Bridgerubriek 17 april 2021

Dat een hoop toernooien niet doorgaan, staat buiten kijf, maar de bond en ook het district probeert met online wedstrijden de leden van dienst te zijn. Een paar weken geleden was de vroege Paasdrive van het district en begon ook de landelijke parencompetitie. In twee groepen, MK en eerste divisie samen en een groep met spelers die tweede divisie rechten hebben, krijg je per dag 40 spellen voorgeschoteld. Afgelopen zaterdag werd de tweede ronde gespeeld.

Wij doen niet mee. Niet alleen moeten we voor het eerst in dertig jaar weer luiers verschonen, ook stond er een ontmoeting met een vriendelijk kijkende jongedame op het program die zonder mededogen een enorme spuit in de bovenarm drukte.

Hoewel sommigen daar goed ziek van werden, was ik op mijn post om de verrichtingen van de meesters te bekijken en twee spellen te rapporteren die zeer vermakelijk zijn.

N/-
6 5
H 5 4 2
H 10 4
A 8 7 5
B 4
7 3 2
V 10 8 7 6 3 -
V 9 5 B 6 3
V 3 H B 10 9 6 4 2
A H V 10 9 8
A B 9
A 8 7 2
-
 

Het spel wordt aan achttien tafels gespeeld en daarvan is drie keer 3♣ gedoubleerd het eindcontract. Dat contract moet twee down voor een matige score, maar aan een tafel verslikt de leider zich en gaat drie onder de tram en aan een andere tafel verslikt de verdediging zich en ontsnapt oost met slechts een downslag.

Aan de andere tafels vinden NZ hun schoppenfit en in vier gevallen wordt 6♠ geboden. De paren die niet hoger dan 4♠ komen, doen dat door meteen het eindcontract te bieden na de preëmptieve opening van oost.

Enkele zuidspelers beginnen met een doublet na 3♣. De idee is om na een antwoord van partner schoppen te bieden en zo een sterke hand te tonen. Hoewel noord een prachthand heeft met drie hoge honneurs, zijn bijna alle noordspelers tevreden met 4♠.

Nico Klaver lost het probleem anders op. Hij doubleert na de 3♣ opening en nadat partner 4 antwoordt, springt hij naar 6♠. Van de vier paren in 6♠ bijten er twee in het stof. Het afspel is een leuke puzzel, maar met de ruiten rond is er weinig techniek nodig.

Dat geldt niet voor de twee leiders die gedoubleerd werden in 6♠. Oost toont met het Lightner doublet een renonce en voor west is het vinden van de hartenstart een peulenschil. Oost troeft de uitkomst en speelt klaveren die zuid troeft.

De leider trekt de troeven en speelt een rondje extra voor de zekerheid. Dan volgen twee hartenslagen waarbij zuid eindigt in de dummy. Op ♣A verdwijnt een ruiten en een afgetroefde klaveren zorgt er voor dat oost de enige is die de kleur controleert.

West houdt de harten tegen en dat betekent dat met de juiste uitvoering niemand aan het eind de ruiten stopt. In slag tien speelt zuid daarom zijn laatste troef. De dummy kan een ruiten missen. West heeft nog drie kaarten in ruiten en een hoge harten en moet die laatste kaart bewaren, omdat anders 5 van de dummy vrij wordt. West gooit dus een ruitje.

In dummy kan nu de harten weg. Oost moet de hoge klaveren bewaren, omdat anders ♣8 van noord vrij wordt. Ook hij moet een ruiten afgooien.
De leider speelt nu ruiten naar de heer en een ruiten naar het aas en heeft 7 bewaard als laatste slag.

Verscheidene leiders in 4♠ maakten zo hun contract en Marco ter Laare doet hetzelfde in 6♠ gedoubleerd voor de top.

Mooi werk. Meestal maak je de tweede overslag met een dubbele dwang, maar je slem maken met deze speelwijze levert een versnelde hartslag en zweetplekken onder de armen op,

Niet minder mooi, maar van een ander kaliber is het volgende spel:

N/OW
B 10 6 2
9 4 3
9 8 6
10 8 5
A V 5
H 8
A V 7 B 10 6 5
H B 7 5 2 4
H 7 B 9 6 4 3 2
9 7 4 3
H 8 2
A V 10 3
A V
 

Gert-Jan Paulissen speelt met zuiderbuur Sam Bahbout en zij winnen de tweede ronde met grote voorsprong. Dit spel hielp flink mee.

Paulissen opent de zuidhand met 1SA en daarop past iedereen. West begint met een kleine ruiten en de leider neemt de slag in noord met 9. In de tweede ronde volgt een kleine schoppen uit de dummy en als oost klein speelt, wint west de slag met ♠V.

Het voordeel van de ruitenstart is dat west weet dat de leider een vierkaart heeft. Een vervolg van de ruitenaanval eindigt weer in de vork. Ook harten en klaveren lijken een slag weg te geven. Als je aanneemt dat de leider schoppenlengte heeft en de bekende vierkaart ruiten valt een aanval in harten te overwegen. Speel V en hoop dat partner de boer heeft met lengte, of zelfs H.

West wilde helemaal geen slag weggeven en wilde zuid aan slag brengen via ♠A en schoppen na. Een hartverzakking later kwam zuid inderdaad aan slag en kondigde aan dat west hem dit spel niet leuk zou vinden. De leider begreep ook wel dat west de uitstaande punten moest hebben.

De leider wint de derde schoppen in de dummy en speelt een ruiten naar de vrouw en west is weer ingegooid. De situatie is inmiddels fataal voor de verdediging en west kiest voor B om weer een keer in de vork te spelen.

Zuid wint met het aas en speelt schoppen naar boven. West gooit een harten. De leider komt met ♣A, geen snit natuurlijk, weer thuis en casht de hoge 10. Hierna volgt ♣V voor de heer van west die een hoge ruiten mag oprapen, maar dan weer ingegooid zit.

Na A volgt V voor de heer van zuid en dat is de zevende slag en 82% voor NZ.

Je kunt je de wanhoop bij west voorstellen. Het begint in slag twee en houdt aan tot de twaalfde slag. V in slag drie had flink wat ergernis voorkomen, maar mooi gedaan door zuid. Hij las het spel perfect.