Bridgerubriek 31 augustus

In de laatste week van augustus werd in Kroatië het open WK voor de jeugd gespeeld. Open wil zeggen dat je niet perse met teamgenoten uit je eigen land hoeft te spelen, Verschillende Nederlandse jeugdspelers zijn er actief in diverse bontgekleurde teams. In de juniorenafdeling spelen wel vier Nederlanders samen. Guy Mendes de Léon en Thibo Sprinkhuizen spelen met Pim Coppens en Niels van Bijsterveldt.

Het kwartet start traag en eindigt als vijfde in de Round Robin waar twintig teams spelen om acht plaatsten in kwartfinale. Vanaf de knock-out fase gaat het beter. Eerst wordt Italië aan de kant gezet en in de halve finale ook Australië. De strijd om het goud is tegen Amerika.

Ik heb me voorgenomen het komende seizoen wat langer na te denken op de cruciale momenten. Ik speel snel en zo af en toe wordt de juiste voortzetting gemist en had het beter gekund als ik wat langer de tijd had genomen. De kaarten even neerleggen en op mijn handen zitten is het plan.

De twee spellen van vandaag hebben hetzelfde thema:

N/OW
H 9 8 2
3 2
H 9 8 4 3
B 5
B 6 4
V 10 7 5
H 8 6 10 7
V B 6 5 A 10 2
H 9 7 A 8 3 2
A 3
A V B 9 5 4
7
V 10 6 4
 

Zuid opent 1 en herbiedt 2♣ na het 1♠ bijbod van de overkant. Noords tweede bod is 2 en daarop had zuid moeten passen. Partner heeft een gepaste hand en geen noemenswaardige overwaarde, zodat de manche ver weg is. Optimisme kun je een junior echter niet ontzeggen en 3 van zuid daarom wel begrijpelijk.

Noord past al voor de tray goed en wel aan zijn kant is zuid mag aan de slag na V uit. In de tweede slag gaat Guy door met ruiten voor de tien van oost. Zuid troeft en speelt klaveren om de derde ronde te kunnen troeven in de dummy.

Oost neemt ♣B en speelt goed troef in. Zuid speelt V, maar west wint met de heer en vervolgt met troef. Zuid maakt de slag en haalt, nu de aftroever in de dummy onmogelijk is, de laatste troef op. In de dummy en bij oost gaat een schoppen weg.

Nadat de troeven verdwenen zijn bij de verdediging speelt de leider ♣V om een klaverenslag te ontwikkelen. West pakt de slag met ♣H en het moment suprême is aangebroken. Leg de kaarten neer en laat alle informatie tot je komen.

Je weet dat zuid een 2-6-1-4 verdeling heeft. Met ♣10-8 bij de leider kunnen de kaarten weg, want zuid kan slechts de klaveren van boven spelen en jouw 9 valt ten prooi aan de tien. Je neemt daarom aan dat partner ♣8 heeft.

Wat kan er gebeuren als je – redelijk veilig – schoppen naspeelt, toont het spel aan tafel. Zuid wint ♠V van oost met zijn aas en speelt zijn troeven uit. Op de voorlaatste troef kan oost een schoppen missen, maar op de laatste troef kan hij A niet missen en ook de klaverendekking moet worden bewaard.

De laatste schoppen gaat de deur uit, maar dan volgt na ♣10 de gemarkeerde snit in schoppen voor de negende slag.

De juiste voortzetting is ♣9 in plaats van schoppen nadat west aan slag is met ♣H. De leider neemt met de tien en kan wel zijn twee hoge troeven uitspelen, maar oost gooit af na de dummy. Zuid gooit een ruiten op de klaverenslag in de dummy en kan nog een ruiten kwijt op de voorlaatste troef. Oost kan een schoppen missen.

Op de laatste troef moet de dummy een van de dreigingen afbreken en is oost uit de problemen. Met 2+1 van de andere kant geen man overboord, maar 3-1 voelt een stuk beter.

Australië wordt langzaam weggedrukt, maar de Aussies slaan in de derde set wild om zich heen:

N/OW
V 8 7
-
H B 10 4 2
H V B 9 5
6 4 2
H 9
9 8 7 3 V 10 6 5
9 8 7 6 A V 5 3
A 7 10 8 3
A B 10 5 3
A H B 4 2
-
6 4 2
 

Na 1 van noord biedt zuid 1♠. De herbieding van noord is verrassend. Met 3 vertelt hij een korte kleur en troefsteun. Met een driekaart doe je dat eigenlijk niet, maar met een klaveren tussen de schoppen is zo’n fout snel gemaakt.

Zuid vertelt sleminteresse met 3SA en vraagt na 4♣ van noord de azen. Hij ziet partner 5 bieden en dat bod toont 0 of 3 keycards. Zuid kan zich niet voorstellen dat partner nul azen heeft en vraagt ook of noord ♠V heeft. Als noord die kaart zegt te hebben, zou je verwachten dat zuid 7♠ biedt, maar blijkbaar ruikt hij onraad en stopt af in 6♠.

Ook 6♠ is torenhoog. Thibo vindt een verrassende uitkomst: ♣7.

Zuid neemt de slag in de dummy en speelt een troef naar de boer. Oost speelt ♠9 bij en de leider concludeert dat ♠H nu sec zit en speelt ook ♠A. De heer tuimelt inderdaad naar beneden en de eerste horde is genomen.

Wat zuid niet weet is dat ♣A in de dubbelton zit en hij een harten kan troeven, met een ruitenaftroever naar de hand om de laatste troef te halen en dan klaveren te spelen. Hij maakt dan zes troefslagen, vier slagen in klaveren en twee hoge harten.

Voor het geval de klaveren niet zo gunstig zitten, speelt hij eerst klaveren. West komt aan slag en moet de dodelijke nakomst vinden. Kaarten neer, handen onder de billen en peinzen dus.

West weet dat zuid vijf slagen in schoppen heeft en vier in klaveren. Met AHVB van harten en een singleton in ruiten moet je als een haas ruiten spelen. Maar heeft zuid een vijfkaart harten en een renonce in ruiten, dan is troef na essentieel.

Zou zuid met een renonce in ruiten de azen vragen? Onwaarschijnlijk. Ga daarom uit van een 5-4-1-3 en speel ruiten voor partners aas. Dat zuid andere ideeën heeft en de slag troeft, kun jij niet helpen. Sommige spelers doen het anders!

De finale tegen Amerika duurt een dag, vier setjes van veertien spellen en we verliezen. Zilver dus.