Bridgerubriek 27 augustus

Ik heb een speciale band met Polen. Een half mensenleven geleden had ik daar voor het eerst het gevoel dat ik rijk was. In een winkel in Przemysl moesten we het laatste geld opmaken voor we de grens met Rusland bereikten. De vijf dollar per dag die we als student moesten besteden tijdens de trip door Polen, bleek een enorm kapitaal dat niet opraakte en pas in het laatste warenhuis voor de grens konden we los. Je raadt vast wat er voornamelijk werd ingeladen.

Ik volg het Poolse bridge sinds 1984 met meer dan gemiddelde belangstelling nadat Polen de World Team cup won in Seattle. Een van de spelers die meedeed, was nog steeds van de partij in 2015 toen Polen de Bermuda Bowl won in India. Het is Pjotr Gawrys.

Gawrys, een zestiger, is klein van stuk, draagt een bril met jampotglazen en is bloedfanatiek. Ik herinner me een incident tijdens een oefenmatch met Oranje op de bridgeboerderij waar een van de Nederlanders schamperachtig lachte toen Gawrys een bod van zijn partner verkeerd interpreteerde en fors down ging in het verkeerde contract. Bovenmenselijke inspanning van de wedstrijdleider was nodig om de Pool door te laten spelen. Hij was, terecht, zeer verbolgen over de actie van de Nederlandse speler.

Begin september is Polen gastheer van de Wold Bridge Games en het Poolse team oefende afgelopen week. Gawrys speelt tegenwoordig met Klukwosky.
Laatstgenoemde is nog een junior, maar letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. De oefenmatch wordt gespeeld met de ramen open, de zon schijnt naar binnen en de wind voert de lucht van de gegrilde kielbasy mee. Ontspannen dus:

O/OW
V
A 6
A H B 6 5
A 9 8 7 2
8 7 2
A 9 5 3
V B 7 5 10 2
8 7 4 V 9 3
V B 5 H 10 4 3
H B 10 6 4
H 9 8 4 3
10 2
6
 

Noord opent in de vierde hand met een Poolse 1♣ om na 1♠ van zuid met 3♣ beide minors en een sterke hand te tonen. Zuid heeft weinig anders dan 3SA en mag na 5 (4e van boven) aan de slag. Gawrys neemt de eerste slag in dummy en neemt ♠V over met de heer om ♠B na te spelen. Slag twee is duidelijk een situatie voor odd-ball. Met een hoge kaart ( ♠8) vertel je dat de start bevallen is en met een lage schoppen vraag je partner uit te zien naar wat anders.

West is met de vierde begonnen en heeft dus al waarden in harten beloofd. Met een slechte kleur begin je met de tweede van boven. In slag twee kan west met een gerust hart de hartenkleur afwijzen met ♠2. Oost komt dan ongetwijfeld op het idee om klaveren te switchen. Dat is nodig om 3SA down te krijgen.

De Polen spelen distributiesignalen en oost speelt harten terug nadat hij met ♠A aan slag is gekomen. De leider neemt met H, cash ♠10 en speelt 10. Hij weet dat de harten 4-2 zitten en slechts de veilige hand aan slag kan komen. Oost neemt V, incasseert ♠9, maar moet de leider dan nog vier ruiten en ♣A gunnen.

Speelt oost klaveren in slag vier dan gaat het mis. De verdedigers maken dan drie slagen in klaveren, ♠A en uiteindelijk V.

Soms droom je een beetje weg bij die zonnestralen:

W/NZ
B
A B 7 4
A 9 8 4
9 6 5 4
9 2
H V 10 8 7 6 5 4 3
V 9 5 3 10
V 10 7 6 5 3 2
10 3 2
A
H 8 6 2
H B
A H V B 8 7
 

In 1997 spelen Steenbakkers en ik de Europese kampioenschappen paren in Den Haag. Op een bepaald moment schuiven twee Polen aan, de een heet Pszczola en den ander Kwiecien. Ik speel 4hoog en heb VBx van ruiten waar ik een slag van moet maken. Omdat links niet met ruiten is begonnen neem ik aan dat honneurs verdeeld zitten. Mis! Links heeft AH en ik maak nul slagen in ruiten. De Polen winnen de EK en dezelfde Kwiecien zit hier zuid.

Na 4♠ van oost volgt hij – bescheiden – 5♣. Partner verhoogt gelukkig naar slem en behoorlijk verrassend komt de openaar nog een keer langs met 6♠. Met een negenkaart en de gunstige kwetsbaarheid is dat goed te begrijpen.

Kwiecien peinst en besluit te passen. Hiermee nodigt hij partner uit naar grootslem te gaan. De vraag is of dat goed is. Zelfs met twee azen aan de overkant heeft hij nog een of twee plaatjes nodig in de rode kleuren om dertien slagen te kunnen maken. Maar noord heeft een gepaste hand. Noord peinst ook even en besluit dat hij niet meer kan hebben dan wat hij heeft en biedt 7♣.

Gawrys redt niet een tweede keer en aan zuid de taak alle slagen te maken.

De schoppenuitkomst is voor het aas en de troeven worden in twee rondjes gehaald. Zuid maakt weinig woorden vuil aan het afspel. Hij speelt H en harten naar de boer en speelt dan drie rondjes ruiten, waarbij hij de laatste troeft in de hand. West is nog de enige verdediger met rode kaarten en weet dat hij op de troeven in dwang komt. De kaarten gaan terug in het board en zuid noteert 2140. .
Met een beetje kunde en geluk. Polen behoort wel weer tot de favorieten.