Bridgerubriek 12 maart 2022

Naast al het geweld in de Meesterklasse en Eerste divisie viertallen is de situatie in de Tweede Divisie compleet anders. Na de onderbreking van de competitie hield de NBB een enquête onder de spelers of er nog belangstelling was om de competitie voort te zetten. Een fors deel had de caravan al opgepoetst en was in gedachten al in zonnigere oorden, maar het andere deel wilde wel kaarten.

De bond bedacht vervolgens een promotiecompetitie in vijf groepen waar de winnaars volgend seizoen naar Utrecht mogen, maar de onderste teams niet konden degraderen. Lekker vrijblijvend ballen op de zaterdagmiddag dus.

In de groep noord/oost doen twee regionale teams mee. ’t Onstein 5 en Schuttersveld. Bij de Enschedeërs spelen de broers Kootstra. Zij hebben ervaring op het hoogste plan en spelen slechts voor het plezier. Na zes van de negen ronden staat Schuttersveld echter tweede en dat is veel te hoog naar de smaak van de twee. Lange weekenden naar Utrecht is een no-no, zodat op de laatste dag flink gas terug genomen moet worden. Ben benieuwd hoe het afloopt.

Uit Utrecht nog twee spellen die aardig zijn om te laten zien:

Z/OW
7
A H 3 2
H 7 6 2
V 8 7 5
V 5 3 2
H 10 9 6 4
V 10 8 4 9 7 6
A 5 8 3
A B 10 9 4 2
A B 8
B 5
V B 10 9 4
H 6 3
 

Zonder oppositie van de buren bereiken we na een 1 opening 3SA te spelen door zuid. West valt aan met een kleine schoppen en ik neem de heer van oost met het aas. 3SA is een oncomfortabel contract na de schoppenstart.

Als rechts aan slag komt met een aas in een van de lage kleuren dan stort het dak in. Schoppen door de boer overleef ik niet. Beide azen kunnen bij west zitten natuurlijk. Maar dan kan west het eerste aas nemen en de schoppen vrijspelen. Bekend is dat oost een vijfkaart heeft, want zuid heeft een vierkaart schoppen ontkend.

Ik hoop maar op een foutje op het eind en begin met B. West duikt en neemt de tweede ruitenslag. Hij gaat door met ♠V en schoppen en ik krijg een onverwachte slag, Twee in schoppen, twee in harten en vier in ruiten zijn er echter nog steeds maar acht.

Ik cash nog drie ruitens en zie links en rechts wat harten verdwijnen. Ik cash de twee hoge harten van de dummy, maar V blijft hangen. Klaveren naar de heer verliest aan het aas van west en oost maakt de laatste twee slagen met de vrije schoppen.

Niks aan te doen leek me. Groot is mijn verbazing als een aantal leiders wel negen slagen hebben gemaakt. Geen andere start, overal werd met een kleine schoppen uitgekomen.

De bieding was hier en daar wel anders. Tegenwoordig is het gebruikelijk om elke evenwichtige hand met 1♣ te openen. Ook een hand met en vijfkaart ruiten. 1 Open je alleen met een onevenwichtig spel.

Wat maakt dat nou uit zul je zeggen? West kan nog steeds meteen opstappen met zijn aas en de schoppen vrijspelen. De klaverenholding biedt echter een onterecht gevoel van veiligheid. Zuid speelt een kleine klaveren in ronde twee en je duikt met in het achterhoofd dat je nu met AB achter de honneur van de leider blijft zitten.

Voorbij ga je aan de mogelijkheid dat zuid een vijfkaart ruiten heeft. Nadat klaveren naar de vrouw lukt, duwt zuid A eruit en west heeft twee opties.

De eerste is de schoppen vrijspelen. Zuid heeft dan negen ( 2♠, 2, 4 en 1♣) slagen. West kan ook A pakken en passief ruiten naspelen. Op de volgende drie ronden ruiten komt hij echter in grote problemen en moet een van de zwarte plaatjes sec zetten, of de harten dekking afbreken.

In het eerste geval speel je de zwarte kleur na waarin hij het plaatje sec heeft gezet en krijgt je negende slag in harten of de andere zwarte. Breekt hij de hartendekking af, dan speel je twee hoge harten en klaveren uit de dummy. ♠B wordt zo de negende slag.

Op het tweede spel konden beide paren een manche, althans zo leek het:

W/NZ
A 9 7 2
A 8 5 2
A 8 4
B 10
-
10 8 6
B 10 9 7 4 H 6
V B 6 5 2 H 10 9
A 4 2 H V 9 8 7
H V B 5 4 3
V 3
7 3
6 5 3
 

Aan onze tafel opent west met 2, Muiderberg en doubleert Geon informatief. Na de pas van oost hups ik meteen naar 4♠ en iedereen past.

West begint met B en ik duik in de dummy voor de heer van oost. Die neemt twee hoge klaveren mee en ik laat mijn hand zien. Na het troeftrekken verdwijnt een ruiten op A en ik kan een klaveren troeven in noord.

Dat gebeurt nog twee keer, een keer in 3♠. De andere drie leiders in 4♠ gaan down met ruiten uit. Aan twee tafels zit de bejaardensoos in 2 en gaan down na ♣B uit.

Aan de laatste twee tafels wordt het eindcontract in ruiten gespeeld. Een bescheiden deelscore en 5 gedoubleerd. Maar aan beide tafels worden elf slagen gemaakt.

Dat is wat veel. Met schoppen uit lijkt zuid het contract te kunnen winnen, maar dat is schijn. Stel je speelt harten naar de heer en harten na. Je troeft het schoppenvervolg en als je nu probeert twee hartens te troeven, ga je troefkort.

De andere variant waar je de schoppenverliezers van noord troeft, gaat evenmin. Harten naar de heer en een afgetroefde schoppen worden gevolgd door klaveren naar de heer en de derde ronde schoppen. Je troeft weer in de hand en kunt eindelijk beginnen aan het troeftrekken.

Op V volgt het aas van west en A en harten na. Je moet troeven in de dummy en bent nu aan beide kanten kort. West maakt nog een troefslag.

Te lastig voor de verdedigers in de praktijk en 5 komt binnen. Om die reden gaat ie in mijn laatje van twee manchecontracten op een spel.