Bridgerubriek 9 juli

Met de laatste (zware) dag nog voor de boeg, leek Nederland plaatsing voor de Bermuda Bowl niet meer te kunnen mislopen. De eerste zes van de Europese kampioenschappen plaatsen zich voor Lyon 2017. Mocht Frankrijk bij de eerste zes eindigen dan komt er een extra plaatje voor een Europees land vrij. De Fransen zijn oppermachtig tijdens het EK, dus in feite gaan de eerste zeven volgend jaar naar Frankrijk.

Op de laatste dag hebben we een zwaar programma. Naast Monaco dat net boven Nederland staat, krijgen we Zweden ( tweede) en wereldkampioen Polen dat heftige strijd levert om bij de eerste zeven te komen.
Sjoert Brink en Bas Drijver zijn het sterpaar van Nederland. Ze halen punten uit het niets. Lucratieve strafdoubletten en scherpe slems horen tot het arsenaal van het duo.

Uit de ontmoeting met Monaco het volgende slem:

W/OW
V 10 4
A V 4 3
8
A V 7 3 2
5 2
7 6
7 H 9 8 6 5 2
V 9 7 5 4 3 6 2
H B 10 4 9 6 5
A H B 9 8 3
B 10
A H B 10
8
 

Multon-Martens, het is een beetje behelpen voor de Monegasken nu Fantoni-Nunes geschorst zijn, eindigen in 6♠. Sjoert en Bas zijn ambitieuzer. Brink opent de noordhand met 1♣ en herbiedt zijn kleur na 1♠ van zuid. Hij belooft nu een onevenwichtig spel. Na 2 (forcing) van Drijver introduceert noord zijn hartens. 3♠ Is het derde bod van zuid, daarmee wordt de lange kleur duidelijk en de mancheforcing hand. Noord checkt de azen en ook de heren en als zuid met 6 H bekendmaakt, kan noord nog geen dertien slagen tellen. Met 6 kaatst hij de bal terug naar zuid die op grond van zijn fraaie kleuren en verdeling 7♠ biedt.

West begint obligaat met troef en Drijver neemt in de hand. De ruitenverliezers kunnen worden getroefd in dummy en het probleem is slechts de tweede harten van zuid. Je kunt zowel in harten als in klaveren snijden om een extra slag te maken. Snijden in een grootslem is echter een heikele aangelegenheid die je liever niet doet.

Bas Drijver laat zien dat je niet hoeft te snijden. In slag twee volgt klaveren naar het aas en een klaverenaftroever. Met ruitenaas en een ruitenaftroever komt de leider weer in dummy om een tweede klaveren te troeven. Ook een tweede ruiten wordt getroefd in noord en met de derde klaverenaftroever ontwikkelt zuid een extra slag en komt weer in zijn hand om (nu pas) de troeven te halen.
Na het troeftrekken steekt Drijver over naar A om op de vrije vijfde klaveren zijn hartenverliezer te parkeren. Zonder snit of spoortje zweet in 2 minuten +1510.

Een goed systeem levert punten op. Het kost menig uurtje om samen alles te kunnen produceren op het juiste moment, maar winst uit het bieden na nijver huisvlijt is zeer bevredigend:

W/Allen
A H 7
A H 10 5 3
A H B 7
8
B 5 3
V 8 4
B 8 6 2 V 9
V 6 5 4
V 10 7 6 4 A H 9 3 2
10 9 6 2
7 4
10 9 8 3 2
B 5
 

Het spel komt uit de laatste wedstrijd tegen Polen. De regerend wereldkampioen heeft moeite zich te plaatsten en na de ruime nederlaag tegen Nederland misten ze net de boot.
Op dit spel wordt aan de andere tafel de noordhand door Nowosadki met 1 geopend. Zuid had weinig trek mee te bieden en nadat west ook paste, mocht de Pool aan slag. Hij maakte drie overslagen voor een weinig bevredigende 170.

Drijver opent de noordhand met 2♣ en in de volgende paar biedingen vertelt hij de lange harten en als tweede kleur ruiten. Brink heeft slechts één punt, maar wel vijf troeven en twee dubbeltons en meent dat het voldoende is voor 5. Door zijn 2 antwoord op 2♣ wordt Sjoert leider.

Klaveren is voor oost en het troefnaspel neemt de leider in dummy. Nu V uit het spel is, is alle gevaar voorbij. Brink trekt nog twee keer troeft. Hij vervolgt met twee hoge harten en troeft de derde ronde in zijn hand. Met schoppen naar boven om ook de vierde harten te troeven zodat de laatste harten vrij wordt. Met schoppen wordt de dummy weer bereikt en aan het eind slechts een schoppen afgegeven voor precies elf slagen en 600 punten.

Het lijkt dat het allemaal zonder moeite gaat, maar er zit een hoop werk in. Prachtig gedaan die bronzen medaille en ik verheug me al op het WK in 2017.