Bridgerubriek 20 maart 2021

Over bieden, spelen en tegenspelen zijn honderden boeken voorhanden. Stug doorleren en het is voor iedereen mogelijk zich te verbeteren op dat gebied. Een aspect van het spel dat minder belicht wordt, is uitkomen. De meeste theorieboeken komen niet verder dan langste kleur tegen sans en een staatje met kleurcombinaties en de juiste kaart. Dat is niet vreemd, want goed uitkomen is lastig.

Je moet het biedverloop juist interpreteren en proberen je een beeld te vormen van de handen van de tegenstanders. Dan bedenken hoe de leider gaat spelen en tegenmaatregelen nemen. Het spel doorgronden is niet eenvoudig en veel paren komen niet verder dan beginnen met de langste kleur of spelen op een introever.

Er zijn wel enkele verboden. Zo is het niet toegestaan onder een heer uit te komen, De angst om een slag in te leveren is groot. De tactiek die tegenwoordig de voorkeur geniet is om zo voorzichtig mogelijk te beginnen. Het nationale motto aanvalluh is uit den boze. Liever laat je de leider zijn contract maken dan dat je een slag cadeau doet.

Er valt wel iets zeggen om het wat kalmer aan te doen bij de uitkomst, maat het vergt ervaring om de goede keus te maken tussen een actieve of passieve start.
Neem het volgende spel:

O/Allen
A 3
V 8 6
5 3 2
A H V 8 7
9 2
V B 7 5
9 7 5 3 4
H 10 9 A V 8 7 6 4
B 9 6 4 3 2
H 10 8 6 4
A H B 10 2
B
10 5
 

Oost verzuimt om duidelijke redenen te beginnen met een zwakke twee in ruiten waardoor NZ het bieden voor zich zelf hebben.

Na 1♠ van zuid antwoordt noord 2♣ en dat maakt de situatie mancheforcing. Zuid herbiedt 3 en toont daarmee een 5-5 in de hoge kleuren. Met 4♣ stelt noord de hartenkleur vast, maar zuid ziet af van 4 Last train en zwaait met zijn minimum af naar 4.

Noord is nog niet klaar. Met de fraaie bijkleur, redelijke fit en honneur in zuids eerste kleur hengelt hij met 4♠ naar een controle in ruiten die zuid met 5 bevestigt. Enthousiast sprint noord hierna naar 6.

West moet uitkomen en weet dat zuid een 5-5 heeft en noord een sterke hand met ongetwijfeld een goede klaverenkleur. Een uitkomst in een zwarte kleur valt af en de keus gaat tussen ruiten of troef. Ruiten heeft het nadeel dat de kleur de heer bevat en zo koos west voor de passieve troefstart.

De leider wint in de dummy met 8 en speelt drie keer schoppen. De derde ronde wordt voorgetroefd door west en dat is niet handig. Zuid kan nu overtroeven de troeven halen en op de derde klaveren een ruiten dumpen. Daarna troeft hij een ruiten in de hand en geeft oost haar schoppenslag. Doordat hij maar drie keer troef hoefde te trekken houdt zuid controle met zijn laatste troef.

Troeft west niet voor dan troeft zuid in de dummy en moet nu eerst drie keer klaveren spelen om zijn ruiten weg te gooien. Dat is een hachelijk affaire, maar het werkt. Speel je eerst V dan stort het dak in. Je kunt wel overnemen, de troeven trekken en klaveren spelen. Maar de controle ontbreekt om de schoppen vrij te spelen en te incasseren.

Komt west met ruiten dan is het een heel ander verhaal. Oost wint de slag met A, altijd prettig als je onder een heer begint, en speelt ruiten door. Zuid troeft, speelt drie keer schoppen. De laatst wordt getroefd in de dummy. Als zuid dan de troeven haalt, en hoopt dat de klaverenkleur goed is voor vijf slagen, wordt het 4-2 zitsel hem fataal.

Er is wel een maakvariant na de schoppenaftroever. Troef een ruiten, troef nog een schoppen en speel H en dan drie keer klaveren, maar dat is behoorlijk spannend
Duidelijk is in elk geval dat een actieve ruitenstart de voorkeur heeft.

Na de clubavond klaagde Geon dat we in de laatste ronde zo’n beetje onze hele plusscore verloren. Daar waren twee redenen voor. Op de eerste plaats deden onze tegenstanders Guy en Thibo alles goed en ten tweede zijn de oude mannen na tienen een beetje minder fris.

Het volgende spel was niet leuk:

O/NZ
A V 10 8 7
H 4
V
A H 10 8 2
H 9
B 4 3
A B 6 5 2 V 10 8 7 3
A B 9 8 2 H 10 3
7 V 4
6 5 2
9
7 6 5 4
B 9 6 5 3
 

Steenbakkers opent in derde hand met 1 en noord biedt 3. Het bod past in het verhaal van vorige week waar het voordelig is als je beide kleuren weet als partner een tweekleurenspel toont. Met 3 belooft noord de zwarte kleuren

Ik bied enigszins suffig 4, maar voor 3♠ het ik te veel gruis. Na 4 biedt zuid 5♣ en iedereen past. Aan de andere tafels bieden veel OW paren nog door naar 5 en leveren 100 of 300 punten in. Maar met de meerderheid punten en twee azen is zo’n uitnemer niet vanzelfsprekend.

Geon begint met A en dat is fataal. Die kaart maakt wel de slag, maar H is vrij en daar kan zuid zijn derde schoppen op dumpen. Na A en harten parkeert zuid zijn verliezende schoppen en speelt twee hoge troeven. Met een kleine troef bereikt de leider zijn hand om schoppen naar de vrouw te spelen.

♠H zit in de knip en na ♠A en een afgetroefde schoppenis de dummy hoog. Niet fijn.

4♠ Zit er in. Na A en A en ruiten troeft de leider in de dummy. Vervolgens troeft hij H in de hand en snijdt met ♠V voor tien slagen. Na A en ruiten troeft zuid in noord en speelt H. Een volgende ruiten wordt weer getroefd en via een hartenruff komt zuid in de hand om de troefsnit te nemen.

5♣ Kan wel down. Zuid moet beginnen met A en ruiten doorspelen. De leider moet troeven en zit vast in noord. Als hij harten speelt, blijft hij zitten met het verlies van twee azen en een schoppenslag

Kun je A verzinnen als start? Nee, dat denk ik niet.