Bridgerubriek 14 augustus 2021

Ik kom graag in Polen. De staatsinrichting mag dan hopeloos ouderwets zijn, het land zelf heeft alles. De zee in het noorden, de bergen in het zuiden en bossen en meren ertussen in en overal cultuur als je dat zoekt. Voordat ik klink als een medewerker van een reisbureau, bridgen kunnen die jongens ook wel een beetje. Polen is regerend wereldkampioen en hoewel gering in aantal vind je Poolse bridgers vaak bovenin de ranglijst.

Matthieu Verhoeven en ik kunnen er over meepraten. Een paar jaar geleden tijdens de succesvol begonnen campagne om Europees kampioen te worden, troffen we de derde dag een rits Poolse paren en waren we daarna van medaillekandidaat plots povere middenmoter.

De eerste ontmoeting met Poolse spelers was in Den Haag ergens aan het eind van de vorige eeuw bij de EK paren. Geon Steenbakkers en ik speelden tegen Pszczola en Kwiecien. Ik moest 4hoog spelen na een Multi van de overkant en met VB vierde in een zijkleur zette ik mijn geld op ten minste een honneur goed. Met AH zou links toch wel uitgekomen zijn met die kleur?
Nee dus. Ik ging roemloos down en ik verbaasde me over zoveel wijsheid.

Die namen blijven je dan wel bij. Afgelopen maand werd in Zweden, wel online, de Chairman Cup gespeeld en dezelfde Kwiecien won. Hij trok de juiste conclusie in de volgende 6♠:

Z/-
A 7 6 3 2
H 10 5
3
H V 9 4
B 5
9 4
V 7 6 4 2 8
H V 10 7 A 9 6 5 4 2
B 5 10 7 6 2
H V 10 8
A B 9 3
B 8
A 8 3
 

De Polen hebben een mooi biedverloop naar slem. Na de 1SA opening van zuid transfereert noord naar schoppen en gaat verder met 3♣. Zuid stelt met 3♠ de troefkleur vast en er volgende twee controlebiedingen. Noord doet dat met 4♣ en zuid met 4.

Het feit dat zuid de ruitencue overslaat is goed nieuws voor noord, maar hij meent voldoende te hebben gedaan en zwaait af in 4♠. Zuid, goede troeven, aas in partners tweede kleur, is er echter nog en na 5♣ door zuid eindigen de twee in 6♠,

West begint met een hoge ruiten en speelt de kleur door in slag twee. De leider troeft in de dummy en haalt de troeven in twee rondjes. Vervolgens is de klaverenkleur aan de beurt en zuid ontdekt het 4-2 zitsel bij de tegenstanders.

West heeft een harten afgegooid op de derde klaveren, en doet een ruiten weg op nummer vier. Die hartendiscard is al een aanwijzing over de lengte van die kleur bij west. Je gooit niet graag een harten van een drie of vierkaart. Je probeert van je lengte een kaart af te gooien, zodat de leider niet snel een kleur vrij kan spelen.

Na de vierde ronde klaveren te hebben getroefd, speelt zuid A en een harten naar de tien in de dummy. Oost renonceert en zuid kan claimen. Het feit dat west negen kaarten in de rode kleuren had en als eerste een harten afgooide, was voldoende reden voor Kwiecien om V daar te zoeken.

Aan de andere tafel eindigde zuid ook in 6, maar speelde in dezelfde situatie B naar de heer en harten na. Luid gevloek betekende een down.

Pszczola is niet meer de partner van Kwiecien. Eerstgenoemde, beter bekend als Pepsi, heeft zijn geluk in Amerika gezocht en sjokt met zijn lief de hele wereld over. Ik trof hem in Corsica een paar jaar geleden, maar hij kon zich niks meer herinneren van die VB vierde. Dat is toch vreemd, want ik word er zo’n beetje eens in de vijf jaar, badend in het zweet, van wakker.

Starkowski is de partner van Kwiecien en hij staat aan het roer bij het volgende spel:

Z/NZ
B 8 3 2
5
A B 9 7 2
10 7 6
A V 9
10 7 6 4
V B 7 4 8 6 2
4 3 H V 10 8 6
V 9 5 4 2
H 5
A H 10 9 3
5
A H B 8 3
 

Zuid begint in de derde hand met een Poolse klaveren en toont een sterke (18+) hand met harten en klaveren. We zijn inmiddels bij 4♣ gekomen en west kan zich niet meer beheersen en zet de bijl in dat contract. Hij had beter een rondje kunnen wachten tot noord 5♣ had geboden, want vier slagen maken tegen 4♣ wordt zwaar.

Oost heeft een ruitenbod van noord gedoubleerd en west begint met 4.

De leider wint in de dummy en speelt meteen twee hoge harten en troeft de derde in noord. Met een ruitenaftroever komt hij weer in de hand om ook de vierde harten te troeven. De vijfde harten is nu vrij, maar met alle troeven nog buiten, kan de leider hem niet cashen. Troeftrekken is evenmin een optie.

Starkowski vindt een elegante oplossing. Hij speelt west op de lengte troef en zeer waarschijnlijk ook ♠A. Na de vierde harten te hebben getroefd, volgt een ruiten uit noord die hij troeft met ♣A. Dan volgt toch de vijfde harten met het idee de slag te troeven in de dummy met ♣10.

West ziet de bui al hangen en als hij een schoppen afgooit, troeft zuid met ♣10 en speelt schoppen. Hij komt dan aan slag met ♠A en moet klaveren in de vork spelen. Vervolgens speelt zuid weer schoppen die west moet troeven om nogmaals klaveren in het bestek te moeten doen.

Hij troeft daarom voor met ♣V en speelt ten einde raad ♠A en ♠V in de hoop dat partner de heer heeft. In plaats van ♠A leidt klaveren na tot contract, maar nu wint de leider de slag met ♠H, steekt over naar ♣10 en kan de overslag claimen.

Ze deden niks bijzonders op de bovenstaande twee spellen, maar zijn solide in bieden en spelen en maken weinig fouten. Zo moet het.