Bridgerubriek 14 januari 2023

Erik-Jan Krijgsman is de enige uit de buurt die meedoet met het Topcircuit. Het toernooi is voor spelers vanaf de eerste divisie, tenzij je de organisator kent, en er worden vier voorronden gespeeld. Na die vier rondjes worden de eerste zestien paren uitgenodigd voor de finale in Amsterdam. De sponsors hebben laten weten dat dit jaar de laatste editie wordt gespeeld. Nog een keer mogen de spelers op jacht naar het grote geld.

Krijgsman speelt met Kamiel Cornelissen en hun begin verliep stroef. De eerste ronde moesten ze overslaan en in ronde twee scoren ze negatief. Alles werd echter goed gemaakt in ronde drie. Met +43 eindigen ze als vijfde en nestelen zich in de top zestien. In februari is de laatste voorronde.

Verheugend om te zien is dat er ook twee vrouwenparen in de top zestien staan. Bruijnsteen-Van Delft en Lennie van den Heuvel met Anne Schoonen maken aanspraak op een plek in de finale. Het laatstgenoemde duo maakt deel uit van de selectie en speelt pas een jaar samen. Ze zijn ondernemend en voor de duivel niet bang.

Butleren gaat om grote getallen. Je moet de scherpe manchen uitbieden én maken! Dat daarbij een beetje mazzel nodig is bewijst het volgende spel:

O/NZ
A H 9 4
10 6 5 3
7 4
H V 2
10 7 2
8 6 3
V 8 4 H B 9
A B 10 5 3 2 9 6
9 A 8 7 5 3
V B 5
A 7 2
H V 8
B 10 6 4
 

Na de 1♣ opening van zuid komt west erin met een ruitenvolgbod. Niet tegen wel is 1 futiel en omdat veel paren 2 spelen voor de hoge kleuren – 2♣ kun je dan als echt spelen - wordt het 3.

Noord heeft genoeg voor een negatief doublet en 3SA door zuid beëindigt het bieden. Van de dertig tafels vinden 29 koppels de route naar 3SA. Een paar verzint 4 in de 4-3 fit.

3SA wordt dertien keer gemaakt, maar zestien leiders gaan down.

B, of de tien als dat de afspraak is, is de normale uitkomst. Je telt vier slagen in schoppen, een in harten en kunt er makkelijk drie in klaveren en eentje in ruiten bijschrapen. Het probleem is de ruitenaanval van de verdediging. Door het niet-kwetsbare preëmptieve volgbod van west plaats je ♣A in oost. Zitten daar twee kaarten in ruiten dan ga je down als je de eerste slag neemt.

Hoe staat het met de kansen op een zevenkaart bij west? Eerdergenoemde problemen met het bieden van de ruitenkleur maken de kans op een zeskaart levensgroot. Door de eerste ronde te duiken isoleer je west.

Ruiten door is dan voor de heer en nu oost geen ruiten meer heeft, kun je op je gemak de klaveren opzetten. Nadeel van het duiken is dat west switcht naar harten. Niet zo heel lastig zonder directe entree.

De harten zitten wel rond, dus meer dan twee slagen verlies je niet in die kleur, maar met twee slagen in ruiten en ♣A erbij ben je down.

“Do you feel lucky?”

De leiders die het contract maken duiken de eerste ruitenslag en als west de hartenswitch mist, gaan ze op de klaveren af en maken hun contract.

Erik-Jan duikt de eerste ruiten en als west niet naar harten switcht, noteren Krijgsman-Cornelissen +600 en 12 imps.

Het tweede spel verbaast me:

N/NZ
A
7 2
H B 10 9 8 5 4
9 8 6
7 6 3
H 10 9 8 5 4
H 9 4 3 8 5
7 3 V 2
H 4 3 2 A V 5
V B 2
A V B 10 6
A 6
B 10 7
 

Kamiel opent de noordhand met 3 en oost meldt zich met 3♠. Zuid heeft een eenvoudig 3SA bod.

De meeste tafels bereiken 3SA. Er zijn een paar laagvliegers in 3 en enkele OW-paren gooien de reddingsboei uit met 4♠. Dat kost een paar honderd punten, een goede investering als 3SA gemaakt wordt.

In 3SA heb je 9 snelle slagen. Zeven in ruiten en de twee azen. De tegenstanders kunnen vier klaveren cashen, maar daarmee is de koek op. Het gros van de leiders maakt inderdaad negen, tien, elf of zelfs twaalf slagen, maar een aantal gaat down. Fors down, twee gaan er maar liefs vier down. Hoe kan dat?

Erik-Jan legt het uit. Bij hem is het biedverloop zoals boven. Hij weet na de uitkomst dat de schoppen 6-3 zitten. Dat betekent dat west meer plaats heeft voor kaarten in de andere kleuren dan oost. Daar zitten nog maar zeven open plaatsen.

De kans op een 2-2 zitsel in ruiten is daarom stukken lager dan zonder de informatie die je hebt uit de bieding. De leiders die down gaan nemen de uitkomst, spelen ruiten naar het aas en snijden met B in slag drie.

Nu de ruiten wel 2-2 zitten neemt oost met de vrouw en is de dummy overleden. Er is geen mogelijkheid dat je nog tot negen slagen komt. Als de verdediging het perfect – kleine schoppen na - doet, ga je zelfs vijf down.

EJ gaat min twee en ik klaag met hem mee. Dat aan de andere tafels geen rekening wordt gehouden met het bieden, of er niet tussengeboden is, is ergerlijk.

Een ander aspect van het spel wat me opvalt is de vulling van de kleuren. Ik denk niet dat het virus door de overheid is verzonnen, dat we door reptielen worden geregeerd, of dat in het torentje op vrijdagavond seksuele uitspattingen met kinderen plaatsvinden, kortom, ik ben geen complotdenker. Maar H109854 is ruiten en schoppen bij noord en oost stemt toch tot nadenken. Vind je niet?