Bridgerubriek 15 mei 2021

De donderpreek van het hoofdbestuur had effect, want de clubavond was lekker druk afgelopen week. De regel is dat de profs een aantal keren hun gezicht laten zien op de club, maar de digitale variant laat je makkelijker versloffen. Zeker als het gros door de week alternatieven heeft in de vorm van Alt of OCBL toernooien.

Nu alle toppers er zijn valt een uitglijder weer mee. Zo ging ik drie down in 3 gedubbeld om te ontdekken dat nog twee anderen tot hetzelfde resultaat kwamen. Wreed was een goed geboden grootslem dat sneuvelde op het 4-0 troefzitsel. Normaal ben je de enige, maar nu waren we in goed gezelschap. Het kostte nog wel, maar minder dan gedacht.

Een ander verschil valt op bij het afspel:

Z/Allen
10 6 5 3
7 2
A H 9 6
9 5 4
9
B 2
A V 9 B 8 6 4 3
B 10 8 5 4 3 2 V
V 7 A 8 6 3 2
A H V 8 7 4
H 10 5
7
H B 10
 

Na de 1♠ opening van zuid verhoog ik naar 3♠. Het bod toont een vierkaart steun en minder dan 9 punten. Ik vind het geen fraai bod zonder korte kleur maar wel met AH in een kleur, maar Matthieu die tegenover me zit, heeft er geen problemen mee en beëindigt het bieden met 4♠.

Iedereen krijgt B uit, maar daarna scheiden zich de wegen. De meesten spelen troef, want dat moet in een troefcontract. Na twee hoge schoppen, je moet niet denken dat de kleur 3-0 zit, steken ze over naar ♠10 en spelen klaveren naar de boer.

Die speelwijze resulteert in vier snelle verliezers in de vorm van twee klaveren en twee hartenverliezers.

Verhoeven pakt het anders aan. Hij speelt harten naar de heer in de tweede slag. Het voordeel van deze speelwijze is tweeledig. Niet alleen neem je de kans mee dat A goed zit, ook kun je later met een hartenruff nog naar de overkant.

West neemt H met het aas en gaat door met een kleine ruiten. Oost troeft 9 af, maar zuid troeft over en speelt een hoge troef. Beide uitstaande troeven vallen onder het aas en zuid gaat verder met 10.

Het zou spannend worden als west duikt en de slag aan oost laat die dan een kleine klaveren speelt, maar voor hetzelfde geld heeft zuid HB10 van harten en gaat je V in rook op.

Na V speelt west ♣V en ik hoor de zucht van opluchting uit Haaksbergen. Maar ook harten of ruiten door levert tien slagen op voor de leider. Op het ruitennaspel leg je de heer, parkeert een klaveren en speelt klaveren. Als oost al niet nerveus opstapt met ♣A, zul je ♣H spelen.

Met AV en een zevenkaart in ruiten en ♣A zou west zeker een volgbodje gedaan hebben. Nu ze dat heeft nagelaten speel je op ♣A bij oost en legt de heer.

Slechts vijf leider maken tien slagen in 4♠ en eentje werd geholpen met ♣V als uitkomst. Acht keer kwam zuid niet verder dan negen slagen.

Van het volgende spel is geen vergelijk, maar heeft wel een leerzame point:

W/NZ
8 5 2
H V 7 5 3
V
V 10 5 2
V B 6
H 9 4 3
10 6 9 4
H 9 2 B 10 8 6 5 3
A B 9 6 4 8
A 10 7
A B 8 2
A 7 4
H 7 3
 

Een vijfkaart met elf punten openen we. Na mijn 1♣ opening volgt noord met 1 en mijn partner past. Zuid maakt met een cue-bod (2♣) duidelijk dat het spel niet aan ons ligt en na 2 van noord biedt zuid 3SA en daarna is iedereen klaar.

Ik begin met een kleine klaveren en hoop dat mijn partner ♣10 heeft en een aankomer in harten en zo de kleur kan oprollen. De dummy is een tegenvaller en zuid heeft geen problemen na de klaverenuitkomst.

Hij wint ♣8 met de heer en speelt twee keer harten en ♣7. Met vijf slagen in harten, drie in klaveren en twee azen levert dat een overslag op.

Het feit dat partner paste na 1 maakte het bezit van een fatsoenlijke vijfkaart in schoppen onwaarschijnlijk. Ik verwierp daarom de optie waar de leider een dubbelton schoppen heeft en partner een vijfkaart.

Maar stel dat je toch met ♠V begint. Als zuid spelend op de automatische piloot die slag een rondje duikt, is hij down. Je speelt H na en als zuid weer duikt, speel je ruiten door die de leider nog een keer moeten laten gaan. De switch terug naar schoppen is dan de doodsteek.

Je ontwikkelt een tweede schoppenslag en met twee slagen in ruiten en ♣A nog in de vingers komt zuid niet verder dan acht slagen.

Het duiken van ♠V is niet goed. Als de kleur 4-3 zit kunnen de verdedigers geen kwaad. Je verliest drie slagen in schoppen en ♣A. ♣B moet natuurlijk goed zitten. Met een 5-2 zitsel en de heer in oost beschermt ♠10 je, omdat oost de boer niet kan overnemen.

Meteen nemen dus die uitkomst en in klaveren je negende slag zoeken.

Kan het contract dan niet down?
Natuurlijk wel. Als klaveren niet lukt en je redeneert dat ♠V niet tot down leidt omdat de lengte ontbreekt aan de overkant, komt de ruitenkleur in beeld. In die kleur kan partner, zonder de mogelijkheid te kunnen bieden, wel lengte hebben.

Vrouw-tien in vijven is genoeg en waarom zou je dan niet met de heer beginnen? Je neemt tevens de kans mee dat V sec in de dummy komt en partner een lange ruitenkleur heeft met B10.

Of zou je dan toch een jaartje langs de kant moeten gaan staan?