Bridgerubriek 22 januari 2022

Tot een paar jaar geleden hield de voorbereiding op het seizoen in dat we een paar keer speelden bij de Denktank in Arnhem. Het denksportcentrum van Ruurd biedt op donderdagavond onderdak aan de fine fleur van Gelderland en omstreken en daartegen is het prettig oefenen. De nieuwe afspraken worden getoetst zonder dat een vergeten nieuwigheid meteen het leven kost.

Een aantal dingen is blijven hangen van die avonden. Een is dat dat als het kwik stijgt, het binnen een sauna wordt. En ten tweede de opmerking van Gerrit Matser dat hij maar eens 4♠ biedt. Later werd daar nog een zin aan toegevoegd. “ Je weet nooit waar het goed voor is.”

Hoog bieden, ook als de hand aan de tegenstanders ligt doen we allemaal tegenwoordig en als je het goede moment weet om een beetje uit de band te springen, gaat het qua score de goede kant op. De laatste clubavond kende weer tal van voorbeelden.

Z/allen
10
H B 9 6
H V B 4
9 8 4 3
H B 8 7 2
V 6 5 4 3
A 2 V 7
10 9 7 5 3
V B H 10 7 6 2
A 9
10 8 5 4 3
A 8 6 2
A 5
 

Na mijn 1 opening schieten de tegenstanders uit de startblokken. West volgt met 1♠, Matthieu biedt 2SA, vierkaart en minstens inviterend en oost springt naar 4♠.

Ik heb geen idee wat ik moet doen en laat de beslissing aan mijn partner. Hij heeft goede troeven, een bakkleur in ruiten en korte schoppen en biedt 5. Na afloop vertelt hij dat zijn verwachting was dat elf slagen tegenover een beetje opening een peulenschil moest zijn.

Iedereen past na 5 en ik krijg schoppen uit voor mijn aas. Het enige probleem van het spel is de troefkleur. Ik speel harten naar de boer en kan even later, er gaat nog een troef en ook een klaverenslag verloren, een down claimen.

Ik speelde op de harten 3-1, maar met AV van harten had west misschien gedubbeld. Een troef naar de heer had nu gewerkt. Berend van den Bos gaat net als ik eentje down in 5, maar de rest van het veld, nog tien scores, speelt in 4♠, acht keer gedoubleerd.

Het resultaat is dat 4♠ vier keer gedoubleerd gemaakt wordt en evenzo vaak down gaat. Twee keer worden er vredelievend tien slagen gemaakt zonder bandje.

4♠ Moet toch down zul je zeggen. Dat is waar, maar wordt niet overal gevonden. Aan de tafel waar noord met uitkomt, heeft de leider een simpel parkoers. V maakt de slag en je verliest slechts drie azen.

Maar de rest begint natuurlijk met H en moet switchen in slag twee. Er is maar een weg naar down en dat is ♠10. Partner komt aan slag met troefaas en speelt harten door het aas van de leider die niet aan het verlies van een hartenslag kan ontsnappen. Wim Tielen vindt die nakomst en 4♠ is kansloos.

Degene die harten naspelen na H laten de leider weer geen keus, V wordt een slag en 4♠ is gemaakt. Spannender wordt het met klaveren na. Zowel Erik-Jan Krijgsman als Louk Verhees krijgen dat naspel.

Ze spelen klein in de dummy en zuid wint de slag met ♣A en speelt harten. De leider gaat op met het aas en incasseert ♣V. Vervolgens wordt een ruiten getroefd in de dummy en een hoge klaveren gespeeld. Zuid troeft, maar west troeft over.

Met een tweede ruitenaftroever bereikt de leider weer de dummy en gaat verder met de hoge ♣10. Opnieuw troeft zuid, nu met ♠A, maar west gooit simpel zijn verliezende harten en is thuis.

Je zadelt noord met een enorm probleem op als je H laat houden. Hoe kan die het ooit goed doen? Neem de heer over met het aas en speel harten. Met A of H bij partner heb je het down. Zelfs als west B10 van ruiten heeft, kan het geen kwaad, want je hebt met je azen alles onder controle.

5 -1 won 6 imps, daar doe je het voor!

Z/-
B 8 4
A B 7 4 3
H B 10 7
6
A 7 5 3
10
H 9 6 5 2 V 10 8
V A 4
A H 2 V B 9 8 5 4 3
H V 9 6 2
-
9 8 6 5 3 2
10 7
 

Ik open de zuidhand met 2♠ en west en noord passen. West vindt zijn harten te mager om mee te bieden en noord meent dat hij zich met 3♠ toch maar down biedt, terwijl er voor de tegenstanders misschien niet eens een fit is.

Oost heeft zelf een fit en biedt 3♣. Normaal zwijg je als preëmpter, maar met een 5-6 is er voldoende compensatie om ook de tweede kleur te noemen. Na mijn 3 komt ook west tot leven, hij biedt 3.

Noord is er ook weer, hij steunt met 4. Het duurt even voor oost zich weer meldt, maar uiteindelijk verschijnt er 4.

Ik weet dat partner enorm kan tegenzitten in troef, maar weet ook dat 5 niet veel down gaat. Met gemengde gevoelens ga ik een niveau hoger. Het doublet van west maakt aan alle romantiek een eind en na ♣A zie ik de dummy en weet dat ik het verkeerd heb gedaan.

West kan uitrekeken dat zijn partner een singleton in schoppen heeft, maar is volgens eigen zeggen nog niet helemaal wakker, want hij speelt niet ♠A, maar een kleine schoppen na. Ik win de slag en speel troef voor het aas van oost en ontsnap met een down.

Er wordt negen keer de manche in harten geprobeerd en zeven keer bijt de leider in het stof. Slechts twee leiders zijn succesvol. Zij treffen familieleden op de noordstoel die genereus zijn en slagen doneren. Op de laatste twee tafels is klaveren troef en beide leiders maken hun gedoubleerde contract, De ene in 5♣ en de ander zelfs in 6♣.

Hoewel 5 gedoubleerd min 1 slechts een impje kost, is het wel duidelijk dat mijn partner zich beter thuis voelt op het vijfniveau dan ik.