Bridgerubriek 12 april 2025

Kaartspelletjes waar louter de hoogte van de kaart bepalend is voor het maken van een slag zijn er in vele vormen. Het is een prima start voor iedereen die (later) wil leren bridgen. Lekker overzichtelijk en makkelijk te doen. Als vervolgens het begrip troef zijn entree doet, wordt het lastig.

Spelen zonder troef is hetzelfde als rekensommen oplossen, maar stop je er een troefkleur bij dan kun je je uitleven. Er wordt naast mathematische kennis ook fantasie gevraagd. Ga ik eerst troeftrekken, of is er noodzaak voor wat anders?

O/-
H 9 6
A 9 7 5
A V 8
H V 7
10 7 3
8 2
V 8 6 2 H 10 4
H 10 9 2 7 6
8 5 A B 9 6 3 2
A V B 5 4
B 3
B 5 4 3
10 4
 

Via de een, Muiderberg, of andere weg 1♣ in noord en een 1♠ bijbod, wordt zuid leider in 4♠. Met twee verliezers in klaveren en harten is het zaak de ruitenverliezers tot een te beperken.

Met harten uit voor de heer en troef na, neemt de leider de tweede slag in de hand en speelt ruiten naar de vrouw en ook A. Een derde ruiten is voor west die klaveren speelt voor zijn partner. Een tweede troef doet geen pijn.

Je wint in de dummy. Casht A en troeft een harten. De vierde ruiten wordt getroefd in noord en hoewel optisch het troefbezit van west een probleem zou kunnen zijn, is dat niet het geval. Je troeft een harten in de hand en kan claimen.

Een andere variant is niet afgaan op de ruitenaftroever, maar het ontwikkelen van een slag. Win de troefswitch en speel klaveren. Zit ♣A goed, dan heb je twee klaverenslagen en kunt een ruiten kwijt. Nu oost de hoogste klaveren heeft gaat die vlieger niet op.

Na klaveren voor de heer en het aas volgt een tweede ronde troef. Een ruitenaftroever is nu van de baan. Speel je drie keer ruiten met een snit, da wint west en speelt een derde ronde troef. Je kunt wel hopen op heer-klein of een 3-3 zitsel, maar er zijn nog andere opties.

Win de tweede ronde troef in noord en haal ook de laatste troef op. Speel dan ruiten naar de vrouw, ♣V en troef een klaveren. West heeft nu in beide rode kleuren een driekaart en moet een kaart afgooien. Wordt het een harten, speel dan A en troef een harten zodat de laatste harten in noord vrij komt. Gooi hij een ruiten, speel dan A en je boer is vrij.

Je kunt na de derde ronde troef ook B spelen. West dekt en een afgetroefde harten maakt 9 vrij en dat is je tiende slag. Kortom een scala aan mogelijkheden, waarbij de ruitenaftroever de meest voor de hand liggende is. Down gaan is wel heel moeilijk.

Op het tweede spel moet je eerst mooi bieden:

O/NZ
H 10 8
-
A H 10 8 5
H B 6 5 3
9 7 2
V
8 3 H V 10 9 7 5
9 7 6 4 3 B 2
9 8 2 A 10 7 4
A B 6 5 4 3
A B 6 4 2
V
V
 

Na de 1 opening van oost volg ik 1♠. 2♠ Kan ook, maar een niveau lager levert meestal meer informatie op bij het verdere bieden. Het idee is om zelf nog een keer schoppen te bieden en zo een forse opening te vertellen met een zeskaart.

Zover komt het niet. Partner biedt 2 en vertelt troefsteun en een goede hand. Met de twee singletons, extra troef en twee azen heb ik te veel voor 4♠. 3 Is nietszeggend, ik kies voor 4♣.

Het bod toont een splinter en sleminteresse en dat blijkt voldoende voor mijn maat om door te pakken. Met zijn 5 bod vraagt hij de azen, maar ik mag een eventuele A niet meetellen. Als hij geen grappen uithaalt, toont noord een renonce in die kleur. Die variant van Blackwood noemen Exclusion Blackwood.

Met 5SA vertel ik een aas en 6♠ wordt het eindstation. OW informeren naar het biedverloop en met de renonce in harten in de dummy zoekt west andere wegen. Ze pakt een klaveren en na ♣A en klaveren getroefd in zuid pik ik troefvrouw op en heb voldoende slagen.

Na klaveren voor het aas en harten na moet je niet als een dolle op de hartenaftroevers afgaan. Na A, harten getroefd, twee hoge ruiten, klaveren getroefd kun je makkelijk nog twee hartens troeven. Het is pijnlijk dat troefnegen dan de downslag wordt.

Aftroevers aan de korte kant zijn alleen nodig als je niet op een andere wijze je verliezers kwijt kunt. Met twee vijfkaarten in de dummy is die bron snel gevonden.
Leuker dan zonder troef, toch?