Bridgerubriek 25 juni 2022

Drie wedstrijden voor het einde was de voorsprong van Nederland op het achtervolgende Zwitserland bijna 40 Vips. Gekscherend werd geïnformeerd of het open team de terugvlucht al een dagje eerder had geboekt. Met bijna twee wedstrijden voor kon er toch niets meer misgaan. Toen kwam het duel met Drijver-Brink die voor Zwitserland spelen.

Alles werd uit de kast gehaald en Nederland met 19.43 tegen 0.57 aan de kant gezet. Plots was de schijnbaar onoverbrugbare voorsprong verdwenen. Het werd nog bibberen de laatste twee potjes. In de allerlaatste wedstrijd gingen de Zwitsers Nederland een keer voorbij, maar ze hielden niet stand. Toen Versace door een bij gestoken werd, was de Italiaanse drive gebroken en werd het Nederlandse open team voor het eerst Europees kampioen.

De vrouwenploeg deed het minder goed. Fraaie staaltjes werden afgewisseld met enorme bokken en we eindigden in de onderste helft van de ranglijst.

Twee slems die tot een hoop discussie leidden, waren de volgende twee:

Z/Allen
H B 8 4
A 10 4
B 6
B 5 4 3
V 9 7 6 2
-
H B 9 8 7 6 5 2
7 5 9 8 3
10 H V 9 8 7 6 2
A 10 5 3
V 3
A H V 10 4 2
A
 

Lennie van den Heuvel, zuid en Anne Schoonen zijn een relatief nieuw paar. Ze timmeren samen pas een half jaar aan de weg, maar zijn onverschrokken en spelen no-nonsense bridge.

Op dit spel opent zuid met 1 en antwoordt noord 1♠. Oost vlamt erin met 3♣ en zuid forceert de manche en spreekt de troefkleur af met 4♣. Noord toont de hartencontrole en dat is alles wat zuid wilde horen.

Azenvragen en vragen naar troefvrouw en aan het eind biedt zuid 6♠. Als dat gedoubleerd wordt meent Lennie dat 6SA een beter idee is, maar ook dat contract wordt aangehouden.

Na klaveren uit voor het aas zoekt de leider de lengte schoppen uiteraard bij west en ♠A brengt het goede nieuws. Oost heeft er geen en een tweede schoppen naar de 8 in de dummy maakt slag drie. Hierna volgen zes rondjes ruiten en een tweede schoppensnit, waarna de leider met ♠A twaalf slagen kan aftikken. +1680 voor Nederland.

Het lijkt erop dat 6♠ down gaat. Je verliest een troefslag en kunt die harten nergens kwijt, maar dat is schijn. Aan de andere kant zitten de Zweden in 6♠.

West begint met klaveren en de leider wint in de hand. Op ♠A moet je even slikken, maar het spel speelt zichzelf. Neem een schoppensnit en troef een klaveren. Als west overtroeft is alle kou uit de lucht en neem je het hartennaspel met het aas, steekt over naar A en snijdt nog een keer in troef.

Troeft west niet over, dat neem je de tweede troefsnit en gaat ruiten spelen. West mag een keer troeven, maar heeft slechts harten over en moet je weer aan slag brengen. Het is wel even spannend als er harten nakomt. Heeft oost de heer dan ga je een handvol slagen down, maar met H bij west krijg je slag twaalf binnen. Zweden +1430, maar 6 imps voor ons.

De tweede 6♠:

Z/-
H
8 6 4
A 10 9 7 6 4 3
B 10
B 10 4
9 7 3
H 10 3 2 9 7
V B 8 5 2
5 2 V 9 8 7 6 4 3
A V 8 6 5 2
A V B 5
H
A H
 

Aan beide tafels eindigen de zuidspelers in 6♠. Een matig contract, waar 6 beter is, maar daarover straks meer.

West begint met troef en zuid wint in de dummy met de secce heer en het lijkt een goed moment om de hartensnit te nemen. Zit die heer goed dan kun je wat troeven halen en H overnemen met het aas voor een tweede snit in harten.

Je maakt het spel dan met de troeven rond, of H in de driekaart bij oost en de troeven 4-2. Zo speelden beide leiders in de wedstrijd tegen Denemarken. Gingen de eerste twee slagen hetzelfde, in slag drie was dat niet zo.

De Nederlandse tegenspeler speelt nadat ze met H aan slag kwam nog een keer schoppen en moet dat bekopen. De leider cashte alle hoge kaarten in de zwarte kleuren en west werd gesqueezed in de rode kleuren. Ze moest de hartendekking bewaren, anders is 5 de twaalfde slag, maar ook de ruitendekking, omdat zuid anders H kan overnemen met het aas en 10 scoren als twaalfde slag.

De Deense verdediger won ook H in slag twee, maar speelde ruiten na. Met een zevenkaart in de dummy is dat wel uit te rekenen. Heeft de leider er twee dan troeft partner de slag af. Door ruiten na te spelen is de dwang weg en maakte west met 10 uiteindelijk de downslag.

Toch is 6♠ te winnen. Als je de start interpreteert als passief en daarom waardevol bezit in de rode kleuren, neem je de uitkomst met ♠H en steekt over naar ♣A om alle troeven (gelukkig rond) te trekken. Je speelt nog drie rondjes troef en ziet oost gapend klaveren afgooien en west steeds moeilijker en langzamer bijspelen. Op ♣H moet ze zich overgeven en de harten inkorten tot drie kaarten, of de ruiten afgooien zodat de hele kleur in noord vrij komt.

6♠ Kan down met ruiten uit. Een start die nauwelijks te vinden is, nadat noord een lange kleur heeft geadverteerd. 6 Kun je wel maken.

Neem de hartenstart van oost met het aas en speel schoppen naar de heer. Keer terug in de dummy met H en gooi twee harten weg op de hoge schoppen. Troef een harten in de hand en steek over naar de dummy met ♣A om nog een harten te troeven. Speel klaveren naar de dummy en troef ook de laatste harten in de hand en ga van slag met 10. West mag nemen, maar moet in slag twaalf in je ruitenvork spelen.

Om dit plan uit te voeren, heb je een goede relatie nodig met de wedstrijdleiding en inzicht in de spelverdelingen. Zonder die kennis speel je ergens A en hoort het ontnuchterende commentaar van west dat hij nog twee troefslagen heeft.

Volgende week meer avonturen uit Funchal.