Bridgerubriek 30 sept

Aan de vooravond van de vaderlandse viertallencompetitie hebben de profs nog even tijd om buiten de landsgrenzen te spelen. Ricco van Prooijen en Louk Verhees waren twee weken geleden in New Delhi en wonnen in de finale van Lavazza. Bauke Muller en Simon de Wijs zijn in Moskou en spelen de finale van de Russische viertallencompetitie.

In het eerste kwart, 64 spellen staan op het program, moeten beide zuidspelers 4 spelen.

N/Allen
10 6 2
A B 10 8 6
V 5 2
6 2
V 9 7
H 4 3
2 7 4
B 10 6 3 A H 9 8 4
H B 10 9 8 V 7 5
A B 8 5
H V 9 5 3
7
A 4 3
 

Oost opent 1♣. De Russen gebruiken de Poolse klaveren en oost omschrijft zijn evenwichtige hand met dat bod. Simon de Wijs volgt 1 en nadat west zijn klaverenkleur biedt, eindigt het Nederlandse duo in 4.

West begint met B en oost neemt over om klaveren te switchen. De Wijs neemt meteen en speelt troef naar dummy. Een eerste ruiten wordt getroefd waarna de leider een klaveren afgeeft. West neemt en speelt weer ruiten. De Wijs troeft in de hand en troeft ook de laatste klaveren in dummy.

De leider heeft in twee kleuren een dubbel-renonce gemaakt. Hij laat het laatste troefje zitten om nog in troef te kunnen oversteken en begint aan de schoppenkleur. Bekend is dat oost beide hoge ruiten heeft en ♣V. Met beide plaatjes in schoppen heeft oost 14 punten en opent waarschijnlijk 1SA. West heeft dus een van de schoppenhonneurs.

De Wijs speelt ♠10 uit dummy en dat is niet de juiste voortzetting. Waarschijnlijk hield hij rekening met een 4-2 zitsel in schoppen. Als oost in dat geval ♠10 dekt, neemt zuid en steekt over naar dummy om een schoppen naar de 8 te spelen en oost is ingegooid. Dekt oost niet, dan komt west aan slag en is ingegooid.
Oost dekt ♠10 echter en zuid verliest nog twee slagen in schoppen.

Het grote boek vertelt dat je met deze schoppenkleur het beste een kleintje naar de acht speelt. Met verdeelde honneurs en ♠9 in oost, verlies je hoogstens een slag. Nu ♠9 bij west zit, is die speelwijze evenmin lonend.

Aan de andere tafel een geïnspireerde leider. Hij speelt, na eliminatie van de lage kleuren, een schoppen naar de boer. West neemt, maar is plots ingegooid. Speelt hij een kleintje dan duikt zuid in dummy en pakt de heer van oost. Speelt west ♠9 dan gaat het ♠10, ♠H en aas. ♠8 is nu vrij.

Het team van Muller-De Wijs hikt steeds tegen een kleine achterstand aan. Na spel 63 staan ze gelijk met tegenstander team ZOO. Dan de ontknoping:

Aan de tafel waar Simon en Bauke spelen wordt op het laatste spel 6 gespeeld. De leider maakt precies twaalf slagen voor 1430.

Z/NZ
H V 7 2
A H V B 5 3
8
A 9
10 9 5 4
B 6
10 8 9 7 6
10 7 4 A 9 6 5
V 10 6 4 B 8 7 5
A 8 3
4 2
H V B 3 2
H 3 2
 

Aan de andere kant:
Na een Poolse klaveren van zuid biedt noord beide hoge kleuren en zuid vertelt de evenwichtige hand met 12-14 punten. Na zes biedrondjes biedt zuid 6. Het lijkt op een gelijkspel en overtime, maar noord corrigeert naar 6SA. Een wash lijkt ook nu voor de hand te liggen.

West begint met klaveren en de leider wint in dummy met ♣A. Hij gaat door met A en speelt ruiten uit noord. Dubinin, oost, duikt een rondje en dat is meteen fataal.
Zuid wint in de hand en speelt vijf rondjes harten.

Pas op de laatste harten krijgt west het lastig. Hij moet de schoppendekking bewaren, omdat de leider anders vier slagen in schoppen maakt en gooit dus ♣10 af.
Er is een vijfkaartseindpsel ontstaan met ♣V en vier schoppen in west, vier schoppen en ♣9 in noord, twee schoppen, A en twee klaveren in oost. Zelf bewaart de leider twee schoppens, V en twee klaveren.

Nu volgt ♠A en schoppen naar de dummy. Op de derde schoppen komt oost in de problemen. Hij kan A niet weg doen, omdat dan de vrouw van zuid hoogt wordt. Hij gooit dus een klaveren, maar nu maakt zuid met ♣H en ♣2 de laatste twee slagen.

NZ scoren +1470 en in de vergelijking met 1430 van de andere tafel en dat is precies 1 imp.

Een jongensdroom voor zuid. Laatste spel van de finale van het landskampioenschap met een niet gelijktijdige dubbele dwang met een impje winnen. Het jaar is weleens slechter begonnen!