Bridgerubriek 27 augustus 2022

De zestiende World Bridge series zijn vorige week begonnen in Wroclaw. In de eerste week vindt de (viertallen) strijd plaats om de Rosenblumcup, en bij de vrouwen, de McConnell. Twee of drie dagen kwalificatie en dan de knock-out fase. Mis je de “cut” dan wacht de ellenlange parenwedstrijd. Het is karig gesteld met de vaderlandse deelname in de tweede fase. Slechts twee paren, in verschillende teams, blijven overeind.

Bij de vrouwen zijn slechts tien teams present en de dames spelen drie wedstrijden van de 16 spellen per dag. Na drie dagen worstelen eindigen de Nederlandse vrouwen op de zesde plek en zijn klaar. In de open groep overleven Verhees-Van Prooijen en Mendes de Léon-Sprinkhuizen de eerste twee knock-out ronden en beginnen, op het moment van schrijven, aan de kwartfinale.

In de open afdeling speelt iedereen dezelfde spellen en kun je per spel goed vergelijken hoe het moet of in elk geval zou moeten gaan. De volgende 3SA met 16 om 12 leverde nog flink wat problemen op:

O/NZ
H V 9
B 5 4 3
H 9 3
H 9 7
B 10 7 6 5 2
4 3
H 2 10 9 8 7
7 4 A B 10 8
10 8 2 V B 5
A 8
A V 6
V 6 5 2
A 6 4 3
 

Na de sterke 1SA opening van zuid meldt Guy zich met zijn zeskaart schoppen, maar verliest het van noord die met 3SA het bieden beëindigt. De leider krijgt schoppen uit en telt zes zekere slagen. In harten, ruiten en eventueel klaveren kan hij er een bijverdienen.

De eerste slag wordt genomen in de dummy en harten naar de vrouw geprobeerd. West neemt en omdat het vrijspelen van de schoppenkleur niet gaar lukken zonder fit en entree, probeert west zijn partner te helpen en speelt ♣10 na.

Zuid wint de slag in de hand en speelt ruiten naar de heer en het aas. Dat bevalt Thibo wel, hij kan door met die kleur. 10 Laat de leider lopen, maar B wordt wel genomen. De situatie voor zuid is niet prettig. Hij heeft slechts acht slagen en kan geen klaveren afgeven, omdat oost dan nog een vrije ruiten heeft.

De harten kunnen natuurlijk breken. De leider casht ♠A en steekt over naar B. Hij kan nu harten naar de hand spelen en als de kleur rond zit oversteken naar ♣H om de dertiende harten te cashen. Hij incasseert echter eerst ♠V en dat heeft een verrassend effect op oost. Die wordt nu gesqueezed in drie kleuren. Gooit hij een harten dan is de laatste harten vrij. Hetzelfde geldt voor 8. Gooit oost een klaveren zoals in de praktijk, dan heeft de leider ♣9 vrij.

Er zijn tal van zijvarianten. Zo hoeft west niet ♣10 na te spelen, maar kan een kleintje doen zodat hij de dekking in die kleur bewaart. West kan ook ruiten naspelen in plaats van klaveren. Maar ook dan kan zuid zegevieren. Het komt er primair op neer dat je een klaveren duikt.

Tegen Louk Verhees en Ricco van Prooijen speelde de leider al zijn hoge kaarten uit en kwam een slag tekort toen bleek dat de harten niet rond zaten.

David Gold speelt met Zia en beet eveneens in het stof.

De Engelsman kreeg schoppen voor de 9 in de dummy en nam de verliezende hartensnit. West speelde ♣8 na via de 9 de vrouw voor het aas. Gold vervolgde met ruiten en dat is mis. Oost neemt H met het aas en gaat door met de kleur.

De leider laat een slag lopen en neemt de derde ronde ruiten. Hij kan nu geen klaveren afgeven, omdat oost nog een vrije ruiten heeft en de squeeze werkt evenmin, omdat west met ♣10 de kleur nog controleert. Zuid had beter het klaverennaspel een rondje gebukt. Je maakt het dan als een van de ronde kleuren 3-3 zit.

Sommige leiders waar west volgde na 1SA spelen A en harten na. Nu H plopt, zijn ze er ook met drie slagen in harten. Een kwart van de leiders gaat down in 3SA en dat is best veel.

“Houston, we have a problem.” Een bekende uitspraak als je in slem zit met twee azen buiten, of in zeven met een aas bij de buren. Rob Helle en Ed Hoogenkamp hadden drie azen toen hun tegenstanders op het volgende spel slem probeerden:

Z/OW
A H 10 5 3 2
H B 9
-
H B 9 8
B 9 4
8 6
A 8 10 3
8 5 4 3 A 9 7 2
10 4 3 2 A V 7 6 5
V 7
V 7 6 5 4 2
H V B 10 6
-
 

Na de 1 opening van zuid hebben NZ een biedverloop waar ik niks van begrijp. Ik vermoed dat zuid zijn ruiten ergens heeft gemeld en twee keer de klaveren gecue-ed.

Noord heeft daarop 6♣ geboden. Of hij dat als alternatief contract zag, of als keus tussen harten en schoppen, weet ik niet, maar Rob Helle meent zijn partner te moeten helpen en doubleert dat bod. Het eindcontract wordt 6 te spelen door zuid.

Ed Hoogenkamp zoekt niet verder dan een klavertje voor de start en als zuid klein legt in de dummy, wordt ♣V van oost getroefd. Zuid speelt troef voor de heer en heeft met de troeven 2-2 een simpel parkoers.

Als je aanneemt dat de schoppen lopen heb je zes slagen in schoppen, vijf in harten en een afgetroefde ruiten in de dummy als slag twaalf. Zuid weet echter niet dat de troeven breken en zoekt een andere weg naar slag twaalf.

Die is er. Je speelt na H een klaverenplaatje uit noord en troeft het aas van oost. ♣B wordt zo vrij en dat is de slag die je nog nodig had. Na de aftroever volgt een tweede ronde troef en nu beide tegenstanders bekennen is zuid binnen.

Drie azen heeft de verdediging en 6 kan niet down?

Toch wel. Na een ruitenstart is zuid kansloos. Hij moet wel troeven in de dummy en als hij verder gaat met troef, duik je een keer. Een volgend troefje neem je en casht A. Zonder dubbel misschien te vinden, gezien de cues van NZ in klaveren, maar met dubbel is de ruitenstart onvindbaar. “Houston, there are no more problems.”

Guy Mendes de Léon en Thibo Sprinkhuizen verslaan gerenommeerde tegenstanders en bereiken de finale. Zes setjes van 16 spellen beslissen vrijdag en zaterdag of we weer een stel wereldkampioenen mogen begroeten.