Bridgerubriek 16 september 2023

Opeens is er haast. De hele zomer hebben we lopen lummelen en nu drie weken voor het begin van de competitie moeten niet alleen de puntjes op de i worden gezet, maar de hele i moet nog worden opgetuigd. Oefenen, oefenen en oefenen is het parool. Via skype, telefoon en natuurlijk op de club worden de plooien gladgestreken.

In het begin gaat het brak en de warmte helpt niet. Je kent het vast. Je denkt na over het spel, maar zit in een oneindige loop en vergeet steevast de vorige slag bij je berekening van het vervolg.

Mijn maat is gelukkig fris en fruitig en trekt de volgende 3SA over de streep:

N/Allen
4
A V B 9 8 3
H 10 5 2
7 4
10 3 2
H 9 8 6
H 10 6 4 7 5 2
B 9 7 6 3
A V B 5 9 6 3
A V B 7 5
-
A V 8 4
H 10 8 2
 

Wel maar tien punten, maar het voelt als een opening. De maat antwoordt 1♠ en ik herhaal mijn harten. Na 3♣, mancheforcing en zeker geen hartenfitje, voelt het wat minder. We lijken een misfit te hebben en dan is een opening met tien punten niet moeders mooiste.

Mijn derde bod is 3, de vierde kleur, maar ook met waarde in ruiten en 3SA van zuid is het verwachte antwoord. West begint met B en dat geeft de leider een mooie optie. Hij wint in de hand met A en steekt over met V naar de heer.

Harten is de werkkleur en opgewekt begint hij met A. V, zuid twee schoppen weg, in de slag erna is voor west die in drie kleuren is ingegooid. Het wordt ♣A en ♣V voor de heer. Nu met 8 naar de tien en B. Soms valt de tien mee, maar dit keer niet.

Een vierde harten is voor west die ♣B kan cashen, maar zuid is binnen. Hij kan nog met 4 naar de 5 in noord en de vrije harten spelen.

De verdediging maakt twee klaveren en twee hartenslagen. De meeste leiders vinden een weg naar negen slagen en slechts een paar eindigt in ruiten. Twee jonge dames ontdekken wel de ruitenfit en ook controles in alle kleuren en stomen op naar 6. Klaveren van oost door de heer betekent een snelle een down.

Het komende seizoen spelen we in een nieuw team. Onze nevenparen worden Tim van de Paverd en Oscar Nijssen en Veri Kiljan met Bart Nab. De laatste twee treffen we in de laatste ronde. Steenbakkers en Nab zijn twee denkhoofden. Na twee spellen van de drie staan alle andere spelers al aan de bar en wij moeten er nog een. De oorzaak was deze:

Z/Allen
10 9 6 2
H 10 8 5
8 7
A H 5
A 4
B 7 3
9 7 V B 6 3
H 4 3 A 9 5
B 10 9 7 3 2 V 8 4
H V 8 5
A 4 2
V B 10 6 2
6
 

In de tweede biedronde vinden we onze fit en nadat ik inviteer voor de manche doet zuid nog een cue’tje voor de gezelligheid. Zijn 4 bod is dan wel omschrijvend, maar heeft weinig nut. Met ♠A, stuk van harten en twee hoge ruiten had ik meer gas gegeven.

Enfin 4♠ is een goed contract dat aan nagenoeg alle tafels wordt bereikt. De meeste westspelers beginnen met ♣B. Zuid neemt in de dummy en speelt troef voor de heer en het aas. Een tweede klaveren is voor de heer en via en snit wordt ♠B onschadelijk gemaakt.

De ruiten moesten al drie-drie zitten, anders zit er een aftroever in met ♠B, zodat zuid net over de streep komt.

Bart zit te peinzen voor hij uitkomt en pakt niet ♣B, maar 9. Plots is het contract kansloos.

Stel de leider neemt in de dummy en laat ♠10 rennen. West wint met het aas en speelt een tweede harten. De leider neemt in de hand en haalt de troeven. Dan volgen twee hoge klaveren om de hartenverliezer op te ruimen en ruiten.

West komt aan slag met A en speelt een derde rondje klaveren. Zuid moet troeven in de hand, kan de ruiten wel vrijspelen, maar niet meer in zijn hand komen. Ook als hij een troef laat zitten, gaat het mis.

Dus na ♠A en een tweede harten volgt ♠H en twee keer klaveren. Dan ruiten voor het aas en een derde klaveren. Zuid troeft en speelt V voor het aas van oost. De hoge harten moet zuid vervolgens troeven en ♠B is de downslag.

Speelt zuid meteen ruiten in slag twee, dan gaat het ook fout. West neemt en gaat door met harten. Je moet nu weer eerst twee keer klaveren spelen om je hartenverliezer te dumpen. Dan ♠10 voor het aas van west.

De derde klaveren moet je weer troeven en nadat je een ruiten afgeeft aan oost, komt er weer V en wordt ♠B opnieuw de downslag.

Vanaf nu spelen we alleen nog met troef als we samen negen troeven hebben!