Bridgerubriek 4 mei

In de periode rond 1 mei wordt veel bridge gespeeld. In een aantal landen wordt het nationaal kampioenschap gehouden en in China vindt de Buffet cup plaats. Dat is een wedstrijd tussen Amerika, Europa en China. De landen eindigen in die volgorde en voor Europa waren Verhees-Van Prooijen onze vertegenwoordigers. In Nederland weinig bridge, het is koek happen en zaklopen.

Het bridge moet komen van de clubavond.
Het gaat om twee 3SA contracten en dan voornamelijk over de uitkomst. Simon de Wijs schrijft in IMP al geruime tijd over uitkomsten. De oude wijsheid vierde van boven van je langste kleur staat ter discussie. De Wijs komt met talloze voorbeelden waar een andere aanpak vaak lucratiever is.

N/Allen
A 8 5 3
H B 10
B 9 3
10 7 5
H B 10 4
9 7 6
V 6 2 9 8 5
A V 8 5 10 4 2
8 4 H 9 6 3
V 2
A 7 4 3
H 7 6
A V B 2
 

Matthieu Verhoeven speelt met Joris van Lankveld tegen Kamiel Cornelissen (zuid) en Erik-Jan Krijgsman. Na een 1SA opening van zuid wordt het eindcontract 3SA. Zuid heeft verteld dat hij een vierkaart harten heeft en Verhoeven vindt een start in ruiten en schoppen onaantrekkelijk.

Hij begint, OW spelen 2e-4e met ♣4.
De leider speelt klein en Joris is niet bedacht op de dubbelton start en kiepert, derde man doet wat hij kan, ♣H erin. Dat is niet ongunstig voor de leider die nu vier slagen in klaveren heeft. Zuid vervolgt met harten naar de heer en B en snijdt op de vrouw. Op die manier zijn ♠V en H beschermd en kunnen de tegenspelers niet meteen kwaad. Verhoeven neemt en speelt passief klaveren terug.

Kamiel wint de slag en heeft vier slagen in klaveren, drie in harten en ♠A. Nog een erbij en hij is binnen. Het zou H kunnen zijn. Hij speelt ruiten naar zijn heer, maar west wint. West heeft uitgerekend dat zijn partner buiten ♣H geen punt meer kan hebben en speelt goed een kleine ruiten na.

Dat is een onaangename verrassing voor zuid. Na een voorspoedig begin betrekt de lucht. Zuid probeert de negen, maar oost wint met de tien en speelt ruiten terug. Verhoeven heeft nog twee hoge ruiten en zuid komt niet verder dan acht slagen nu de verdediging V en vier ruiten slagen scoren. Fraai gedaan van Verhoeven.

Aan een andere tafel zit ik west en zuid wordt eveneens leider in SA. Ook daar is een vierkaart harten bekend, maar noord heeft geen schoppens beloofd. Ik begin daarom met ♠10. Zuid neemt met de vrouw en speelt harten naar de boer. Nadat die operatie lukt, volgt ♣10 en als Steenbakkers die een slokje neemt van zijn alcoholvrije sapje niet dekt, zijn er ook vier slagen in klaveren.

Een tweede snit in klaveren en harten naar de tien en H laat zuid nog eens in klaveren snijden. Met twee slagen in schoppen, vier in klaveren en harten is de buit binnen, maar als zuid er na acht slagen in de ronde kleuren met ♠A en schoppen uitgaat, moet ik H nog een slag gunnen en maakt zuid liefs elf slagen.

De Wijs heeft een punt! Passiviteit loont.

W/OW
A H B 7 4
9 7
H 9 7 2
7 5
10 8 5 2
9 6
5 4 B 10 8 6
V 6 3 A 10 8 4
A H 4 2 B 10 9
V 3
A H V 3 2
B 5
V 8 6 3
 

Ik begin als noord met 1♠ en herbied mijn kleur na 2 van Geon Steenbakkers. 2SA belooft hartensteun, zodat alle handen zonder overwaarde via de 2♠ herbieding gaan. Zuid biedt 2SA en nadat ik mijn tweede kleur toon, wordt 3SA het eindcontract.

NZ hebben behoorlijk wat informatie gegeven aan de verdediging en als je als west met de ongeboden (♣2) kleur komt, geef je zuid meteen de negende slag. Ook na ♣A maakt zuid negen slagen. Als je in de tweede slag naar schoppen switcht, komt oost na vijf rondjes schoppen in de problemen en maak je er negen.

Ruiten uit is ook mis. Zuid duikt in dummy en heeft nummer negen binnen. Slechts harten of schoppen leidt tot succes. Het is bijzonder dat slechts een uitkomst in de geboden kleur van de tegenstanders tot succes leidt.

In de praktijk maakten de zuidspelers steeds minstens negen slagen en met noord aan het roer is het makkelijker om vijf slagen te maken na ♣B uit. Niet verrassend misschien, maar ook B en de eerste kleur van de leider zijn voldoende om de leider op acht slagen te houden.

Het hele concept van tegenspelen gaat op de schop. Slagen ontwikkelen heeft dus niet altijd haast. In contracten waar de leider niet meteen negen slagen heeft, is het goed om geen slag cadeau te doen. Een passieve uitkomst werkt dan het best. Natuurlijk net zolang tot je van acquit vijf slagen kunt cashen en de leider nu achterelkaar negen slagen raapt en partner informeert of je nog meer van die geleerde boeken leest.