Bridgerubriek 25 januari

Dit weekend is de finale van de Meesterklasse viertallen tussen twee teams van ’t Onstein. Het is dus al bekend welke vereniging de kampioen levert, alleen de namen van de spelers worden nog bepaald. Op de diverse fora proef je misgenoegen over een finale tussen twee teams van dezelfde club. De twee teams uit een kamp zouden de halve finale tegen elkaar moeten spelen.

Met drie en volgend jaar vier teams van ’t Onstein in de MK misschien een onhoudbare afspraak en daarbij adviseerde de spelersraad tegen een verplichte halve finale omdat je dan nauwelijks nog gewicht toekent aan het resultaat van de rond-robin.

Ik denk dat de situatie zoals het nu is nog wel enige tijd blijft. Net als de locatie waar gespeeld wordt: Utrecht. Voor degene uit de Randstad een geringe afstand, maar voor bridgers uit de provincie elk weekend een wereldreis. Ook dat verandert de komende tijd niet.

Naast alle competities ben ik ook in Utrecht als de vrouwenselectie traint. Afgelopen zaterdag de derde keer. Naast het trainen moest er worden geïnventariseerd wie er beschikbaar is voor alle wedstrijden het komende voorjaar. We gaan naar Kopenhagen, Berlijn, China en Madeira.

Dat wordt nog een hele klus, want in tegenstelling tot de mannen hebben de vrouwelijke internationals nog een gewoon leven naast het bridgen. Man, kinderen, en baan leggen grote druk op de agenda.

Bij de training deze keer een aantal afspelproblemen. Twee stuks volgen:

O/Allen
H 9 4
A B
A V 8 3
H V B 9
8 7 3 2
5
9 2 H V 10 7 6 5 3
10 9 5 4 H B 2
10 7 3 8 6
A V B 10 6
8 4
7 6
A 5 4 2
 

Na de 3 opening volgt zuid met 3♠. Niet moeders mooiste, maar de kleur is fraai en de twee azen vergoeden een hoop doceer ik optimistisch. Na 3♠ checkt noord de azen en heren en parkeert je in 6♠.

Harten uit voor het aas en twee hoge troeven volgen. Je ontdekt het 4-1 zitsel en met verliezers in ruiten en harten moet er nog gewerkt worden. Aan de hartenverliezer kan weinig worden gedaan, maar in ruiten heb je een snit.

Snijden is eng. Met H in oost ben je down en de kans op H in oost is levensgroot. Een kwetsbare preëmpt met alleen stuk-zeven in harten is dapper. Het is zaak te kijken naar een alternatieve oplossing. En met probleemspellen is die er natuurlijk.

Speel na de eerste hartenslag en twee slagen in troef eerst ♣H. Let dan als een havik op het distributiesignaal van oost. Een tweede hoge klaveren maakt duidelijk dat oost een even aantal klaveren heeft.

Met twee klaveren in oost en drie in west kun je nog een klaveren spelen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook meteen met B verder gaan. Oost neemt en heeft slechts rode kaarten over. Met harten na gooi je een ruiten af en troeft met ♠9 in dummy. Daarmee is je ruitenverliezer opgeruimd.

Je gaat verder met A en een afgetroefd ruiten en haalt de troeven en claimt de rest.
Speelt oost ruiten na dan kun je meteen je kaarten open leggen.

Maar als oost dan een fout signaal geeft, hoor ik je denken. Dat kan helaas niet, vrouwen doen zoiets niet! Een alternatieve speelwijze is na A negen zwarte cashen. Er ontstaat een eindspel met drie kaarten en je kunt oost ingooien met harten zodat hij van H af moet spelen. Je moet dan wel opletten dat oost H niet sec zet en een hartje bewaart.

Het tweede spel vergt fantasie:

N/OW>
V 8
B 5 3
B 10 7
A B 9 8 4
B 10 9 7 4 2
6 5 3
8 2 V 10 9 4
H V 8 5 9 4
5 H 7 6 3
A H
A H 7 6
A 6 3 2
V 10 4
 

Na je 2SA opening heeft noord 3SA geboden en komt west uit met ♠B.

Na inspectie van de dummy lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Je geeft een klaveren af en leeft nog lang en gelukkig. In slag twee volgt ♣V en iedereen speelt klein. ♣10 Volgt en als west renonceert, bekruipt je een angstig gevoel. Oost duikt natuurlijk en een weg naar vier zekere klaverenslag lijkt ver weg.

Op ♣10 heeft west met 5 verteld dat in die kleur een entree zit. Met stuk van ruiten in west kun je twee keer naar de tafel spelen en een entree creëren, maar west heeft dan zijn schoppen vrij en ben je down.

De oplossing is om na ♣10 ook ♣A te spelen en daar ♠A op af te gooien. Die manoeuvre maakt het onmogelijk voor de verdediging om schoppen te spelen omdat je dan in de dummy komt. Na ♣A speel je ook de volgende klaveren voor oost.

Oost speelt ruiten, je duikt voor de vrouw van west. West speelt harten. Je probeert de boer, maar neemt de vrouw van oost. Een kleine ruiten richting de dummy neemt west weer en een tweede ronde harten is voor je heer.

Nu kun je met een kleine ruiten oversteken naar de dummy om de vrije klaveren te spelen en hoge ♠V als negende slag hebt. Je hebt er toch wel aan gedacht om op de vierde klaveren een harten weg te gooien? Gooi je een ruiten dan blokt A de kleur.

En zo nog geen paar.

Na de lunch een oefenwedstrijd met bespreking van de spellen en daarna met Emerson Lake en Palmer weer naar huis.