Bridgerubriek 5 oktober

De wereldkampioenschappen in Wuhan zijn afgelopen. De helden zijn weer thuis, vermoeid en op rare tijden wakker. Nederland mag niet klagen met drie halve finale plaatsen, maar dat doen we toch, want er werd maar een medaille geoogst. Het open team verloor van Polen in de finale en wint zilver. De vrouwen en senioren eindigen op de ondankbare vierde stek.

Samen met Aarnout Helmich heb ik tweeëneenhalve week het vrouwenteam begeleid. Dat was een leuke ervaring. We maakten lange dagen, maar de sfeer was prima en het resultaat goed. Natuurlijk win je liever een plak, we waren er een spel vanaf, maar vierde van de wereld is natuurlijk niet verkeerd.

Het team bestond uit drie paren. Jet Pasman met Anneke Simons, de routiniers van de groep. Ook Wietske van Zwol met Martine Verbeek zijn ook al jaren actief op het hoogste plan en de youngsters Merel Bruinsteen en Laura Dekkers, het meeste talentvolle duo, vormen het derde paar.

Aarnout en ik volgden elke wedstrijd. Soms in de vugraph zaal, maar meestal “gewoon” via BBO. Zestien spellen per set en de ups en downs wisselden elkaar per spel af. De vrouwen hadden in het begin de gewoonte er een bosje imps in te stoppen om dat later weer goed te maken. Bij de bespreking vroegen we of er toch niet wat geconcentreerder kon worden begonnen en dat lukte gelukkig perfect.

Het spelen van een WK is een vermoeiende bezigheid en ik neem mijn petje af voor de conditie van de vrouwen. Uit het laatste deel van het toernooi twee spellen:

W/Allen
5 2
H 10 9
A H V 10 6
8 7 3
H 7
A B 10 9 6 3
V 8 6 4 5 3
B 9 4 2 8 5
V 4 2 A B 5
V 8 4
A B 7 2
7 3
H 10 9 6
 

Het bovenstaande spel komt uit de wedstrijd om de derde plaats tegen Engeland. Met Laura Dekkers noord en Merel Bruijnsteen zuid begint noord met 1 na de pas van west. Oost volgt met 2♠ en zuid past.

Het bieden is nog niet over want noord, hopend op een strafpas in schoppen in zuid, houdt het bieden open met een doublet. Zuid heeft geen strafpas en moet naar het oncomfortabel hoge 3. Na ♠H en schoppen naar het aas zie ik de afloop somber tegemoet. Merel bewijst het tegendeel.

Oost switcht naar een kleine klaveren in slag drie en zuid duikt voor de vrouw van west. In slag vier volgt klaveren voor het aas en zuid is vier slagen kwijt en moet de rest. Met de troeven 4-2 niet simpel.

Bruijnsteen neemt de derde ronde klaveren en speelt een troefje naar de negen in noord. Hierna volgen drie hoge ruiten, de laatste getroefd door oost en overgetroefd door de leider.

Zuid gaat verder met ♠V en west is hulpeloos. Als ze troeft, troeft de leider over in noord en troeft een ruiten in de hand. Met de twee hoogste troeven over kan iedereen het wel. Troeft west niet, dan verdwijnt een ruiten in noord en speelt zuid klaveren. Nu moet west wel troeven en troeft noord weer over. Ook dan eindigt Bruijnsteen met de twee hoogste troeven en +140.

Complimenten voor zoveel frisheid na twee weken bridgen! Aan de andere tafel gaat Nederland eentje down in 2♠, zodat we een imp winnen.

Laura Dekkers komt vaker in China. Ze spreekt zelf een klein mondje Chinees en is onze hulp bij het bestellen van eten ’s avonds. Dekkers speelt af en toe ook in China en daarom kennen de Chinese speelsters haar redelijk goed. Die kennis kwam goed van pas op het volgende spel:

O/OW
A B 10 4
8
A 10 9 4 3
V 8 5
V 9 5 2
8 3
V 6 4 10 5 2
V 8 7 H B 6 2
A 9 6 B 10 7 4
H 7 6
A H B 9 7 3
5
H 3 2
 

Zuid opent 1 en herbiedt 2SA na het 1♠ bijbod van noord. De betekenis van 2SA is 6 en 3♠. Noord weet dat er geen fit is en bepaalt het eindcontract op 3SA. Meestal wordt 3SA in noord gespeeld en met klaveren uit voor noord en het rond zitten van de hartens maakt iedereen snel negen slagen.

Dekkers had al furore gemaakt met haar uitkomsten. Zo komt ze van HB10xxxx met de heer uit tegen 3SA om de secce vrouw te vangen die in de dummy komt en doet dat nog een keer dunnetjes over door op een ander spel met AV108x na de start met de vrouw de secce boer in dummy op te slokken.

Hier redeneert ze dat de ruitendekking in dummy komt en zuid misschien de secce B heeft. In dat geval, met de nodige ruitenkracht bij partner, is V het juiste begin.

Het vervolg is verrassend. In dummy verschijnt een solide dekking, maar partner heeft gelukkig hulp. Zuid neemt de slag met A en speelt een harten naar de boer. West wint en speelt 8. Zuid dekt met de tien en Bruijnsteen wint de slag goed met H. Op die manier laat ze zuid in het ongewisse over de locatie van B.

Oost speelt na H klaveren voor het aas van west die met 7 verdergaat. Ik volg het spel, live mee en denk dat doe je als leider nooit goed. Ze komen uit met V daar zeker de boer bij. Zuid kan in dat geval met 9 de slag maken.

Als zuid zo speelt, dan is de verrassing compleet, want oost wint de negen met de boer en laat 6 zien als downslag. Zuid neemt even haar tijd en duikt dan in de dummy. Teleurstelling, maar prima spel van Liu en een compliment aan Dekkers.

Prachtig spel van de verdediging en de leider!