Bridgerubriek 16 april 2022

Weer tweede. Wat een domper. Mijn toetsenbord heeft een deuk nadat ik er vier spellen voor het einde een beuk op gaf toen we 6♠ misten. Een simpel slemmetje had de wereldtitel opgeleverd, maar nu rest net als in Wuhan in 2019 het zilver. De spelers accepteren het gelaten en teleurgesteld. Trots op de prestatie komt later pas.

Van een hele andere orde is de afloop van de parencompetitie. Na drie dagen ploeteren staan we vierde en dat betekent promotie naar de Meesterklasse. Nog een dagje volhouden en we horen weer bij de mensen.

Het mocht niet zo zijn. Ik vergeet te dekken, waardoor de leider 7SA maakt en mijn partner verhoogt de kleur waarin ik net een renonce heb verteld naar slem. Als ze dan ook een slem bieden waar verder niemand aan ruikt is even later het aantal nullen niet meer op de vingers van een hand te tellen. Met een schamele 44% weten we al twee ronden voor het eind dat plek vier niet meer mogelijk is.

Er waren gelukkig ook wel een paar spellen waar we plezier aan beleefden.

O/Allen
B 2
B 8 5
B 10 9 7 6 3
7 6
7 3
A H 10 9 6 5
A 10 9 7 4 V 6 3 2
V 5 2
H 10 8 4 9 3
V 8 4
H
A H 8 4
A V B 5 2
 

Met een grote gaap sorteer ik mijn drie boeren en wacht op de tray van de andere kant. Als die verschijnt slaat me de schrik om het hart. Oost heeft met 3♠ geopend en de edelachtbare dacht dat 3SA het goede bod moest zijn.

West aan mijn kant van het scherm kijkt daar even naar, maar past uiteindelijk en ik denk: dat is winst. Geen dubbel, geen trouble. Nadat oost ook past en west met schoppen uitkomt ben ik opgelucht dat de downslagen per honderd gaan en dat we niet in de telefoonnummer sferen eindigen.

Oost legt de tien de eerste ronde en Matthieu wint met de vrouw. In slag twee verschijnt A waarop iedereen bijloopt en als in de volgende slag H volgt en de vrouw bij west verschijnt, maak ik wat meer plaats in de dummy voor de vrije ruitens.

De leider casht er nog vier en met vermoedelijk ♠A komen we er met een koopje vanaf. De verdedigers hebben ondertussen moeite met de discards en zijn blij dat in slag acht de leider klaveren speelt naar het aas. West heeft die kleur aangeseind en snijden is zinloos.

Dat zijn er acht en nu ♠A nog en we maken het zelfs. In de volgende slag volgt ♣B en west gaat daar eens uitgebreid over nadenken. Geen idee waarom. Met ♣10 in de hand kan hij gewoon de heer leggen, want zelfs als partner ♣V erbij legt, heeft zuid geen extra slag.

Dan realiseer ik me dat west een schoppen heeft weggegooid en partner niet meer kan bereiken. Hij hoopt dat oost ♣V heeft en legt daarom klein. Helaas voor hem heeft oost geen klaverenplaat en zuid nu zijn negen slagen. Matthieu speelt H in de volgende beurt, maar de koek is op.

Een getergde oost smijt ♠A erbij het duiken in slag een had niet alleen mij gefopt, ook west dacht nooit meer aan AH van schoppen bij oost.

Niemand anders kopieerde dit kunstukje en we schijven 100%.
De top in de andere lijn gaat naar een drietal paren dat al dan niet gedoubleerd 4 maakt. Na ruiten voor het aas en ♣A en ♣V wint de leider met de heer en casht A. In de volgende ronde wordt B eruit gesneden en met V de laatste troef gehaald. Drie keer schoppen, de laatste getroefd en met een klaverenaftroever bereikt west de vrije schoppen en scoort +1. Weer twee manchen op een spel!

In het algemeen had ik weinig aan mijn partner. Zijn dummy’s waren vaak zonder waarde. Neem nou dit spel:

O/-
B 10 7 4
H B 8 2
9 6 5
H 7
H 9 8
A V
10 7 3 A 6 5 4
3 2 B 10 8
A 10 9 5 4 B 8 3 2
6 5 3 2
V 9
A H V 7 4
V 6
 

Na de 1♣ opening van oost die ten minste een twee kaart belooft, volg ik 1. West biedt 1♠ en is een transfer naar 1SA. Zeg maar 6-9 punten zonder vierkaart hoog. Matthieu biedt 2 en verrassend genoeg past iedereen.

Dat west past, begrijp ik. Partner kan een 4-4-3-2 hebben en dan zijn avonturen op het drieniveau in klaveren niet aan te raden. Maar oost weet meer. Als je uitgaat van een 5-3 fit bij de buren heeft partner een 3-3-2-5 verdeling. Met een 5-4 fit in klaveren mag je dan 3♣ proberen.

In 2 krijg ik harten uit en oost wint meteen de eerste slag. Ze gaat verder met twee hoge schoppen en speelt klaveren naar het aas van west. Die casht de hoge ♠H en gaat van slag met harten.

Ik ben er al vijf kwijt, maar heb de rest. Slag zes win ik met V en trek de troeven in drie rondjes. In de dummy liggen dan nog twee hoge harten, een vrije schoppen en ♣H. Maar ik zie een leuke eindfiguur.

Ik speel ook een vierde rondje troef en gooi ♣H af. Dan speel ik ♣V en gooi de hoge ♠B van noord. Hierdoor is mijn ♠2 vrij en de laatste slag maak ik met 7. Acht slagen in de hand en nul(!) in de dummy. Dat moet beter volgend jaar p!

Landskampioen werden Jaap van der Neut met Oscar Nettl.