Bridgerubriek 7 september

Nederland is een van de grootste bridgebonden van de wereld en als het op organiseren aankomt topt geen enkel ander land ons. Toch is het pover gesteld met grote toernooien in onze contreien. De competities zijn uitstekend verzorgd, maar in tegenstelling tot de meeste andere landen is het daarbuiten slecht gesteld met topwedstrijden. In de zomer doen we zelfs helemaal de deur dicht.

Afgelopen weekend grote drukte in Zweden, Denemarken en Engeland. De afvalligen spelen om de Crockford cup en dit weekend is de finale met nog zeven wedstrijden van acht spellen. Als je aan Engeland denkt, komt de naam van Forrester meteen naar voren. Tony speelt met iedereen en wint alles ten minste twee keer.

Zo ook dit jaar. Hij speelt met Graham Osborne. Osborne is niet zo bekend, zijn stijl echter wel. Hij doet me denken aan een bekende lokale meester:

Z/NZ
A 10 8
A H 10 7 4 3
-
A B 6 5
7 3 2
H V 9 6 5
6 5 -
H B 7 6 2 V 10 9 8 4
V 10 3 9 8 4
B 4
V B 9 8 2
A 5 3
H 7 2
 

Onze held past en west opent met een zwakke twee in ruiten. Forrester doubleert en oost jumpt naar 4♠. De bedoeling is om een schoppenkleur te tonen met een ruitenfit. Dat is niet gebruikelijk. Een fitbid doe je met een sprong, hier 3♠. 4♠ Heb je nodig als zelfstandige kleur.

Zuid doubleert om zijn punten te vertellen en noord biedt daarop 4SA.
In competitieve situaties betekent 4SA dat je twee kleuren hebt waarin je kunt spelen. Ik kan me voorstellen dat Forrester hier de bedoeling had om na 5♣ met 5 verder te gaan, bedoeld als slempoging in harten.

Zover komt het niet, want zuid biedt zelf al 5 en dat maakt het voor noord eenvoudig om er eentje bij te doen.

Twee passen volgen en west gooit de reddingsboei. Hij heeft partner zien jumpen naar 4♠ en vermoedt dat het redbod van 6♠ voordelig is. Dat is goed gezien van west, want 6♠ gaat gedoubleerd zes down en dat kost met de gunstige kwetsbaarheid 1400 punten. Nauwelijks profijtelijk echter als de buren maar 1430 scoren.

Forrester past en inviteert zuid om 7 te overwegen. Hij belooft een eerste ronde controle in schoppen en waarschijnlijk ook in ruiten. Dat maakt de dubbelton schoppen van zuid ongunstig en A minder waardevol.

Misschien dat zuid hoopte dat noord ook een dubbelton in schoppen heeft met een renonce in ruiten zodat die schoppen weg kan op zijn aas. Hoe dan ook in plaats van te doubleren gaat zuid het avontuur aan in 7.

West komt uit met schoppen en zuid ziet in een oogwenk dat hij een kans heeft. Niet zo’n grote, maar het is een kans. Hij neemt de uitkomst met ♠A en trekt vier rondjes troef en gaat er voor.

♣V moet bij west zitten en wel in de driekaart. De laatste klaveren moet vrij worden, want daar moet de verliezende schoppen op weg. Uiteindelijk kan de leider dan een schoppen troeven in zijn hand en de ander parkeren op A.

Zoals je ziet zit het zo. Ongeveer 17% kans. Schouders ophalen en grijnzen naar de tegenstanders!

Drie spellen voor het einde wordt de wedstrijd definitief beslist:

O/-
H 7
H 2
A 8 7 4 2
H V 6 5
8 5 2
A V B 9 6 4 3
9 5 3 6 4
V B 9 3
9 8 7 2 10 4 3
10
A V B 10 8 7
H 10 6 5
A B
 

Aan de ene tafel opent oost met 4♠ en volgt zuid 5. De 4♠ opening is volgens de regel van 4 en 5. Niet kwetsbaar mag je vier down, dat kost maar 800 en is een koopje tegen de manche van de tegenstanders ( 420).
Onzin natuurlijk, maar storen doe je zo hoog als je durft. Omdat je vaak al met een zeskaart op het drieniveau opent, is langzamerhand de teneur om met een zevenkaart op het vierniveau te beginnen.

Het brengt wat leven in de brouwerij en de grote getallen zijn niet van de lucht. Zuid wordt gedwongen om op het vijfniveau te bieden en daar heb je niet altijd de kaart voor. Een doublet na 4Hoog leidt steeds tot twijfel. Passen of toch zelf bieden.

Noord past bescheiden op 5 en daarmee heeft het 4♠ bod zijn beloning gekregen.

Aan de andere kant begint oost met 3♠ en kan Forrester rustig 4 bieden. Onze held gaat natuurlijk door op de noordstoel. Hij biedt 4♠. Dat is niet zonder gevaar met de preëmpt in je nek, want je bent zo maar de eerste twee slagen kwijt.

Zuid vraagt de azen na 4♠ en als er eentje ontbreekt, wordt het eindcontract 6. Na de schoppenstart voor de heer en het aas en een tweede rondje van dezelfde kleur nog enig theater, maar zuid troeft en kan daarna twaalf slagen claimen.

Je kunt afvragen of noord na 6 niet moet corrigeren naar 6SA om ♠H te beschermen. Met xx, AVBxxx, Hxx, AB zou dat de juiste beslissing zijn. Zoals het wel vaker als je het loefje hebt, is alles goed.