Bridgerubriek 23 mei

In het Blijfthuistoernooi van de NBB, de vervanger van de parencompetitie, zijn al vier voorronden gespeeld. Het toernooi staat open voor spelers van divisieniveau en dat betekent dat lokale toppers nauwelijks aanwezig zijn. De krijgers waar je wel altijd op kunt rekenen zijn Bob Holl en Henk Hemmers. Extra glans kreeg hun deelname door de winst te pakken in ronde drie.

Aan die derde voorronde doen 69 paren mee en Holl-Hemmers halen ongenadig uit. Met ruim 67% blijven ze de concurrentie bijna 5% voor. Dat gebeurde met een flinke dosis mazzel, maar ook goed tegenspel en door op het juiste moment op het doubletkaartje te klikken.

Op het volgende spel was een doublet niet eens nodig om de topscore te halen:

W/Allen
9 6 3 2
H V 7 6 4
V 3
B 4
H V 8 7 4
B
B 9 5 2 3
H 10 7 6 4 2
A V 2 H 10 9 8 6 5
A 10 5
A 10 8
A B 9 8 5
7 3
 

Hemmers-Holl zitten OW en Bob opent de westhand met 1♠. Na twee passen biedt zuid 1SA, een heer zwakker dan het 1SA bod direct na de opening en het bieden zou nu kunnen eindigen in 2 te spelen door noord, maar dan houd je geen rekening met west.

Bob ziet het leven altijd zonnig tegemoet en meent dat hij zijn tweede kleur nog wel kan noemen. Hij heeft tenslotte vijftien punten. Na 2 denkt noord dat het feest wordt, hij doubleert.

Henk Hemmers ziet geen van de contracten in de hoge kleuren zitten en redoubleert om zijn lage kleuren in beeld te brengen. Zuid biedt om onverklaarbare redenen 3. Blijkbaar miste hij de uitleg van oost en interpreteerde het doublet van noord op 2 anders dan bedoeld.

Als zuid past op het redoublet zal west zijn derde kleur bieden en het contract kopen in 3♣. Met een beetje handig afspel scoor je tien slagen en haalt 60%.

Na 3 past west en heeft noord de ondankbare taak te kiezen uit diverse kwaden. In de veronderstelling dat zijn partner sterk is, wordt het 3SA.

OW passen en aan Bob Holl de taak de juiste uitkomst te vinden. In de wetenschap dat oost de lage kleuren heeft, legt Bob ♣A op tafel. Henk Hemmers signaleert aan en de nagespeelde ♣V neemt oost over om nog vier rondjes klaveren te incasseren.

West heeft drie kaarten in schoppen opgeruimd en in slag zeven volgt schoppen van oost voor het aas van de leider. Zuid probeert de hartenkleur, maar ontdekt dat west de kleur stopt en neemt een ruitensnit. De tegenspelers maken zes slagen in klaveren, een in schoppen en ook eentje in ruiten voor een onthutsende -400. Het levert Holl-Hemmers 100% op.

Was het bieden van zuid al een beetje dubieus, het spelen was dat zeker. Nadat oost met ♣H en ♠B op de proppen kwam, kun je aannemen dat H bij west zit. Heeft oost zeven punten dan biedt hij vast wel mee na 1♠. Met de geadverteerde vijfkaart schoppen, vierkaart harten en drie klaveren, weet je dan dat H sec zit.

Als je na ♠A A speelt, maak je een schoppen, drie harten en drie ruiten voor een sombere -200, maar krijgt wel nog een paar punten voor je rekenwerk.

Dat je de cadeautjes moet pakken in paren, is nodig om flink te scoren. Daarnaast moet je zelf netjes spelen en vooral de wind mee hebben:

W/-
A 2
H V B 9 7 5 4 2
-
A 6 3
H 8 3
V B 6 4
8 3 A 10 6
H V 8 7 5 4 2 10 9 6 3
B 9 7
10 9 7 5
-
A B
H V 10 8 5 4 2
 

Na de 3 opening van west doubleert Henk Hemmers met de noordhand. Hij vindt elk hartenbod na de preëmptieve opening onbevredigend. Het bieden gaat, niet onverwacht, meteen loodrecht de lucht in.

Oost steunt met 4 en Bob legt aan in 6♣. Dat is een praktisch bod. Je hebt een fraaie kleur, eerste ronde controle in de rode kleuren en mag verwachten dat partner wel iets in schoppen zal hebben.

Waar zuid niet op rekende was zijn partner. Henk heeft natuurlijk niet gedoubleerd om fraaie harten in de dummy te leggen in 6♣. Hij komt langs met 6.

6 Is niet het bod waar Bob op zat te wachten. De onzekerheid of partner een beul heeft met alleen maar harten, of beide hoge kleuren probeert te tonen, laat zuid 6♠ bieden.

Van de slems die NZ kunnen proberen is buiten 6SA en 6 6♠ het slechtste contract. Hemmers moet toch zijn mooie harten als dummy neerleggen, want hij geeft voorkeur voor klaveren met 7♣.

Oost heeft het lang genoeg aangezien en gelooft niks van het bieden: hij doubleert.

“Jammer dan”, zal Bob denken en nog een slok nemen van de derde Clausthaler. Na H ziet hij de dummy en is niet zonder kansen. H wordt getroefd in de dummy en meteen H gespeeld. Oost dekt met het aas en de leider troeft.

♣H onthult het troefzitsel en als zuid oversteekt naar ♣A kan hij de harten uitspelen. Nu die kleur ook rond zit, zijn er geen capriolen meer nodig om alle slagen te maken.

Vier keer werd 7♣ geboden. Een keer gedoubleerd en drie leiders maakten dertien slagen. Een ongelukkige zuid maakte er slechts twaalf. Een volgende top voor Hemmers-Holl!

Frappant overigens dat de lange kleuren van west noord en zuid allemaal eindigden met 542, als je van verdachte zaken houdt…