Bridgerubriek 13 maart 2021

Zo’n vijfentwintig jaar geleden droeg ik een bril van het formaat groot. Dat was populair in die tijd. Als ik nu naar de foto’s kijk, denk ik het is geen gezicht. Het verbaasde me toen ik merkte dat groot tegenwoordig weer in is. Zo gaat het echter met een hoop zaken. Als er een maaltje van pastinaak en snijbiet wordt verorberd, denk ik aan mijn studententijd in de jaren zeventig, maar kijk inmiddels niet meer raar op als het weer bij de groenteboer in de schappen ligt.

Zo gaat het ook met het bieden van de tweekleurenspellen. We leerden allemaal de Ghestem conventie om twee vijfkaarten te vertellen na de opening van de tegenstanders maar onder druk stapte bijna iedereen over naar Michaels.

Een van de redenen dat Ghestem uit de gratie raakte, kwam door de vele vergissingen die werden gemaakt met het 3♣ bod. Als je in plaats van de twee hoogst overgebleven kleuren een slootje klaveren hebt, raakt de biedmachine bij de buren van slag.

Arbiter Jos Jacobs had zijn buik vol van al die vergissingen en opende een Ghestem fonds waar de overtreders een donatie aan moesten doen. Jos leeft ondertussen stil in de bossen op de Utrechtse heuvelrug.

Een tweede aspect was dat het contact met het buitenlandse bieden intensiever werd en we gecharmeerd werden van de Amerikaanse vondst. Door het Michaels cue-bid kon je ook tweekleurenspellen vertellen. En geef toe, je maakt goede sier als je met zo’n innovatie aankomt.

Net als de grote bril is de hausse van de Amerikaanse invloed maar van korte duur. Tegenwoordig zijn we weer terug bij Ghestem, of het Upper-cuebod.
De gedachte is dat je beide kleuren wilt weten. Het is essentieel om de juiste beslissing te nemen als het bieden competitief wordt.

Twee voorbeelden:

W/Allen
A 10 9 5 4
2
H V 10 8 7 2
8
H V B 7
6 3
A V 10 8 3 H B 9 4
- B 9
V 9 7 4 H B 10 6 3
8 2
7 6 5
A 6 5 4 3
A 5 2
 

Na de 1 opening van west volgt noord met 2. NZ spelen de Michaels conventie en noord toont een tweekleurenspel met een vijfkaart schoppen en een vijfkaart in een lage kleur. Oost jumpt meteen naar 4 en zuid heeft een probleem.

4♠ Is niet echt een optie, je hebt maar een 5-2 fit en je moet de hartenaanval met de lange troeven van de dummy tegenhouden. De kans bestaat dat je kort gaat. Je verwacht dat partner klaveren heeft als tweede kleur. 5♣ Is een optie, maar misschien is 4 wel van acquit down met een ruitenaftroever en een bosje azen. Passen is daarom niet raar.

Tegen 4 kan de verdediging beginnen met klaveren naar het aas en een klaverenaftroever, maar buiten een schoppenslag is de koek dan op.

Hanteren NZ de Ghestem conventie voor de tweekleurenspellen dan gaat het bieden zeker anders. Na de 1 opening biedt noord 3♣ zijnde de twee hoogste kleuren. Oost biedt weer 4, maar nu weet zuid dat partner een vijfkaart ruiten heeft. Daarmee wordt de verdedigende kracht van de hand minder, maar aanvallend net het tegenovergestelde

Zuid komt tot leven met 5 en ook dat contract zit erin. De leider verliest een schoppen en een hartenslag. OW doen er in dat geval goed aan nog 5 te bieden.

Spel twee komt uit de halve finale van de Bermuda Bowl van 2008.

Z/Allen
3
A V 9 7 2
A 9 8 6 3
B 7
A H V 10 7
8 6 5 4 2
H 10 3 B 8
- 10 7 2
V 9 6 5 2 A 8 4
B 9
6 5 4
H V B 5 4
H 10 3
 

Na de pas van zuid opent Helgemo 1♠. Versace biedt 3♣. De Italianen zijn altijd trouw gebleven aan Ghestem. Noord toont harten en ruiten. Helness steunt met 3♠ en Lauria (zuid) probeert 4.

Helgemo laat 4 natuurlijk nooit spelen. Hij biedt 4♠ een contract dat gemaakt wordt. De leider verliest twee slagen in harten en kan op de ontwikkelde hoge harten een klaveren kwijt uit de dummy. Hierdoor is er zelfs als je de klaveren verkeerd raadt, slechts een verliezer in die kleur.

Na 4♠ volgen twee passen en zuid drukt door naar 5. Hij weet van de 5-5 fit en 5 zal nooit heel duur zijn. Nu de tegenstanders niet gedoubleerd hebben, zal het zuid een worst zijn of hij een of twee down gaat. De winst is gemaakt in het bieden.

In een andere wedstrijd wist zuid ook van de rode kleuren bij zijn partner en nam 4♠ uit met 5. Nog leuker werd het toen west naar 5♠ ging. Zuid komt altijd een keer aan de beurt om harten te spelen zodat zelfs NZ +100 schreven.

Aan de andere tafel volgt noord met 2♠ (Michaels) na de 1♠ opening en bood zuid nog wel 4 na 3♠ van oost analoog aan de Noorwegen-Italië match. Maar na 4♠ van west en twee passen, wist zuid niet welke lage kleur partner heeft en boog het hoofd. 4♠ Is zoals gezegd dicht.

Ghestem heeft ook wel nadelen. Zo kun je niet meer jolig jumpen in klaveren, maar ik ben om. Nu Steenbakkers nog overtuigen om te switchen van Michaels naar Ghestem. Dat wordt niet eenvoudig, want Geon draagt al jaren, hoewel geen grote, maar wel dezelfde bril.