Bridgerubriek 29 juni

De burgemeester verkiezing in Istanboel werden opgefleurd door een bridgetoernooi. Bridgers uit de hele wereld spelen, om de kas van de EBL te spekken, het open EK. De formule is bekend. Eerst het mixed-toernooi, daarna de diverse viertallenwedstrijden en als besluit de parenkampioenschappen. Op het moment van tikken spelen twee Nederlandse teams de kwartfinale in de open categorie.

Alle kernploegparen zijn aanwezig, maar sommigen spelen in gesponsorde teams. Zij sneuvelen al in de voorronde. Het Witte Huis speelt de sterren van de hemel, maar de zegereeks eindigt in de ronde van de laatste 16. Ook het jeugdteam is dan uitgespeeld, zodat Nederland blauw en rood overblijven.

Bob Drijver speelt met Bart Nab samen met Ricco van Prooijen en Louk Verhees in rood en hij moet het volgende slem tot een goed einde brengen:

O/NZ
A 5
B 9 4
H B
A V 10 8 4 2
10 7 6 4 3
H B
3 6 2
V 9 8 4 A 10 7 3 2
H 6 5 B 9 7 3
V 9 8 2
A H V 10 8 7 5
6 5
-
 

Drijver opent de zuidhand met 1 en springt naar 3 na het 2♣ bijbod van Nab. Noord vervolgt met 4♠ Optional Blackwood. De optie betekent dat zuid met een minimum niet zijn azen vertelt, maar het opvolgende bod biedt. Drijver heeft een minimum voor zijn jump en antwoordt daarom 4SA.

Nab is natuurlijk nog niet klaar en met 5♣ vraagt hij nog eens. Na 5SA ( twee met V) biedt noord 6.

Je kunt voor elke kleur van west wel een reden bedenken waarom hij daarmee moet uitkomen, maar in de praktijk pakte west een kleine schoppen. Dat zadelt de leider op met een groot probleem. Duiken in de hoop op ♠H bij west, of nemen en spelen op de klaverenkleur?

Bob Drijver maakt er weinig woorden aan vuil. Na een korte overweging gaat hij op met ♠A en gaat verder met ♣A en een afgetroefde klaveren in de hand. Met een kleine harten naar de negen bereikt de leider weer de dummy om een tweede klaveren te troeven.

♣H komt naar beneden en alle is in orde. Met B bereikt zuid weer de overkant en nu alle troeven eruit zijn zorgen de hoge klaveren voor voldoende plek om de verliezers in de zuid hand op te ruimen. De +1430 wint er 13 tegenover -680 van de andere kant.

De kans dat ♣H in de driekaart naar beneden komtis niet zo’n grote kans. Maar als je overtuigd bent dat west niet onder ♠H komt, de enige.

In Nederland blauw spelen Tim Verbeek met Danny Molenaar samen met Joris van Lankveld en Berend van den Bos. De laatste is in actie op het tweede spel:

O/Allen
H V B 4
A H B 4
9 7 5 3
3
8 5 2
10 6
10 7 6 2 V 8 5 3
A V 8 6 H 2
V B H 10 8 7 2
A 9 7 3
9
B 10 4
A 9 6 5 4
 

Na drie passen opent noord 1 en antwoordt zuid 1♠. Opgelucht dat partner niet 1SA bijbiedt, maar je een na beste kleur noemt, zou reden kunnen zijn om te passen. Partner heeft tenslotte gepast in de tweede hand, en een manche lijkt ver weg.
Een verhoging naar 2♠ kan wel. De fraaie troeven, goede bijkleur en singelton in klaveren zien er mooi uit.

Joris vindt nog een derde optie. Hij springt naar 3♠. Een onevenwichtige hand, zonder veel overwaarde zijn de kenmerken. Overboden? Tsja, dat hangt af van de afloop. Zuid gaat uiteraard naar de manche. Meer dan twee azen singelton en fitje voor partners eerste kleur kan hij niet hebben.

West begint met harten. Troef lijkt de standaard uitkomst nu noord onevenwichtig is en zuid de invite heeft aangenomen. De leider wint de uitkomst in de dummy en speelt meteen ruiten in slag twee. De bedoeling is een ruitenslag te ontwikkelen. Oost neemt voor met H en speelt ruiten door.

Het is zelden een goed plan om de kleur die de leider speelt na te spelen. West wint wel de volgende twee ruitenslagen en de leider is aan, maar de leider kan de vierde ruiten overtroeven en de rest cross-ruffen voor tien slagen.

Met troef uit wint de leider de slag in dummy en speelt twee hoge harten om een ruiten weg te doen. Hierna speelt hij klaveren naar de hand en troeft een klaveren in noord. Met een hartenintroever komt hij weer thuis om nog een klaveren te troeven. De laatste harten wordt getroefd met ♠9 en west, die een harten heeft weggegooid op de derde klaveren, kan daar gelukkig niet boven. Met een klaverenaftroever en ♠A heeft zuid tien slagen.

Met ♣V uit maakt de leider op vergelijkbare wijze zijn contract. Met harten uit en ruiten in slag twee voor oost en troef na maakt zuid zijn contract ook. Hij wint in de dummy en speelt onverstoorbaar ruiten. West neemt en speelt weer troef. Weer ruiten voor west en de laatste troef voor de dummy. Oost moet V bezet houden. Op 9 komt hij echter in dwang. De harten of de klaveren worden vrij getroefd.

Toch leuk zo’n “deelscorespel”.

Nederland rood verliest in de kwartfinale, maar de blauwen winnen door een (kuch) zeer fraaie 6 van onze zuiderburen.