Bridgerubriek 19 juni 2021

De aanwas van de familie levert nieuwe verantwoordelijkheden op. Zo informeert de moeder van de kleinste Verhoeven telefonisch of opa wil oppassen. Niks vreemds aan, maar dat het gebeurt tijdens de eerste live bridgewedstijd van het jaar is bijzonder. De tafelgenoten babbelen vrolijk mee en opa kan natuurlijk niet weigeren. “Deze week kan ik niet bridgen, ik moet oppassen”, wordt een valide excuus.

Ach, het is maar tijdelijk. Binnen geen tijd duwen ze je rolstoel naar de bridgezaal moet je maar denken. Onze eigen kleine maakt nog geen kabaal, maar is wel druk met allerlei speelgoed en dan dringt de vraag zich op welke lectuur we straks gaan gebruiken om voor te lezen.

Het moet onderhoudend en leerzaam zijn. Spannend, maar wel met een goede afloop. Enig speurwerk levert een goede kandidaat op. “Oom Bauke speelt 3SA”.

De spellen zijn van een online wedstrijd waar Muller en De Wijs het opnemen tegen de Amerikanen Levin en Hampson. Een set is zestien spellen en daarvan speelt Muller er tien. De eindstand is 79-20. Bauke excelleert in een paar 3SA contracten:

N/NZ
3
H 10 5 3 2
A 3 2
H 6 3 2
V B 9 6 5 4
8 2
V 8 7 B 9 6
9 8 B 10 7 4
V 5 A B 10 9
A H 10 7
A 4
H V 6 5
8 7 4
 

Zuid opent in de derde hand met 1SA en west vertelt met 2 dat hij een hoge kleur heeft. Simon de Wijs biedt zijn harten en Muller beëindigt het bieden met 3SA. De uitkomst is ♠V.

De leider heeft zeven zekere slagen en moet er dus twee bij versieren. De meest in het oog springende manier is ♣A bij west en de ruiten rond.

De leider wint de uitkomst met ♠H en speelt meteen een klaveren naar de heer. Teleurstellend wint oost de slag met het aas en hij speelt schoppen terug. Bauke legt ♠10 en zuid wint met zijn andere honneur.

OW zijn geen vast partnership en oost heeft in de eerste ronde ♠8 gespeeld en daarmee wellicht de suggestie gewekt een driekaart schoppen te hebben. Hampson speelt in de vierde slag een schoppen terug en dat is in de vork van de leider. De achtste slag is geboren, maar nog steeds een te weinig.

In de dummy zijn twee hartens verdwenen op de twee schoppenslagen en ook oost heeft een hartje gedumpt in de laatste slag. De ruiten zitten nog steeds niet rond, dus de negende slag is ver weg.

Muller speelt klaveren na. Het ziet er misschien raar uit, maar het verhoogt de opties voor de leider. Het kan zijn dat die kleur rond zit. Of een klaveren afgeven brengt een van de verdedigers in de problemen.

West speelt weer schoppen, in dummy verdwijnt een ruiten, en hij brengt daarmee zijn partner in dwang. Een ruiten afgooien gaat niet, omdat die kleur dan de negende slag oplevert. Een klaveren kan evenmin, omdat de laatste klaveren dan hoog wordt in de dummy.

Oost doet daarom afstand van een tweede harten, maar ook dat is fataal voor de verdediging. De leider speelt drie keer ruiten en dan A en als rechts de boer verschijnt, een tweede harten naar de tien in noord. H is negende slag en Bauke heeft zijn contract gemaakt.

Aan de andere tafel komt Zia met ♣V uit. Zuid duikt in de dummy en een tweede klaveren is voor de tien van oost. Nadat zuid aan slag komt, probeert hij zelf een derde keer klaveren en daarmee is zijn lot bezegeld. Zonder fouten door de tegenstanders blijft het bij de zeven vaste slagen.

Junior slaapt als een roos en de volgende dag spel twee:

W/NZ
A 10 9 7 5
H 10 7
6
A B 7 6
V B 4 2
8 3
V 9 8 6 4 5 3
A V 9 8 5 4 2
10 3 V 9 5 2
H 6
A B 2
H B 10 7 3
H 8 4
 

NZ bieden opnieuw naar 3SA. Zuid heeft de noordhand opgevraagd en noord heeft verteld dat hij een 5-3-1-4 verdeling heeft. West begint, bedrieglijk, met 9.

Ik denk dat de leider door de uitkomst oost op V speelde en de slag nam in de dummy met H. Snijden in harten kan altijd nog, maar je moet in de dummy zijn om ruiten te spelen. Een extra slag in ruiten helpt op weg naar negen slagen.

Ruiten naar de boer verliest helaas aan de vrouw en west speelt, verrassend geen harten door, maar een kleine schoppen. Niet direct fataal, want zuid kan zelf ook ♠H en een schoppen naar de tien spelen, maar zo is het wel een stuk gemakkelijker.

Na ♠10 speelt de leider schoppen naar zijn hand en gaat door met H. West wint en speelt nu ♣10. Het van de hak op de tak springen door west, heeft de verdeling duidelijk gemaakt. Bauke maakt het karwei fraai af.

Hij neemt de slag met ♣H en incasseert de hoge ruiten, west een harten weg. Hierna steekt hij over naar ♣A en gaat door met twee rondjes schoppen. West komt aan slag en moet in elfde slag alsnog in de hartenvork spelen.

De leider maakt drie slagen in schoppen, drie in harten, een in ruiten en de twee hoge klaveren. In de laatste slag maakt oost nog een ruitenslag.

Aan de andere tafel wint de leider de hartenuitkomst met 10 en speelt meteen op de schoppenkleur. Twee hoge schoppen en er dan een afgeven werkt hier niet, want west heeft nu twee slagen. Met nog drie aankomers, kan west zijn hartenkleur opzetten en de leider weer twee down spelen.

Of er genoeg blijft hangen bij het voorlezen betwijfel ik, maar spannende 3SA contracten zijn een stuk leuker dan Jip en Janneke verhalen.