Bridgerubriek 23 oktober 2021

De cyclus van de viertallencompetitie is onregelmatig. Het begin was twee weken geleden en pas aan het eind van de maand is ronde twee. Het kampioenschap van de gemengde viertallen is spelbreker. Na eind oktober moeten we wachten tot na Sinterklaas, omdat het gros na anderhalf jaar weer de plas oversteekt voor een National.

Waar wel regelmaat in zit is de clubavond. Elke vrijdag is er vertier. De ene week speel ik met Geon en de andere met Matthieu. De profs van de club moeten volgens het contract verplicht een aantal clubavonden bezoeken. De bedoeling is dat reguliere partnerships spelen, maar als een van de spelers met Hans speelt, mogen ze ook onderling of met Matthieu.

Een luxe situatie voor de voorzitter. Het promiscue bridgeleven leidt wel tot vergissingen bij het bieden. Het geheugen is niet meer wat het geweest is, en af en toe leidt dat tot heikele contracten. Maar als je de wind mee hebt, is er natuurlijk niks aan de hand.

Ik zal niet die torenhoge 6SA bespreken waar een paar heren in de knip moesten zitten, en ook de gedoubleerde contracten tegen dames op leeftijd ontbreken. Als ik er goed over denk, komen geen van de spellen in aanmerking. Terug naar de MK.

Op de eerste wedstrijd op zondag treffen we die man van al die boekjes:

N/OW
7 3 2
H B
H B 8 6 5 4
V 7
H 5 4
A 9 6
A 10 9 6 3 8 7
10 9 V 7 3 2
B 8 3 9 6 4 2
V B 10 8
V 5 4 2
A
A H 10 5
 

Waar sommigen de noordhand met en zwakke twee in ruiten zullen openen, vindt Geon Steenbakkers zijn hand, niet tegen wel, daar veel te sterk voor. Hij opent daarom met 1 en herbiedt de kleur na 1 van mij.

Ik heb behoorlijk over, maar de fit is pover, zodat ik het laat bij 3SA. Vincent Ramondt begint verrassend met 10 en ik win de eerste slag in de dummy met B. Westra gooit 8, ze spelen hoog-laag als even.

Ik weet dus dat west met een vijfkaart is begonnen en na A en harten is zijn kleur vrij. Ik tel twee slagen in harten, twee in ruiten en met een beetje mazzel vier in klaveren. Dat betekent dat V moet vallen in twee rondjes of er moet een schoppenslag worden gemaakt.

Ik geloof niet in vrouw-dubbel van ruiten en met beide schoppenplaatjes in west ben ik kansloos. Hij komt dan twee keer aan slag en kan zijn kleur vrijspelen en benutten. Als de schoppenhonneurs verdeeld zitten, moet oost meteen opstappen om de honneur van zijn partner te beschermen.

Met schoppenheer in oost is dat lastig en daar zet ik mijn geld op. Na een korte denkpauze speel ik een kleine schoppen uit de dummy, maar in dezelfde seconde speelt oost ♠A en weet ik dat ik down ga.

Oost speelt harten door en west wint met het aas om met 9 mijn vrouw eruit te dwingen. Tegen beter weten in speel ik ♠V, maar west pakt de slag en maakt nog twee slagen in harten.

Na afloop spiek ik en zie dat V gelukkig ook niet in tweeën zit en 3SA kansloos is als oost tweede hand hoog doet. Berry is niet beledigd.

Op het tweede spel spelen we tegen en ook dat gaat mis:

O/Allen
-
H 7 3
10 9 7
A H B 6 5 4 3
H 9 7 3 2
V 8 6 5 4
10 8 5 A B 9 4
A B 6 H 8 4
7 2 9
A B 10
V 6 2
V 5 3 2
V 10 8
 

Tim Verbeek opent in de vierde hand 3♣ en na mijn makke pas biedt Danny Molenaar 3SA. Geon komt uit met ♠2 en de leider neemt mijn vrouw met het aas. In slag twee volgt harten naar de heer die ik win met A.

Het is alarmfase rood met de lange klaverenkleur in de dummy en je telt al acht slagen voor de leider. Met A in zuid is het meteen klaar en had de leider geen harten gespeeld. In gedachten plaats je die kaart bij west en dat laat ruimte voor een drietal vrouwtjes bij zuid.

Geon speelt 8 bij in de tweede slag en dat betekent dat de uitkomst bevallen is. ♠H is al bekend, anders begint hij met een andere schoppen en het gaat er dus om of de we de kleur kunnen oprollen.

Met H10 van schoppen lukt dat. De leider heeft dan AB9 en hoopt op een dubbele dekking als de tien in oost zit. Zonder ♠10 in west zou hij in mijn ogen niet 8 moeten bijspelen. Maar 8 kan ook van 10-8 zijn en dan is het geen aansignaal voor de uitkomstkleur.

Ik weet het niet en speel schoppen. Zuid speelt ♠B en Geon wint met de heer. Dan duurt het een hele tijd voor een volgende kaart verschijnt. Hij probeert te achterhalen wie ♠10 heeft.

Met ♠10 bij zuid moet hij een kleine ruiten spelen in de hoop dat ik H heb en we daarna nog twee slagen kunnen cashen in ruiten. Heb ik ♠10 dan steekt hij over in schoppen en maken afhankelijk van mijn schoppenlengte nog twee slagen in schoppen of minstens twee in ruiten.

Hij kiest uiteindelijk voor variant twee en zuid laat zijn kaarten zien en claimt een upje. Ik kan de hand in eigen boezem steken want ik kan gratis ruiten spelen in slag drie. Met AB bij west winnen we drie slagen in ruiten, A en ♠H en zonder B bij west moet hij ♠10 hebben om het down te krijgen. Hij speelt dan na A ruiten na voor mijn heer en ik speel weer schoppen.

Er werd vier keer 3SA gespeeld en slechts een duo vond de weg naar vijf slagen. Gelukkig mocht ons nevenpaar ook de manche maken en we niet verloren op het spel.