Bridgerubriek 21 augustus 2021

Volgende week wordt het kwalificatietoernooi gehouden voor de wereldkampioenschappen die het komende voorjaar in Italië worden gespeeld, Nederland is in vier categorieën present en alle teams spelen gezamenlijk in Utrecht. Geen gereis, gesjouw met koffers of regelen van visa. In elk land wordt er in een zaaltje ergens online gespeeld.

Je ziet elkaar alleen via de webcam en verder tik en klik je je wezenloos. Er is een Round-Robin, je ontmoet alle tegenstanders en na afloop mogen de eerste acht teams volgend jaar naar Italië. De eerste acht is rekbaar, want de interesse voor bridge in verre oorden is minder en dat levert de groep van Europa meestal nog twee extra plaatsten op.

Het vrouwenteam heeft negentien tegenstanders en de hoop is dat we bij de eerste acht komen. Aan het oefenen zal het niet gelegen hebben, want wekelijks is er online gespeeld. Afgelopen weekend hadden we teamdag en zowel zaterdag als zondag zagen de dames slechts het scherm van hun laptop.

Op zaterdag speelden we tegen een combinatie van het gemengde en senioren team en zondag stond Turkije op het programma.

De Turkse coach blonk uit in enthousiasme en had er voor gezorgd dat de spellen op de (Turkse) TV werden uitgezonden. Waar ze niet in uitblonk was het verzamelen van haar team, want aan de aftrap stond maar een Turks duo. Wij zijn met drie paren en zo werd een Nederlands paar elke sessie een beetje Turks.

De organisatie was dan pet, de spellen waren zeer fraai. Aan het eind van de dag moesten de twee zuidspeler flink aan de bak:

N/NZ
A B 9 2
V B 7 6 5 2
A H 10
-
10 8 3
4
H 10 9 8 4 3
7 4 2 V B 8 6 5 3
10 9 6 H 7 5 2
H V 7 6 5
A
-
A V B 8 4 3
 

Na 1 van noord en een zwakke sprong van oost in ruiten werd de klaverenkleur begraven. Beide zuidspelers boden 3♠ en na wat heen en weer gecue eindigde het bieden aan beide tafels in 7♠.

Troeven zitten dicht, maar de beide speelkleuren, harten en klaveren, vertonen wat gaten. Je zult moeten proberen een van die kleuren vrij te spelen door kleintjes te troeven aan de andere kant. Een andere optie is de troefsnit te nemen over ♣H of H, maar dat is niet zo aantrekkelijk in een groot slem.

Als je besluit de harten of de klaveren vrij te troeven, moet je rekening houden met de entrees. Met een 3-3 zitsel in harten moet je wel drie keer in de dummy kunnen komen omdat je wegens gebrek aan een entree in een andere kleur met troeftrekken daar moet eindigen.

Zit H in de vierkaart dan mislukt dat traject. In klaveren heb je wel wat meer speelruimte, maar met de troeven 3-1 kun je niet de troeven halen en ook nog genieten van de hoge klaveren.
Gelukkig is er een andere optie. Je kunt negen troefslagen maken en vier hoge kaarten, dat maakt dertien.

Neem de ruitenuitkomst en speel harten naar het aas. Incasseer ♣A en troef een klaveren in de dummy. Speel A en troef een harten in de hand. Troef een klaveren met ♠9 en zie oost nog bekennen. Troef dan een harten, oost gooit een ruiten af, dus geen zorgen dat er wordt overgetroefd.

Speel nu klaveren, west renonceert en troef met ♠B. Afhankelijk van de discard van west, je weet dat er drie ruiten en vier harten zaten, kun je een ruiten of harten aftroeven met je laatste kleine troef, Je troeft daarna je laatste klaveren met ♠A en hebt nog twee hoge troeven over in de hand.

De hartslag zakt van 140 weer onder de 100 en een zucht ontsnapt aan je lippen.

Maar ruiten uit is niet de juiste uitkomst. Tegen grootslems begin je met troef. Het frappante is dat de uitkomst van ♠3 ook tot dertien slagen leidt.

Je wint in de hand met ♠5 en speelt ♣A en troeft een klaveren aan de overkant. Twee hoge ruiten en harten naar de hand. Je troeft een tweede klaveren en komt met een hartenruff weer in de hand. Een derde klaverenaftroever velt de heer en met een hartenaftroever kom je weer in de zuidhand om met de twee hoge schoppen de troeven te halen en met ♣V de dertiende slag te maken.

Met ♠8 of ♠10 uit is het een ander verhaal. De route om de harten vrij te spelen faalt en als je weer aan de klaverenkleur wilt beginnen ontstaat een eindspel waar west nog een troefslag maakt. Je moet de eerste slag namelijk met een plaatje nemen en met de troeven 3-1 groeit de andere hoge troef van west.

Geen wonder dat al die varianten niet voorbij kwamen. Beide leiders beten echter in het stof. Ze speelden troef en probeerden de harten vrij te spelen, maar dat mislukte nu de heer in vieren zat.

Meer troefperikelen op spel twee:

O/OW
A 10 5
5
V 10 8 6 5 4
B 7 4
V B 9
H 8 7 6 3 2
A H 10 9 8 6 2
H 9 3 2 A B 7
A 9 2 -
4
V B 7 4 3
-
H V 10 8 6 5 3
 

Aan beide tafels weer hetzelfde eindcontract namelijk 5♣ gedoubleerd. Aan de ene tafel opende oost met 2, zwak met beide hoge kleuren en na de pas van zuid en een vraagbod bij west sprong zuid in de tweede biedronde toch maar naar 5♣.

Aan de andere tafel past oost en opent zuid met 1♣ om na wat vijandelijke obstructie in de hoge kleuren ook in 5♣ met een kruis te eindigen.

De uitkomst is A en in slag spelen beide westspelers ♠V na. De zuidspelers moeten de dummy met grote dankbaarheid hebben aanschouwd. Drie troeven mee, een singleton in je ontwikkelbare vijfkaart en het aas in je eigen singleton. Je kunt het slechter treffen,

Na ♠A troef je een schoppen en troeft een harten in de dummy. Met een schoppenaftroever kom je weer thuis om nog een harten te troeven. West doneert H zodat je laatste twee harten vrij zijn.

Je kunt nu ♣B spelen, maar als oost het aas heeft, komt de vierde harten en troeft west een hoge harten af voor een down. De leider speelt daarom ruiten en troeft in de hand om nog een keer harten te spelen. West zit klem. Als ze laag troeft, troef je over en troeft een ruiten om de troeven te trekken. Troeft ze niet dan gooi je iets weg en speelt ♣H en claimt als oost niet bekent.

Mooi gedaan, maar opnieuw niet bijster sterk verdedigd door west. Een blik op de dummy leert je dat de leider harten gaat troeven in noord en daarom speel je troef in slag twee. ♣A en klaveren na en de leider moet nog een harten verliezen op het eind.

Merkwaardig dat op beide spellen de troefuitkomst of het troefnaspel niet gevonden werden.