Bridgerubriek 24 september 2022

Met slechts de clubavond, een incidenteel toernooitje en de externe competitie vergroot je je kenniskring nauwelijks. Je blijft steeds dezelfde gezichten zien. Pas als je een flink eind buiten de deur gaat spelen, kom je andere mensen tegen. Zo hielden we aan de merkwaardige B-finale van de seniorenparen op Madeira tal van nieuwe vrienden over.

Een van de nieuwe kennissen is de helft van een IJslands duo. Er was weinig belangstelling om de B-finale te spelen en met slechts zeven paren moesten we het de laatste dag doen. Je komt elkaar dan vier keer tegen en dat schept een band.

Het IJslandse paar is een vrolijk stel, althans de helft, want die andere speler heb ik nooit gezien. Ze bieden torenhoog en daar weten we wel raad mee. Met een top van 4 zijn het fijne tafels tegen ze.

Als er dan afgelopen weekend de Icelandic Cup is, val ik binnen bij BBO in de hoop ze te zien. IJslanders hebben iets met namen. Ze zijn met zo weinig dat de dochters achternaam begint met de voornaam van pa en eindigt op dottir en de zonen op son. En omdat er best een hoop Jon’nen zijn kan ik onze makkers niet vinden.

Wat ik wel vond, waren een hoop interessante spellen. Het niveau is pover, maar de omzet hoog en dat vergoedt veel. Het derde segment van de finale kent een uitslag van 91-20. Dat is over 16 spellen houthakken met de elektrische zaag.

Het eerste spel:

N/-
H 8 7
V 10 9 7 3
4
V 8 7 4
A 5 2
B 10 6 4
6 B 5
A 9 8 2 H B 6 5 3
B 9 6 5 2 H 3
V 9 3
A H 8 4 2
V 10 7
A 10
 

In de open kamer begon zuid met 1SA en transfereerde noord naar harten. Het 2 bod werd gedubbeld door oost en daar zal west blij mee zijn, want het vinden van een goede uitkomst is zonder hulp lastig. NZ bieden naar 4 en dan zijn schoppen en ruiten onaantrekkelijk wegens het ontbreken van de heer, met harten zet je partner vaak klem en klaveren geeft vaker iets cadeau dan dat het wint.

Het doublet leidde west naar ruiten en dat leek prima. Na A speelde west, bij gebrek aan beter, ruiten door. De leider troefde de slag en speelde harten naar het aas en troeft ook zijn laatste ruiten. Met V wordt de laatste troef van de tegenspelers opgehaald en zuid, die pas een slag verloren heeft, buigt zijn hoofd over de problemen in de zwarte kleuren.

De leider speelt eerst klaveren. De schoppenkleur is bevroren wat wil zeggen dat niemand de kleur voordelig kan aanspelen. Na ♣A volgt ♣10 en de boer van west dekt de leider met ♣V in de dummy. Oost wint die ronde met ♣H en heeft de vervelende taak de schoppenkleur alsnog te moeten open breken.

♠B loopt naar de heer en zuid troeft een klaveren in de hoop dat ♣9 naar beneden komt. Dat mislukt, zodat de laatste kans, harten naar boven en een schoppen naar de 9 wordt geprobeerd. Oost heeft ♠10 ook en zuid zijn tiende slag.

In het gesloten hok opent zuid 1 en springt noord meteen naar de manche. West heeft nu niet de hulp zoals aan de andere kant.
Zonder aantrekkelijk begin vist west een kleine schoppen uit zijn stapeltje en de leider speelt klein in de dummy en neemt de tien van oost met zijn vrouw.

Hartenaas en harten naar de vrouw volgen en in slag vier speelt zuid een kleine ruiten uit de dummy naar de tien in zijn hand. West wint met het aas en speelt ruiten terug die zuid troeft in noord.

Klaveren naar het aas en de laatste ruiten ook troeven en met klaveren eruit zou simpel tien slagen opleveren, maar zuid steekt over naar 8 en speelt een schoppen naar de 8. Je gaat er als leider eigenlijk nooit van uit dat ze onder een aas starten en zuid dacht dat ♠B maar goed moest zitten voor zijn contract. Nu neemt oost de slag met ♠B en speelt schoppen naar het aas van west die het meesterwerk af maakt met ruiten na. Zuid moet troeven en verliest nog een klaveren voor -50.

Zo zie je maar dat hulp niet altijd gewenst is.

N/-
V B 8 6 3
A 9 8 7
6
10 9 5
A 5 2
4
4 2 10 6
A 9 7 5 V B 10 3 2
A H 7 3 V B 8 6 2
A H 9 2
H V B 5 3
H 8 4
4
 

Aan de ene tafel opent zuid in de derde hand met 1 en biedt noord 3♣. Een Bergen raise. Oost past en zuid biedt 4.

West begint met ♣A casht ook A en de leider heeft de rest. Tegen 4 is geen kruid gewassen. Wel opmerkelijk is de passiviteit van OW. Na 1 is de westhand geschikt om met een informatiedoublet mee te bieden. Als NZ dan opstomen naar de manche, kan oost met zijn fraaie verdeling de reddingsboei uitgooien. 5♣/ zal nooit duur zijn.

Aan de andere kant meer vertier. Het begin is identiek, maar als noord zijn steun bekend maakt, vlamt oost erin met 3SA. In dit geval, oost heeft een gepaste hand, kan het bod nooit meer natuurlijk zijn, maar beide lage kleuren tonen.

Nadat zuid naar 4 gaat maakt west duidelijk met 4SA dat hij een goede fit heeft in de lage kleuren en laat partner kiezen tussen ♣ en .

Oost prikt 5 en de forcing pas van zuid wordt niet begrepen, zodat 5 het eindcontract wordt.

Zuid begint met ♠A en noord gooit de vrouw erbij. Zuid gaat nu in de fout, want hij speelt schoppen door. De leider troeft de slag en speelt troefvrouw. De heer van zuid wordt vermorzeld en na drie rondjes troef schakelt oost over op de klaverenkleur.

Op de vijfde klaveren verdwijnt een van de harten van west, zodat oost eraf komt met ♠A en een hartenverliezer. Goed dat ze niet dubbelden!

Pover tegenspel. Zuid moet beseffen dat oost niet veel kaarten heeft in de hoge kleuren. Met een renonce in harten zou noord een zeskaart hebben en nog wel 5 geboden hebben. Zuid moet daarom in slag twee H spelen en een distributiesignaal van noord krijgen om te zien of er een harten of nog een schoppenslag gewonnen kan worden.