Bridgerubriek 16 juli 2022

We hebben allemaal in meer of minder mate tegenstanders waar je niet graag tegen speelt. In het begin van mijn carrière was er een echtpaar bij het Twentse Ros dat me schrik aanjoeg. Al hun acties interpreteerde ik fout en mijn toenmalige partner schaterde al als ze op het loopbriefje zag dat we ze zouden treffen die avond. Na een seizoen verdwenen ze naar de B-groep en werd ik slechts tijdens de topintegraal door ze gemangeld.

Na een paar sessies op de bank van de zielenknijper werd de angst minder, maar je houdt paren of spelers die je graag mijdt. Tegenwoordig kijk ik niet uit naar een ontmoeting met Ricco van Prooijen en Louk Verhees. Zeker Verhees beheerst de kunst om door mijn kaarten heen te kijken. Die gedachte leeft althans bij mij en zoals Nimzowitsch al schreef: de dreiging is erger dan de uitvoering.

Voor ik helemaal verzand in wartaal twee spellen die laten zien dat Verhees best een kaartje kan leggen. Ze komen uit het EK van afgelopen maand en waren eerder aan mijn aandacht ontsnapt.

O/NZ
6 5 4 3 2
7 2
6 5 4
B 4 3
V
B
10 3 A H V B 9 8 6 4
V B 9 8 3 2 10
A 7 3 2 V 9 8
A H 10 9 8 7
5
A H 7
H 10 6
 

De spellen komen uit de wedstrijd tegen Noorwegen. Van Prooijen (noord) en Verhees spelen tegen Helgemo (west) en Grude.

Oost opent met 1 en Verhees begint met een doublet. Meteen 4♠ doet de hand geen recht aan, soms is het slem. West biedt 1SA en na de pas van noord springt oost naar 4. Nu toch maar 4♠. West gelooft hem en biedt nog 5. Na twee passen doubleert zuid en wordt 5 gedoubleerd het eindcontract.

Aan de andere tafel een vergelijkbaar biedverloop. Berend van den Bos speelt ook 5 met een kruis. Brogeland casht ♠H en speelt troef na voor oost. 10 neemt zuid en is ingegooid. De Noor meent dat ♠A veilig is, maar dat is schijn.

De leider troeft in de dummy en gooit zelf een verliezende klaveren af. Met een afgetroefde ruiten komt hij weer in de hand en begint aan het rijtje troeven. Op de laatste troef, in de hand heeft oost nog Vx van klaveren en in de dummy een ruitenplaatje en ♣A-klein, komt zuid in dwang. Hij moet de klaveren gedekt houden en uiteraard ook de ruitenplaat. Met twee kaarten over lukt dat niet en Nederland schrijft +650.

Maar we hadden het toch over Verhees zul je zeggen en dat is juist. Ook hij casht een hoge schoppen en speelt troef na voor oost. Het ruitenvervolg is voor zuid die eens gaat piekeren. Hij weet uit het bijspelen van noord dat er geen slag meer is in ruiten of schoppen.

Passief schoppen na is een optie om te wachten op je klaverenslag, maar dat faalt zoals we zagen op de andere tafel. Verhees vindt de oplossing. Hij speelt ♣H na.

Met VB van klaveren bij oost is er geen verdediging. Zuid kan zien dat hij geplet worden op de rij troeven en moet maar hopen dat partner ♣V of ♣B heeft. Het naspelen van ♣H maakt de dummy onbereikbaar en oost kan niet, gelukkig heeft noord ♣B, ontsnappen aan het verlies van een klaverenslag. Ook ♣10 had nu gewerkt. Nederland +100 en 13 imps.

Spel twee is zowel vermakelijk als leerzaam:

W/Allen
B 10 5 3
8
A H V 8 5 3
10 3
6 4
9 8 7 2
H 7 6 3 2 B 10 9 5
7 4 9 2
A B 7 5 V 9 4
A H V
A V 4
B 10 6
H 8 6 2
 

Na de pas van west en de 1 opening van noord bereiken beide paren 6SA te spelen door zuid. Brogeland krijgt ruiten uit en neemt in de dummy om in slag twee een klaveren naar de heer te spelen.

Joris van Lankveld vermoedt dat de leider naar stuk van klaveren speelt en duikt de slag. Mocht de leider vervolgens klaveren naar de vrouw spelen dan heeft hij een verrassing voor de Noor. Zuid heeft echter de vrouw niet en speelt ook geen klaveren meer. Op de tien slagen in schoppen en ruiten zet Van Lankveld in arren moede H sec en kijkt nog sipper als zuid A speelt en een overslag claimt.

Je kunt je afvragen of ♣A duiken goed is. De sloot ruiten in de dummy en sterk bieden van zuid geven de leider voldoende speelruimte voor een ander plan. Maar in de hitte van de strijd en je kunt er geen kwartiertje over nadenken heb je het aas zo gedoken.

Louk Verhees zit ook in 6SA en krijgt schoppen uit. Hij neemt in de hand en speelt ook de andere twee hoge schoppen. In slag vier begint hij aan de ruitenkleur. West heeft op de derde schoppen een harten afgegooid en kan twee keer bekennen op de ruiten. Vervolgens verdwijnen nog twee hartens en twee klaveren.

Op de laatste ruiten zet de leider ♣H sec en bewaart de vork in harten. West kan kiezen uit twee kwaden. Ten eerste kan hij H sec zetten. Zuid speelt dan A en heeft met V de twaalfde slag. Of hij zet ♣A sec waarna de leider klaveren speelt voor west die in de voorlaatste slag in de hartenvork moet spelen.

Een mooi eindspel, maar de leider moet het nog wel raden. Helgemo heeft in slag tien ♣A sec gezet en zonder dralen speelt Louk klaveren na voor west die van H af moet spelen en zuid zijn contract gunnen. Veel zweetdruppels kosten het Verhees, maar de kaartleesoefening lukt.

Opluchting bij Van Lankveld en vast een grijns bij Verhees bij het uitslaan.