Bridgerubriek 18 april

Ter ondersteuning van de dagelijkse productie voor de afvalstoffenverwerking ligt er een oude IMP in het kleinste kamertje van het huis. Ik ben sinds het begin lid en het is leuk de oude nummers nog eens te lezen. Ik ben op dit moment in oktober van 1992 en lees een stuk van Chris Niemeijer over damesproblemen.

Hoewel de dames tegenwoordig vrouwen heten, is dat geen nieuws zul je zeggen en dat klopt. Ik ben een van zijn opvolgers als coach bij de vrouwenkernploeg en afgelopen week kenden we ook problemen. Net als toen in Salsomaggiore bij de Olympiade stoeiden de vrouwen met het afspel.

W/Allen
A 10 8 7
10 7 5 3
6
10 7 5 3
H 4
B 6 3 2
H 9 6 B 8 2
B 8 5 3 10 9 7
H 6 4 2 A 9 8
V 9 5
A V 4
A H V 4 2
V B
 

Aan beide tafels eindigt zuid in 3SA na een 2SA opening. Aan de ene tafel begint west met een kleine klaveren en aan de andere kant met ruiten. Het maakt nauwelijks verschil. Na een paar slagen ontstaat eenzelfde middenspel.

Oost wint de klaverenuitkomst en speelt klaveren na. Niet meteen mijn keus nu de boer is gevallen bij de leider en vier keer de tien in de dummy ligt, maar vooruit. West duikt de tweede ronde klaveren en dat is goed spel. Zou ze nemen dat kan de leider als ze in de dummy is, kijken of ♣8 ook valt en zo eenvoudig twee slagen in klaveren maken.

Met ♣V aan slag heeft zuid een keur aan werkkleuren. In elke kleur valt een extra slag te ontwikkelen, maar ruiten springt er boven uit. Zit de kleur rond, dan heb je probleemloos een extra slag. Je kunt wel met schoppen beginnen, maar de verdediging kan vermijden dat de hele kleur vrij wordt.

Bijkomend voordeel van vier rondjes ruiten is dat degene die aan slag komt een hoge kleur voor je gaat inspelen en je zo helpt bij het ontwikkelen van weer een extra slag. Zoals het spel ligt is het west die aan slag komt en dat is prettig.

Speelt zij klaveren dan wordt ♣10 de achtste slag en hetzelfde geldt voor harten. Met schoppen na ben je meteen thuis. ♠H neem je in de dummy en deblokkeert de negen in de hand. Met ♠10 neem je de boer ertussen en blijft in de dummy als oost niet dekt. Dekt oost wel, dan neem je met ♠V, je casht de vrije ruiten, steekt over naar noord waarbij je meteen west in dwang brengt.

Speelt west harten dan neem je met V en speelt ♠V en ontwikkelt een extra slag in die kleur en komt vlot tot negen. Hetzelfde geldt voor klaveren, ♣10 wordt vrij en west blijft ingegooid. Harten naar het aas en de vrije ruiten, of ♠A en schoppen brengen west nog een keer op de knieën.

Met ruiten een vergelijkbaar scenario. Je neemt in de hand en speelt een klaveren. Oost wint en speelt ruiten door. Je pakt de slag en speelt een tweede klaveren die west zal duiken. Met twee rondjes ruiten krijg je dezelfde varianten als boven.

Ook op spel twee moet de tegenpartij je helpen:

Z/Allen
H 10 8 7 6 2
H 9
V 4
A 8 2
B
V 5 4 3
V 5 2 A 10
H 7 6 3 2 10 9 8 5
H 10 9 7 6 5 3
A 9
B 8 7 6 4 3
A B
V B 4
 

NZ maakten weinig woorden vuil aan het bieden, want na 1 bij zuid en 1♠ van noord volstond de 2 herbieding om noord meteen de manche in harten te laten bieden.

Aan de andere tafel herbood zuid, ongetwijfeld ingegeven door de matige hartenkleur na 1♠ 1SA. Het eindcontract werd hierdoor 4♠ en dat contract is niet maakbaar. 4 Is dat wel.

West begint met ♠B voor het aas van zuid. Troef naar de heer is voor het aas van oost die haar partner een aftroever geeft. West casht V en moet een van de lage kleuren spelen. Ruiten is voor de vrouw en een afgetroefde schoppen maakt de kleur hoog, waardoor je alle klaverenverliezer kunt weggooien.

Klaveren na is aangewezen. West speelt ♣10 en zuid moet snijden en neemt in de hand.

Vervolgens speel je alle troeven af. Je weet dat oost de schoppen controleert en dat west beide heren in de lage kleuren heeft. In de hand heb je nog twee klaverens en twee ruiten. In de dummy bewaar je ♠H een ruiten en twee klaveren. Je steekt nu over naar ♣A en incasseert de hoge schoppenplaat.

In je hand kun je een klaveren missen en west komt in dwang. Ze moet ♣H bewaren en daarom H sec zetten. Vol vertrouwen snij je niet in ruiten in slag twaalf, maar speelt A om de heer te vangen. Speel maar na:
klik hier