Bridgerubriek 16 mei

Gewoonlijk wordt in het voorjaar de parencompetitie gespeeld, maar dat is dit jaar natuurlijk niet aan de orde. Je kunt je alleen online uitleven. De NBB heeft daarom de BlijfThuisCompetitie georganiseerd. Het is een parenwedstrijd op Stepbridge in twee lijnen voor spelers van Meesterklasse en Eerste divisie niveau en een groep Tweede divisie spelers. Er zijn zes voorronden en dan volgt de finale met Pinksteren.

Door het goede weer en training met de vrouwen misten Geon Steenbakkers en ik de eerste ronde en konden pas afgelopen woensdag voor het eerst meedoen. Wij spelen eigenlijk nooit paren en ik was een beetje huiverig of onze stijl van hoog bieden wel paste in deze format.

We konden gelukkig goed omschakelen en boden voorzichtig, speelden goed tegen en waren nauwkeurig bij de uitkomsten. Als je viertallen speelt, is het downspelen in feite het enige waar het om draait. Die overslagen tellen amper mee. In paren is dat totaal anders en daarom moet je bij de start niet je hele bezit te grabbel gooien.

Soms krijg je aanwijzingen in het bieden die je helpen bij de uitkomst:

W/OW
B 10 9 5
-
7 3
A H 10 9 7 5 2
A 8 6
V 7 3
8 7 6 5 V 9 4 2
H 10 9 2 V B 8 6 4
B 4 6
H 4 2
A H B 10 3
A 5
V 8 3
 

Aan onze tafel opent noord na mijn pas met 3♣. Er zijn diverse manieren waarop zuid verder kan. Zo is het vraagbod naar een driekaart hoog met 3 populair. Noord biedt dan 3 met een driekaart schoppen en 3♠ met een driekaart in harten.

Het paar waar we tegen spelen doet het anders. Zij informeren met 3 naar een singleton bij partner. Noord antwoordt 3 en daarmee is alle enthousiasme bij zuid bekoeld, want hij zwaait af in 3SA.

De keuze van west voor wat betreft de uitkomst gaat tussen harten en ruiten. Met een lange kleur in dummy en zelf een dubbelton is een agressieve start geboden. Dat maakt de ruitenuitkomst in viertallen vanzelfsprekend. In paren hoeft het niet down en hoef je slechts meer slagen te maken dan de andere spelers op jouw stoel. Om die reden is een voorzichtige harten een optie.

Met de kennis dat er een singleton of renonce harten in de dummy verschijnt, kun je op je klompen aanvoelen dat de leider de harten goed stopt. Ik kom daarom met 10 en als Geon een kleintje ( aan) bijspeelt, vermoed ik dat ik in de vork ben gestart. 10 Maakt echter de slag en ik ben blij.

Een tweede ruiten is voor zuid die twee hoge harten casht en dan zeven klaverenslagen, maar de rest is voor ons. We houden de leider op tien slagen en scoren net onder het midden. De oorzaak daarvan is dat een aantal “parenspecialisten” in 5♣ eindigt.

Degene die harten starten tegen 3SA worden daar niet rijk van. Oost kiepert V erin en de leider heeft zeven klaveren, vijf harten en een ruitenslag. De top gaat voor de moedigen in 6♣. Als je in schoppen snijdt, ben je binnen en heb je een top. Twee leiders volgden hun neus speelden ♠H, toen oost klein speelde op ♠B uit de dummy en verloren zo twee slagen in schoppen.

Na een slappe start klimmen we omhoog en spelen steeds aan een van de bovenste vier tafels. In ronde vijf treffen we Gert-Jan Paulissen en Sam Bahbout. Laatstgenoemde komt uit België en Gert-Jan woont al een paar jaar in Frankrijk.

O/NZ
9
H B
V B 5 2
A H V 9 6 2
8 4
H 7 6 5
A 10 9 6 4 V 5 3 2
8 6 9 3
B 10 8 4 7 5 3
A V B 10 3 2
8 7
A H 10 7 4
-
 

We hebben het bieden voor onszelf. Ik open de zuidhand met 1♠ en herbiedt 3 na het 2♣ antwoord van Steenbakkers. Geon steunt met 4 en ik ga verder met een controlebod (4♠). Hierna is het een tijdje stil.

Noord gaat door met 4SA. Hij maakt zich uiteraard zorgen over de hartenkleur nu ik geen controle heb in die kleur. Mijn antwoord op 4SA is 6♣ en daarmee toon ik een oneven aantal keycards en een renonce.

Met die boodschap is 6SA ook meteen geen optie meer, want de imposante klaverenkleur loopt vast niet. Het eindcontract wordt dus 6 zoals bij bijna alle paren.

Het spotlicht valt nu op west. Hij weet dat de leider geen controle in harten heeft en dat H in de dummy komt. Hij overweegt een kleine harten, een keus die je in viertallen ook zonder aarzelen zou maken.

Met de parentelling is het een heel ander verhaal. Met een kleine harten wil je zuid laten raden als er HB in de dummy verschijnt. Je bent in die situatie als zuid geneigd de boer te spelen. Maar als er geen boer in de dummy komt, heeft de leider geen andere optie dan de heer te spelen. Ook in het geval stuk van harten in de dummy ligt, is er geen gok voor zuid.

Met die laatste twee zitsels is er een grote kans dat je de leider een overslag gunt. West heeft dus een enorm dilemma. Sam pikt A en daarmee is alle kou uit de lucht. Ik neem de tweede harten, troef een klaveren en haal de troeven. Met de troeven rond kan ik claimen.

64% Levert het slem op. Er zijn een paar slemongelukken en voorzichtige geesten zijn gestopt in de manche. Er is ook een overslag in 6. Een moedige west kwam aan die tafel met 10 uit en de leider gaat op met de heer en heeft de rest!

Zondag is de derde voorronde. Het is drukker dan zonder corona.