Bridgerubriek 5mei

Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen wisten de ochtendmisère waar ze in het eerste weekend van de parencompetitie last van hadden in de tweede ronde te overwinnen. Het duo speelde zich snel veilig. Handhaving in de eerste divisie is een prima prestatie, maar je wilt toch meer en dat heeft er deze keer niet ingezeten. Zoals Krijgsman het verwoordde: we speelden in feite nergens meer om.

Die opmerking gold zeker niet voor Bob Holl en Henk van Ekelenburg. Na de eerste zaterdag en zondag bivakkeerde het stel onderaan in de tweede divisie en terugkeer naar de regionale hoofdklasse lonkte reeds. Een trainingskamp was de juiste voorbereiding om ronde twee beter voor de dag te komen. Met goed spel en enig fortuin klommen ze snel uit het dal en konden zelfs in de zondagmiddagzitting uitballen.

Bij een viertallenwedstrijd is de tactiek simpel. Je biedt hoog en kijkt dan of het te maken is en als tegenspeler is de enige zorg het contract down te spelen. Parenbridge is veel lastiger. Elke slag is belangrijk, want je wordt vergeleken met alle andere paren die in dezelfde richting spelen. 10 Punten kan al een wereld van verschil maken.

Goed parenbridge is zeldzaam. Het beste wat we kunnen doen is het simpel houden en blunders vermijden. Bob Holl is de romanticus in het partnership. Hij zoekt regelmatig het spektakel op. Henk hamert op de discipline en laag blijven.

Op het volgende spel spelen ze 1SA tegen:

W/NZ
A V 9 8
V 7 6 5
V B 6
V 10
6 3 2
B 7 4
9 3 2 H B 4
A 8 2 7 5 4
B 7 4 2 A H 9 3
H 10 5
A 10 8
H 10 9 3
8 6 5
 

Noord opent in de tweede hand met 1♣ en zuid beëindigt het bieden met 1SA, Het laatste bod toont 9-11 punten en ontkent een vierkaart in een hoge kleur. De 1♣ opening is vanaf een tweekaart.

Partner oost moet wat punten hebben, maar heeft geen geluid gemaakt. Beladen met honneurs in de hoge kleuren zal hij niet zijn. Bob Holl begint, de enige vierkaart, met een kleine klaveren en treft de jackpot. Partner wint twee hoge klaveren en speelt ♣9 terug. Je neemt over met de boer en incasseert ook de vierde ronde. De leider heeft in dummy een ruiten en harten opgeruimd.

Zuid heeft zeker een vierkaart in ruiten, dus die kleur speel je niet na. De leider lijkt de schoppens als slagenbron te zien, dus blijven we daar ook van af. Harten moet het zijn en dat is opnieuw midden in de roos.

B forceert het aas en als zuid de ruiten aanvalt neemt west met het aas om harten terug te spelen. Vier slagen in klaveren, en een in ruiten en harten betekent slechts zeven slagen voor NZ. Aan de andere tafels worden minstens acht slagen gehaald zodat Holl-Van Ekelenburg met simpel spel een top scoren.

N/OW
A 3 2
6 4 3 2
B 7 6
A V 3
H 9 8 7 5 4
V B 10
10 9 8
A 5 H 10 9 4
B 8 7 5 10 9 6 4
6
A H V B 7 5
V 8 3 2
H 2
 

Henk van Ekelenburg opent 1 in de derde hand en na het agressieve 2♠ volgbod kan Bob zijn favoriete wapen in stelling brengen. Hij biedt 3 en dat belooft, in het kader van de bieding, een goede hand. Met een minder sterke kaart zou hij 2SA ( good-bad) bieden. Zuid gaat door naar 4 waarna iedereen past.

Aan veel tafels komt west uit met A. Een uitkomst waar je gokt op de heer aan de overkant en een aftroever maakt in ronde drie. Met de meeste kracht bij de tegenstanders is het de vraag of je die tactiek hier moet volgen. In mijn optiek geef je vaker een slag cadeau dan dat het rendement oplevert. Het is echter lastig discussiëren als A snel tot drie slagen leidt.

Van Ekelenburg krijgt klaveren uit. Hij wint in de hand en heeft de taak het verlies in de ruitenkleur tot twee te beperken.
Hij begint met schoppen naar het aas en troeft een schoppen in de hand. Twee hoge troeven volgen en ook beide hoge klaveren worden geïncasseerd. Aan de hand van de distributiesignalen meent Henk dat de klaveren 4-4 zitten. Dat betekent dat west een dubbelton ruiten heeft.

Een kleine ruiten naar de boer volgt. Als west opstapt, heb je maar twee verliezers. Duikt west dan neemt oost B met de heer en speelt ruiten terug. Je kunt V leggen, want als west wint, moet hij in de dubbel renonce spelen. De leider beperkt het aantal verliezers in ruiten tot twee en noteert een overslag.

Van Ekelenburg-Holl eindigen als dertiende en blijven daarmee in de tweede divisie. Volgend jaar maar eerder beginnen met de training, dan lonkt misschien promotie.