Bridgerubriek 29 dec

Veel bridgen is er in de laatste week van het jaar voor mij niet bij. De club sluit de deur en hier en daar is er wel een oliebollendrive, maar eten en kaarten sla ik over. Voldoende tijd om het schrijfwerk wat is blijven liggen de afgelopen maand weer op te pakken. Pas in het eerste weekend van 2019 moeten we aan de bak voor de derde ronde van het Topcircuit.

De BBC heeft een programma, Homes under the hammer, waar krotten per veiling worden verkocht. De koper hoopt na een flinke opknapbeurt het pand met dikke winst te verkopen. In de paar uitzendingen die ik gezien heb lukt dat natuurlijk steeds. Leuk is zo’n veiling. Een in driedelig pak gestoken man met hamer opent de bieding en de kooplustigen bieden steeds een miniem bedrag hoger dan de vorige spreker in de hoop het huis goedkoop te kunnen kopen.

Het bieden bij bridge heeft er iets van weg. Zeker bij een deelscoregevecht is steeds de vraag: pas ik, bied ik hoger of doubleer de tegenpartij. Ook dan is het zaak je contract zo goedkoop te krijgen, want als je overbiedt, schrijf je min.

Vorige week was de kerstdrive op de club. Van rustig opbouwen was geen sprake. De huisjes waren van dermate schoonheid dat je meteen hoog wilde inzetten om eigenaar te worden, Dat lukte niet altijd. De buren hadden geld zat:

W/OW
V 9 8
2
H 8 7 5
A V B 6 2
H
B 7 6
H V B 9 7 6 5 4 10 8 3
A V 3 9 6 4
10 H 7 5 4
A 10 5 4 3 2
A
B 10 2
9 8 3
 

Dat je nou meteen aan preëmptieve opening denkt bij westhand is niet zo. Ik denk eerder aan slem. Toch is 4, zoals west in de praktijk koos, niet zo gek. Als je daarbij je mouwen opstroopt en stoer kijkt, zullen vast een paar NZ spelers bedeesd het hoofd buigen en passen.

Aan zes van de vijftien tafels wordt het spel met harten als troef gespeeld. Vier leiders maken zelfs tien slagen. Met drie azen buiten is een ruitenstart in de vork nodig en daarna de tijd om ♣H op te zetten met 10 als aankomer. Vrede op aarde, want de tegenspelers werken mee.

Aan de overige negen tafels kiest men voor schoppen als troefkleur. Twee deelscores en zeven manchecontracten.
Als er 4 links geboden wordt en twee passen volgen, moet je doorpakken en 4♠ bieden. Je hebt geen idee of je het contract maakt, maar 4 kun je niet laten spelen. De regel zegt dat je 4♠ moet bieden na 4 en om een of andere reden is dat vaak goed.

Waar de leider in 4 een weinig voordelige ruitenpositie trof, is zuid in 4♠ gelukkiger. Zowel de vrouw als het aas zitten goed.
Aan onze tafel biedt Verhoeven inderdaad 4♠ en krijgt klaveren uit. Blijkbaar heeft west weinig fiducie in zijn hartenkleur en geef toe wat is leuker dan een aftroever maken met je singleton troef.

De leider laat het zover niet komen, want hij neemt met ♣A en speelt meteen een troefje naar zijn aas. Beteuterd doneert west zijn heer en Verhoeven gaat door met een troefje naar de negen in noord. Harten na voor het aas van zuid die met klaveren doorgaat.

Nadat oost neemt en schoppen naspeelt, misschien ontneemt hij zo de hartenaftroever in dummy, wint de leider in dummy en casht zijn hoge klaveren. Aan het eind gaat er nog een ruiten verloren en eindigt zuid met precies tien slagen. Een resultaat dat steeds gemaakt wordt met de gunstige ruitenpositie.

Opnieuw twee manchecontracten op hetzelfde spel voor beide lijnen. Beetje doorbieden gewoon…

W/NZ
7 2
V 7 5
B 8
H B 9 8 6 5
A H B 9 8 6 5 4 3
V
8 9 4
3 A 10 7 6 5 4 2
4 3 V 7 2
10
A H B 10 6 3 2
H V 9
A 10
 

Vastgespen voor de nieuwe rit.

Dertien min 4 is inderdaad een negenkaart! Niet kwetsbaar in de eerste hand is dat lastig. Remko Kootstra placht dat soort handen met 5♠ te openen. Een tactiek waar we altijd lacherig over deden, maar vaak goed uitpakte. 4♠ Is ook zo wat met een negenkaart. Je opent ook de manche met slechts zeven schoppens, dus heb je in feite twee slagen over.

Maar bied je je niet down als je met 5♠ begint? Vaak wel natuurlijk. Dus 4♠ maar, of toch rustig met 1♠?

Aan onze tafel opent west 4♠ en twee passen volgen. Verhoeven is op zijn post. Als hij meer troeven ziet dan punten ligt een bod al voor de hand, en nu met een os en een lange kleur kan zelfs de ongunstige kwetsbaarheid hem niet van bieden afhouden: 5.

Je zou verwachten dat west nu 5♠ biedt, maar het is aan onze tafel oost die de reddingsboei uitgooit. Zuid doubleert en met een harten en twee klaverenslagen schrijven we 100 euro bij op de spaarrekening.

Aangezien een aantal paren een hartencontract mag spelen en maken is 65% voor de een down in schoppen niet verkeerd. Vier keer werd 4♠ al dan niet met een up gemaakt en vier keer maakte de verdediging de downslag tegen 5♠.
Maar hoe verloopt het spel in een hartencontract?

Na ♠A moet west switchen. Troef is passief. De leider neemt en kan de klaverenkleur opzetten en de rest claimen. Na een klaverenswitch geldt hetzelfde. Slechts ruiten is goed. Partner heeft het aas en je krijgt een aftroever in ronde drie

Voor de vier paren in 6(!) was het erop of eronder. Twee keer werd er fout geprikt en schreven NZ 1430 en slechts twee keer werd er raak geschoten en mochten OW met de hoofdprijs (+500 en +300) naar huis.

Tot volgend jaar!