Bridgerubriek 8 juni

Na een jaar hard zwoegen heeft iedereen recht op een verzetje. Je kunt met je witte benen aan een strand plaatsnemen, de caravan van stal halen of in een bootje stappen, maar wij trakteren ons op een buitenlands bridgetoernooi. Vorige jaar hebben we de Jan van Genten in Oostende gezelschap gehouden bij het EK voor oudjes en het plan was om dit jaar weer aan zo’n EK mee te doen.

Kroatië zou de plek van actie zijn, maar de zaal daar blijkt ongeschikt. Op de nieuwe locatie betreedt een norse schreeuwlelijk regelmatig het podium, en hebben we de trip naar Istanboel maar afgezegd. Om toch de zinnen te verzetten, vonden we op de agenda de Bonn-cup. Ik herinnerde me de naam van de landenwedstrijd die werd gehouden in de oude hoofdstad van West-Duitsland en ook onder die naam viel.

In mijn beste Duits gemaild met de organisatie en zij bleken zeer verheugd met onze komst. Het zorgde er namelijk voor dat de aankondiging dat het een zeer gross internationaal Turnier betrof, daadwerkelijk klopte.

Goed, Verhoeven en ik zoeven de avond van te voren naar de Konrad A stad. Na een rustige nacht melden we ons de volgende morgen aan de zaal en schuiven aan bij de lange rij. Je ontvangt je tafelnummer, maar na inspectie door de zaal, bestaat onze tafel helemaal niet. Wat blijkt? Het tafelnummer is voor het gezamenlijke diner ’s avonds.

Na, gut. Het spelen gaat net als hier en na de eerste van twee zittingen staan we tweede. Er zijn wel een paar taalmisverstanden. Dit was de eerste:

W/NZ
B 10 8
H 10 4 3
10 8 6 4
A 5
2
H 7 5 4
B 5 A V 8 7 2
A V B 9 2 5 3
B 9 8 6 4 V 7
A V 9 6 3
9 6
H 7
H 10 3 2
 

Voor het eerst van zijn leven heeft Verhoeven een vijfkaart als hij met zijn 2♣ opening zijn hand als zwakke twee in ruiten verkoopt. Ik bied 2, maar de Nachbarn nemen de bieding over. Zuid volgt 2♠ en noord doet een eentje bij.

Matthieu komt uit met een kleine klaveren en ik hoor klein in dummy en pomp mijn vrouw erin. Als de dummy ♣A omdraait en de leider met een kleine klaveren verdergaat blijkt ♣A gespeeld te zijn. De arme man is er nu wel van overtuigd dat ik door het bijspelen van ♣V ook de boer moet hebben en speelt ♣10 in zijn hand.

West wint de slag echter met ♣B en hij speelt klaveren na. De leider heeft nog niks in de gaten en gooit een ruitje af in noord. Ik troef en de man is niet blij. Ruiten door de heer is voor Matthieu die genadeloos een volgende klaveren speelt. De dummy troeft, maar ik kan overtroeven en er met ruiten uit.

West maakt nog een ruitenslag en met twee slagen in harten in het verschiet is de leider drie down. Daar wordt hij niet vrolijk van en omdat ik uitgelegd heb dat Matthieu zes Karo’s heeft en na afloop blijkt dat het er maar vijf zijn, wordt de scheidsrechter geroepen. Die noteert het onrecht, maar we horen er niks meer van. Van meneer zuid overigens ook niet.

Na de gezamenlijke lunch volgt de tweede zitting. Mijn partner denkt dat het opeens een butlertoernooi geworden is, en we komen bij lange na niet een het percentage van de ochtendzitting. Pas op het eind als ik 1SA psych met een dichte zevenkaart in harten en ik na 3SA aan de overkant 4 moet bieden en mag maken, kunnen we de steven wenden.
Deze hielp ook:

Z/Allen
6 5
A B 10 8
A 9 7 4
H 9 8
H 2
V B 10 9 4 3
7 5 3 2 V 9 4
5 3 2 V 10
A 6 4 2 V 3
A 8 7
H 6
H B 8 6
B 10 7 5
 

Na 1 van zuid en 1 door noord volgt Verhoeven 1♠ met de oosthand. Of had je liever dat ik 2♠ volg, vraagt hij na afloop. Nee, 1♠ is helemaal perfect. Althans voor zuid. Hij past, maar na het doublet van zijn partner biedt hij 1SA, en past wel weer op de verhoging naar 2SA door noord.

Iets anders dan ♠H is onmogelijk. Mijn partner is altijd goed “gevuld” en de honneurstart is veilig. De leider duikt een rondje en neemt de derde keer. Na een tijdje peinzen gooi ik een klavertje af. Mijn twee vierkaarten in de ronde kleuren zullen wel ontdekt worden en ik wil mijn hartenhonneur beschermen.

De leider weet na het volgbod dat oost ♣A moet hebben en mag dus niet van slag, anders volgt een lawine aan schoppens. Hij begint met ruiten naar het aas en een ruitje naar de hand. Het zit mee, want V verschijnt bij oost. Met vier slagen in ruiten en schoppenaas heeft hij genoeg aan drie slagen in harten.

Zuid gaat dan ook verder met H en harten naar de boer. Met de snelheid van het licht neemt Verhoeven de slag met V en lepelt zijn vrije schoppen op.

De leider moet ♣H gedekt houden en daarom A sec zetten en de ruiten afgooien in het driekaartseindspel. Matthieu speelt genadeloos harten na en nadat de leider de slag wint in de dummy, moet hij van ♣H afspelen. We maken nog de vrouw en aas in die kleur voor een tweede +300.

Na afloop wordt de uitslag van de tweede zitting gepubliceerd. Nummer een is ingezakt en ook de paren onder ons scoorden matig. De eindstand volgt echter pas na het voorgerecht bij het diner. Gelukkig zijn er een paar doctoren die de zaak uit het hoofd optellen en concluderen dat die Holländer gewonnen haben.

Zonder cup, maar met gevulde maag en envelop zoeven we iets sneller dan bij de heenreis naar huis. Volgend jaar is de EK in Madeira. Dat lijkt vooralsnog veilig.