Bridgerubriek 9 november

Na het eerste weekend van de viertallencompetitie twee weken geleden was het afgelopen zaterdag tijd voor de eerste ronde van het Topcircuit. Vanaf eind oktober tot eind november ben ik elk weekend in Utrecht en hoewel bridgen leuk is, een beetje teveel van het goede. De agenda zit propvol want de NBB houdt ook rekening met buitenlandse wedstrijden en Sinterklaas.

De Sint was er nog niet zaterdag, want punten scoren was een hele opgave. Weinig cadeautjes en zelf gingen we down in twee manchen en verzuimden twee andere manchen te bieden. Van allebei een voorbeeld.

N/NZ
H B 10 5 4
3 2
B 7
B 10 9 6
V 9 8 7 6
A 3 2
V 5 B 10 9 8 7 4
V 10 9 3 2
V 8 5 4 H
-
A H 6
A H 8 6 5 4
A 7 3 2
 

Geon past met de noordhand en oost opent 2, Multi. Ik doubleer en na 2 links en 2♠ aan de overkant ben ik weer. Een nieuwe kleur na een doublet op de Multi belooft een goede hand, zodat ik 3 probeer.

De bak komt terug met een pas van de overkant en dat is een teleurstelling. Het leek me dat 3 forcing is na het vrijwillige 2♠ bod. Links komt uit met V en Geon mompelt bij het neerleggen van de dummy dat het misschien fout is.

Ik neem en speel nog twee rondjes harten. West troeft voor met V en speelt schoppen. Ik leg de tien in dummy en troef ♠A van oost af. Daarna volgt een troefje naar de boer en ♣B. Als rechts de heer verschijnt, laat ik mijn kaarten zien en claim twee overslagen.

5 Kan wel down als west met klaveren begint, maar na V is het contract altijd gemaakt. Na afloop bekijken we het spel en concluderen dat 3♠ na 3 het goede bod is. Ik bied dan 3SA en kan aan de slag met V uit.

Duiken in de eerste slag en nummer twee pakken. Dan een kleine ruiten naar de dummy voor west. Die heeft geen harten meer heeft en omdat schoppen en klaveren allebei kosten passief ruiten terugspeelt. ♣B uit de dummy via de heer voor het aas en er liggen vijf slagen in ruiten klaar. Samen met de twee harten en ♣A kom ik dan tot acht. In klaveren kan ik makkelijk een extra slag ontwikkelen, maar er zijn problemen.

Als ik alle ruiten cash komt de dummy in de problemen. Ik eindig met twee klaveren en HB van schoppen in de dummy en in de hand A en drie klaveren. West bewaart twee schoppen en twee klaveren. Als ik nu klaveren speel neemt west en speelt klaveren na. In slag twaalf moet ik dan van de schoppen afspelen.

Incasseer ik eerst A en speel dan klaveren, dan gooit oost zijn laatste schoppen en heeft de rest met ♠A en de vrije harten.
De enige oplossing is ♣A in slag drie. Nu ♣H naar beneden komt, kun je op je gemak de ruiten en klaveren vrijspelen. Die speelwijze zou ik nauwelijks overwegen en was dan ook down gegaan.

Toch voelt het spel alsof je een manche hebt gemist. De verdediging mag geen fout maken en dat doen ze regelmatig wel.

Het tweede spel betreft een speelfout:

O/-
A B 3
6 5 4 2
V 8
H 8 3 2
V 5 4
8 6 2
A V B 10 3 H 9 8 7
H 6 4 A B 10 9 7
7 6 B
H 10 9 7
-
5 3 2
A V 10 9 5 4
 

Steenbakkers opent in de derde hand met 1♣ en na 1 van west bied ik 1♠. Dat bod ontkent een vierkaart in schoppen en ik ben dan ook verbaasd als de bak terug komt met 4 van oost en 4♠ van zuid.

Ik heb weinig fiducie in 4♠ en ga naar 5♣. Tot mijn grote verrassing doubleert oost. Een tijdje overweeg ik redoublet, maar pas bescheiden.

West begint met troef en Geon wint twee rondjes, speelt schoppen naar het aas en ♠B die hij laat rennen. West neemt en de verdediging incasseert nog twee hoge ruiten voor een down.

Vlot maar rot.
Speel in slag drie een ruiten richting de vrouw. West zal opstappen en ruiten of harten spelen.

Je weet na de uitkomst dat west niet beide hoge hartenplaatjes heeft. Met AH van harten begint hij uiteraard met harten. Oost heeft dus zeker H en A. Als je ook B ontdekt, kom je tot de conclusie dat ♠V wel bij west moet zitten, omdat oost anders een (lichte) opening heeft.

Geen exacte wetenschap, maar wel zeer aannemelijk. Speel dus ♠10 en rol de kleur op voor +550.

Dit weekend op stap met de dames en de week erna de tweede voorronde van het Topcircuit.