Bridgerubriek 25 mei

De nationale teams hebben flink geoefend de afgelopen maanden op de bridgeboerderij van ’t Onstein. In het najaar is de strijd om de wereldtitel en we willen goed voorbereid aan de start komen. Van Zweden en Noorwegen wist het open team te winnen, maar tegen Engeland en Israël ging de wedstrijd verloren. Vooral de uitslag tegen die laatste tegenstander was een verrassing. Met nog een setje van zestien spellen voor de boeg stond Oranje fors voor, maar in zitting acht kregen de mannen klop.

Met Brink-Drijver, Muller-De Wijs en Drijver-Nab in China voor een toernooi was het aan de andere drie paren om de zaak droog te houden en zich in de kijker te spelen voor het Bermuda Bowl team. Anton Maas en Ton Bakkeren hebben voldoende materiaal om de paren te beoordelen.

Het was zoals gewoonlijk weer vaak wildwest aan tafel. Verhees-van Prooijen zijn de oudjes en doen het ietsje rustiger, maar bij Verbeek-Molenaar en Van Lankveld-Van den Bos gingen regelmatig alle eieren van het rek. Veel en hoog meebieden brengt voordelen als je het de tegenstanders lastig maakt de hoogte en fit te ontdekken, maar vertelt ook een hoop over de verdeling.

De Israëliërs bieden overigens net zo. Joris van Lankveld gebruikt die informatie goed op het volgende spel:

N/NZ
B
A H 9 4
4 3 2
A H B 10 2
V 9 6
10 7 5 3
V 10 6 5 3
A H 7 6 5 V B 10 8
V 9 7 4 6
A H 8 4 2
B 8 7 2
9
8 5 3
 

Van den Bos opent de noordhand met 1♣ en zuid antwoordt 2. Het bod belooft een vijfkaart in schoppen en een vierkaart in harten en minder dan 10 punten. Omdat de 1♣ geen echte kleur toont en zuid (zeer) zwak kan zijn, meent west zich in de bieding moeten storten. Zijn doublet belooft de lage kleuren.

Noord redoubleert om zijn kracht te tonen en biedt na 3 van oost en twee passen 4.
Aan de andere tafel bemoeit Molenaar zich niet met het bieden en eindigt zuid eveneens in 4. Na twee rondjes ruiten, de laatste getroefd door de leider, steekt zuid over naar ♣A om een troefje naar de boer te spelen. West wint met de secce vrouw en het spel wordt na een derde ronde ruiten onhandelbaar.

Ook Van Lankveld krijgt twee keer ruiten voor de kiezen. Hij troeft en begint met een klaveren naar de boer. West heeft lengte geadverteerd en ♣V zit zeker bij west. ♣B wint de slag en A velt de vrouw van west. De leider speelt twee hoge schoppen en incasseert B. Een tweede klaveren naar de tien lukt ook. Oost mag troeven, maar de rest is hoog in de dummy en zuid maakt elf slagen.

Aan de derde tafel is het biedverloop net als bij Molenaar-Verbeek en eindigt zuid ook in 4. De leider speelt harten naar het aas in slag drie en overleeft het 4-1 zitsel door later twee keer te snijden in klaveren en een keer in harten. De laatste ruiten verdwijnt ook hier op de hoge schoppen.
Opmerkelijk dat alle NZ paren 2 spelen als 5♠-4 en 5-9 punten. Het voordeel van deze afspraak is dat na 1-1♠-2-2 forcing kan zijn.

Het bieden van west is gezien het spel aan de derde tafel niet fataal geweest, maar wel behulpzaam voor de leider. De zuidspeler aan tafel twee koos met harten naar de boer een verkeerd plan.

In de laatste set gaan bij de Israëliërs alle remmen los en de onzen schieten vaker mis dan raak. Het vergelijk met de ankertafel levert een negatief saldo op van twee keer 70+ imps. Dat bleek net genoeg voor verlies en boze gezichten na afloop.

Van Lankveld zal niet gedacht hebben te verliezen op het volgende spel:

N/NZ
H B 6 2
H 6 2
H 7
7 5 4 2
7
9 5 4
10 8 4 3 V B
V 4 B 10 6 5 2
A V B 9 8 3 H 10 6
A V 10 8 3
A 9 7 5
A 9 8 3
-
 

Na twee passen opent zuid 1♠ en springt west naar 3♣. Noord verhoogt naar 4♠ en als oost met 5♣ redt, gaat Van Lankveld naar 5♠. Iedereen past en na ♣A mag zuid een plan maken.

Er zijn vier verliezers in de rode kleuren en zuid kan twee ruiten troeven in de dummy en als de harten rond zitten zelfs twaalf slagen maken. Joris kiest voor een ander plan.

Hij troeft ♣A, incasseert A en steekt over naar H. Vanuit de dummy volgt klaveren die zuid troeft. Ruiten naar de heer laat zuid een derde klaveren troeven. Dan volgt A en een kleine ruiten. West troeft voor met de zeven, zodat de leider moet overtroeven met ♠B. Ook de vierde klaveren wordt getroefd. Joris casht ♠A, troeft een ruiten met de zes en heeft met ♠H zijn twaalfde slag.
Een echte dummy reversal!

Aan de andere tafel stelt zuid zich tevreden met elf slagen zodat Nederland een impje wint. Aan de derde tafel volgt Verhees slechts 2♣ en kan noord met 2SA de schoppensteun vertellen en een inviterende hand. Oost doet nog een duit in het zakje met 3♣, maar NZ blijven doorbieden ( ze staan nog steeds achter) naar 6♠.

De leider speelt net als Van Lankveld en scoort ook twaalf slagen. De slempremie levert 13 imps op en die bleken uiteindelijk net genoeg voor de winst.