Bridgerubriek 25 april

Gebrek aan copy is nog niet aan de orde. Niet alleen speel ik zelf een keer in de week en oefenen de vrouwen een hele zaterdagmiddag, daarnaast is er een keur aan online toernooien. De bridge profs die gewoon zijn wekelijks op te draven voor een toernooitje of kampioenschap kunnen zich uitleven bij de Alt-Invitational en leveren genoeg materiaal.

De derde cyclus van de Alt werd afgelopen week gespeeld met deelnemers uit de hele wereld. Ook enkele Nederlanders laten hun neus zien. Op het volgende spel kunnen we het resultaat van enkele landgenoten vergelijken:

W/Allen
A V 10 8
3
A 10 9 8 5 4
H 8
9 5 2
7
H B 9 7 6 2 V 10 8
H B 6 2 V 7 3
- B 9 6 5 3 2
H B 6 4 3
A 5 4
-
A V 10 7 4
 

De Poolse-Zwitserse-Nederlandse combinatie Brink-Drijver speelt in het team van sponsor Josef Blass. De sponsor speelt zelf een rondje mee. Op dit spel met grote gevolgen.

Dubinin opent de westhand met een zwakke twee in harten en noord, de man met relatief de meeste medeklinkers in zijn achternaam: Pszczola volgt in ruiten. Oost steunt preëmptief met 4 en zuid brengt met een doublet de zwarte kleuren in beeld.

Pepsi, zoals noord genoemd wordt, biedt 4♠ en na twee passen doubleert west. Een doublet van een manche contract nadat je met een zwakke opening begonnen bent, duidt op een renonce. Iedereen tevreden en oost vindt de klaverenuitkomst.

West troeft de slag af, maar het is de enige slag voor de verdediging. +1190 voor Blass en een blauw oog zou je zeggen. De pas op 4♠ is erg voorzichtig. Een slempoging is wel op zijn plaats.

Aan de andere kant begint Brink met 3 en doubleert noord. Drijver steunt ( 4) en na doublet van zuid en 4♠ van noord, komen de Russen via 5SA in 7♠ te spelen door noord. Brink geeft daar een stamp tegenaan, partner ik heb een renonce, en NZ vluchten naar 7SA.

Dat contract heeft geen kans en hobbelt min 2. Zo zie je maar: hoog bieden is niet altijd nodig om het board te winnen als je een goed nevenpaar hebt!

Jan Jansma is een globetrotter en leefde voor de corona crisis een deel van zijn tijd in Amerika. Jan begon er een partnership met Chris Willenken en beiden spelen samen in team Rosenthal en nemen het op tegen een stel Engelsen onder aanvoering van De Botton.

Aan deze tafel begint west met een Multi 2 en Jansma-Willenken eindigen in 7♠ te spelen door Jansma als zuid!

Geen introever, maar zijn er dertien slagen?
De leider wint de troefstart in de dummy en speelt meteen harten naar het aas en troeft een harten in noord. Jansma steekt met troef over naar zijn hand om ook de laatste harten te troeven.

Zuid gaat met een ruitenaftroever naar zijn hand en haalt de laatste troef op. Vervolgens speelt Jansma een klaveren naar de heer en kan claimen. Op A verdwijnt een klaverenverliezer, waarna de gemarkeerde snit in klaveren de dertiende slag oplevert. Keurig spel van de leider, hij slalomde in het middenspel netjes om de klaverenaftroever heen.

Speel maar na klik hier

Een dag later spelen Simon de Wijs met Bauke Muller met Franse teamgenoten tegen een Canadees-Amerikaans team. De Wijs-Muller hanteren het Tarzan systeem. Basis is de sterke 1♣ opening met tal van vraagbiedingen. Bij de meeste natuurlijke biedverlopen biedt de een een kleur en daarna de ander. Dat gaat een tijdje door tot de fit gevonden is. Hierna wordt bekeken hoe hoog je kunt. In Tarzan vraagt een speler de hand op van de ander. De vrager bepaalt het eindcontract. Soms is het smullen:

Z/OW
H V 9 3
A B 8 5
B 6
H 9 4
B 5 2
8 6 4
9 7 6 3 V 10 4 2
V 10 9 8 3 5 4 2
6 B 7 3
A 10 7
H
A H 7
A V 10 8 5 2
 

De Wijs opent de zuidhand met 1♣, hij toont 16 punten of meer en Muller biedt 1SA en belooft 12 punten of meer en een evenwichtige verdeling. De situatie is nu mancheforcing en zuid gaat verder met een rits vraagbiedingen. Hij doet steeds het opvolgende bod nadat zijn partner geboden heeft. Na 1SA volgt 2♣ en daarmee informeert zuid naar de verdeling van partner.

Muller antwoordt 2 en toont daarmee de hoge of de lage kleuren. Met 2♠ vraagt De Wijs door. Hij hoort 3 en dat bod toont beide hoge kleuren met een dubbelton ruiten. Muller heeft dus exact een 4-4-2-3 verdeling.

Met 3 gaat het interview verder. Zuid vraagt naar het aantal controles van noord. Met 4♣ zegt Muller vier controles te hebben. Een aas telt voor 2 en een heer voor 1 controle. Zuid informeert verder naar de locatie van de plaatjes en met 5♣ vertelt Muller waar zijn honneurs zitten.

De Wijs wil nog meer weten. Met 5 wordt gevraagd naar andere plaatjes en Muller biedt nu 5♠ om een tweede honneur in schoppen te tonen. De Wijs weet nu HV van schoppen, A en ♣H.

Hij projecteert die kennis op zijn eigen hand en telt drie slagen in schoppen, twee in harten, twee in ruiten en zes in klaveren. Dat zijn er dertien en 7SA is het logische besluit. Het spelen kost amper moeite en wint 11 imps ten opzichte van 6SA +1 van de andere kant.

Daar boden ze zoals jij en ik. Zuid opent 2SA, noord vraagt naar de majors en besluit de bieding met 6SA.

Prachtige huisvlijt van Simon en Bauke. Nou alleen nog even wat doen aan die namen op BBO. Van SM en Beukertje krijg je toch hele andere gedachten.