tafels is het eindcontract 4♠ en beide westspelers vinden moeiteloos de maakstart met een kleine ruiten.

Na 10 speelt Zimmerman troefaas en troef. Bas duikt en de leider is kansloos. De leider kan nu niet meer vermijden dat oost naast de twee hoge troeven ook een kleine troef maakt, omdat de dummy nog maar een entree heeft. Buiten de drie troefslagen is ♣H de vierde slag voor de verdediging.

Bauke speelt ook 10 in dummy, maar gaat verder met een kleine schoppen uit dummy. Oost stapt op en speelt ruiten voor de leider. ♠B valt op tafel en oost mag troefvrouw maken, maar met H komt de leider in dummy om de resterende troeven te halen en later op de hoge ruiten twee verliezers te parkeren. De verdediging maakt slechts twee troeven en ♣H.
Als oost duikt in de eerste troefronde neemt zuid in de hand en speelt simpelweg troefboer terug en duikt in noord. Er is nog communicatie in troef en H als entree om de troeven onschadelijk te maken.

Een klein verschil, ♠A of een kleintje, maar wel verantwoordelijk voor 12 imps voor Nederland