Bridgerubriek 24 juli 2021

Of we ooit nog in Madeira komen om het Europees kampioenschap te spelen is de vraag. Het toernooi is ook dit jaar uitgesteld. Het WK gaat in het voorjaar van 2022 plaatsvinden en normaliter kun je je daarvoor plaatsen via het EK. Nu dat toernooi overgeslagen wordt, heeft de EBL een kwalificatietoernooi georganiseerd om de Europese deelnemers te selecteren. Nieuw is dat het online gebeurt.

Niet op BBO zoals iedereen inmiddels gewend is, maar op Realbridge. In het begin van de pandemie is dat platform uit de grond gestampt. Er zijn voordelen ten opzichte van BBO. Zo moet je een cam aanzetten en kunt zo je schermmaat zien. De bedoelding is valsspelen te verminderen.

De site ziet er wat gelikter uit dan BBO. Mooi frisse kleurtjes en tal van opties om de zaak te monitoren. Het enige nadeel is dat je tijdens het spelen af en toe in de war raakt waar de kaarten van de andere spelers vandaan komen. Ongetwijfeld een kwestie van wennen.

Om goed beslagen ten ijs te verschijnen heeft de vrouwenselectie een aantal oefendagen gepland om te wennen aan de nieuwe site. Afgelopen zondag kwamen we samen, gezellig zo met zijn allen, in Amsterdam om voor het eerst te spelen via Realbridge.

Dat had overigens nog heel wat voeten in de aarde, want ik moest twee keer een kleine cursus volgen om de zaak te mogen leiden. We spelen tegen het nationale seniorenteam drie setjes van acht spellen.

De eerst set winnen we, maar in de set na de lunch scoren we niet een imp om in de laatste set het geheel weer een dragelijk aanblik te geven. Twee spellen:

O/Allen
H 10 8 7 5
A B 8
H 10 4
H 8
4 2
A V 9 6 3
9 7 6 4 3
B 7 6 2 V 8 3
9 5 3 10 6 4 2
B
H V 10 5 2
A 9 5
A V B 7
 

NZ hebben het bieden voor zich en zuid vertelt in een aantal rondjes dat hij een 1-5-3-4 verdeling heeft met overwaarde. Noord drukt daarop door naar 6.

West begint met schoppen en oost wint de eerste slag met ♠V. In de praktijk speelde oost klaveren na en zuid nam in de hand om de troeven te trekken. Na vier rondjes volgt klaveren naar boven en ♠H. Oost dekt beleefd, zuid troeft en claimt.

Niks aan de hand zou je denken, maar oost heeft een kans gemist. Je weet dat zuid een singleton in schoppen heeft en weet ook dat later in het spel een schoppenslag kan worden ontwikkeld door ♠H voor te spelen. Klaveren en ruiten bieden geen soelaas met de twee azen in zuid, maar je kunt een kleine schoppen proberen in slag twee.

De leider zal verrast kijken. Is west slim onder het aas uitgekomen? Of heeft oost een zeskaart en probeert een troefpromotie bij west te organiseren als zuid laag troeft? Zuid moet daar wel even over nadenken.

Variant een is wel heel gedurfd en tegen variant twee spreekt de pas van oost. Met een zeskaart had oost met een zwakke twee kunnen beginnen. Maar misschien vindt ze de kleur, kwetsbaar, te zwak om met 2♠ te openen.

De leider kan besluiten de nagespeelde schoppen te troeven en na het troeftrekken ♠H voorspelen en alsnog het aas weg te troeven voor een extra slag. Pas dan komt de aap uit de mouw als blijkt dat de troeven 4-1 zitten en je geen troef meer hebt voor die manoeuvre.

Kortom een kleine schoppen kan niet kosten, maar wel een hoop opleveren. Zeker als de andere tafel 2♠X -4 speelt voor een schamele 1100.

Het tweede spel is onrechtvaardig.

W/OW
H 7 4
4
A V B 10 9 4
A B 5
9 6 5 2
V 10 8 3
V 9 5 B 10 2
8 5 6 3 2
9 8 3 2 V 10 4
A B
A H 8 7 6 3
H 7
H 7 6
 

Na de 1 opening van noord biedt zuid 1. Noord herhaalt zijn kleur met een sprong en het is duidelijk dat er slem geboden gaat worden. Met 18 punten tegenover een partner die springt, spreekt dat vanzelf. De vraag is welk slem.

Zuid biedt na 3 4 om na het controlebod van 4♠ de azen te vragen. Hij hoort er twee met troefvrouw en springt vervolgens lomp naar 7SA.

West begint met schoppen en na een slag kunnen de kaarten dicht voor een nieuw spel. Drie slagen in schoppen, twee in harten, zes in ruiten en twee in klaveren maakt dertien. Zonder schoppenslag moet de leider raden welke snit hij neemt, maar het tempo van oost op acht rode slagen zal behoorlijk dalen en is een aanwijzing.

Toch is 7SA geen goed contract. Geef west ♠V en beide verdedigers kunnen flierefluitend hun dekking bewaren en zuid zonder kans laten. Hoe gaat het aan de andere kant?

Het begin is identiek, maar zuid steunt niet in de tweede biedronde, ze herhaalt de hartenkleur. “Ik wilde vertellen dat ik een lange kleur had”. Over vrouwen en vertellen zal ik het verder niet hebben, maar na 3 van noord moet je niks meer vertellen, omdat je al genoeg weet.

Steun de kleur, vraag de azen en biedt 7. Je gebruikt de hartenkleur eventueel voor de speelslagen. Een of twee aftroevers maken de kleintjes hoog en je bent binnen.

Na 3 biedt noord 3SA en vertelt zuid alsnog de steun met 4. Helaas heeft west niet de indruk dat partner sterk is en ziet af van een controlebod en biedt 5. Dat is boven 4SA dus azenvragen wordt lastig. Je kunt afspreken dat als 4SA niet meer kan je met 5SA naar de azen vraagt. Die afspraak hebben NZ (nog) niet.

Zuid vat daarom de koe bij de horens en gokt op ♣A bij partner en biedt 7. Schoppen uit van oost is voor de boer en ook meteen de dertiende slag. 2 Impen voor de oude mannen, maar het leven gered.