Bridgerubriek 8 dec

Je kunt zeggen wat je wil, maar zodra Hans Melchers zich bemoeit met het Nederlandse bridge dan volgen de successen snel. Chili in de vorige eeuw en Veldhoven in 2011 zijn twee markante voorbeelden. De grondslag voor die successen was de training vooraf. Hans is een groot voorstander van oefenwedstrijden tegen sterke tegenstanders en dit seizoen wordt daar weer mee begonnen.

Het open team trapte af tegen Israël en vorig weekend waren de Nederlandse vrouwen aan de beurt tegen Frankrijk. In drie dagen worden acht setjes gespeeld en Frankrijk blijkt een maatje te groot. Voordeel voor ons als clubspelers is dat al die internationals op clubavond verschijnen.
De bridgeboerderij is mudvol en het loopt niet echt lekker bij ons:

Z/OW
A H 9 5 4
V 8 7 4
6 5
V 10
8 3
B 10 7 6 2
10 6 5 H
H V 8 10 9 7 4 3
A H 8 7 4 6 2
V
A B 9 3 2
A B 2
B 9 5 3
 

Ik open 1 en na het – ik ben niet bang – 2♣, volgbod stuiteren we in de manche. Matthieu vertelt met 2SA dat hij een vierkaart harten heeft met minstens inviterende waarden en als ik de bal terugkaatst met 3 vindt de edelachtbare de overwaarde en jumpt naar de manche.

Trees Berkien begint met een hoge klaveren, incasseert de andere hoge en weet blijkbaar dat partner een dubbelton heeft, want ze gaat vrolijk door met een derde rondje klaveren.

Ik ben (nog) niet ongerust. Er zijn meerdere scenario’s. Gezien het volgbod plaats ik troefheer links en de hartenlengte rechts. Door met V te troeven, ik vermoed de slag te maken, en dan twee keer troef kan ik de troeven hopelijk onschadelijk maken. Zou oost kunnen overtroeven, dan verwacht ik de troeven te kunnen halen met het aas en de boer. Op de vrije ♣B kan dan de verliezende ruiten weg en heb ik voldoende communicatie met de dummy om de rest van de slagen te maken.

Oost troeft inderdaad over en speelt ruiten in. Ik ben nog steeds niet ongerust. Ik win met A en speel een hoge harten. Als Hans gaat nadenken, neemt mijn ongerustheid toe. Hij gooit een ruitje en ik weet dat ik down ga. West heeft drie keer troeftien en dat is door de pseudotroefpromotie een slag geworden.

Als ik klein troef in slag drie, maak ik fluitend mijn contract. Maar als oost kan overtroeven met 10 en west nog H heeft, een waarschijnlijker scenario, zou ik down gaan.

Het veld deelt mijn visie, het gros gaat down, maar er zijn ook leiders die succes hebben. 4 contract staat er een aantal keer op, maar ook een of twee (!) overslagen worden gemaakt.

OW hebben goed tegengespeeld, en daardoor blijft mijn ergernis binnen de perken. Een ervaring die Matthieu niet met me deelt na het volgende spel:

O/NZ
B 4 3 2
B 8 5
A V 10 5
6 5
V
H 9 7 6
A 6 3 2 V 9 7
8 7 6 4 3 B 9 2
B 9 7 A 10 2
A 10 8 5
H 10 4
H
H V 8 4 3
 

Verhoeven opent de zuidhand met 1♣ en west volgt 1. Het volgbod toont ten minste 4-4 in de rode kleuren en ja ik weet dat een volgbod van een dergelijk kaliber eerder tegen een sterke 1♣ verwacht, maar OW gaan hun eigen weg. Ik doubleer als noord en oost biedt (slechts) 1.

Zuid meldt zijn schoppen en ik steun een keer. Opnieuw vindt Matthieu overwaarde, want zonder dralen springt hij naar de manche.

West begint met A en speelt harten via de 8, de vrouw voor de heer van zuid. De leider steekt over naar B en speelt een schoppen naar de acht en de vrouw. Dat is niet de juiste aanpak met deze combinatie.

Verhoeven speelt later de klaveren vrij en komt weer in dummy en speelt ♠B. Oost kan zich door te dekken verzekeren van een troefslag en met al drie gemaakt slagen door de verdediging is zuid dan down.

Oost speelt echter ♠7 en ik zie Verhoeven vertwijfeld kijken. Hij weet dat oost ♠9 heeft en weet ook dat dekken door oost met de hypothetische ♠H leidt tot een down. Wordt hij gefopt, of zit ♠H bij west.

Verhoeven heeft vertrouwen in de mensheid en speelt west op HV van schoppen en moet na ♠A constateren dat oost nog twee troefslagen heeft. Na afloop blijkt oost de speelwijze totaal niet gezien te hebben. Ik moest mijn partner die nacht nog afzetten bij de G-afdeling van het lokale ziekenhuis.

Toch had Matthieu het beter kunnen doen op het spel. Het doldrieste volgbod van west verschaft een hoop informatie en dat moet je gebruiken en ze afstraffen!

Neem H in slag twee en ga verder met een hoge klaveren. Oost neemt en speelt passief klaveren terug. Je wint met ♣V. Cash H en steek met een klaverenintroever over naar de dummy. Iedereen heeft bekend. Incasseer vervolgens je rode winners en constateer dat oost drie keer bijloopt in harten, ruiten en klaveren. Speel dan 10.

Oost moet troeven en je troeft over. De hele verdeling is bekend en met een kleine schoppen verzeker je je van het contract. Bekend west met een kleintje dan speel je de boer in dummy en houdt een vork over achter oost. Wint west met een plaatje dan zit je opnieuw met A10 op de achterhand en kunt claimen

In het geval oost bekent op de vierde ruiten wordt het iets anders. West heeft dan een 2-4-4-3 en oost een 3-3-4-3. Je kunt dan kiezen voor honneur dubbel in west, of stuk sec. Een kleine schoppen werkt dan ook hoewel je moet raden als west duikt van honneur-klein.
Maar met een vierkaart ruiten had oost waarschijnlijk 2 geboden in plaats van 1.

Het gaat overigens weer goed met hem.