Bridgerubriek 27 maart 2021

Ik schrijf af en toe verhaaltjes voor het bridgeblad en heb regelmatig een discussie met de redactie over de inhoud. De laatste ergernis ging over een signaal. Partner komt tegen een sanscontract uit met ♠B, in dummy ligt ♠HV4 en de leider speelt een hoge in de dummy. Ik vermeld de kaart van de derde speler niet, maar de redactie staat erop dat ik de derde kaart in die slag als afsignaal benoem. Onnodig vind ik, want iedereen snapt dat ♠A daar niet zit.

Drie personen bekijken mijn schrijfsels en het kost evenveel mailtjes om mijn redenering te verklaren. Ze staan op het standpunt dat de lezer niet zo slim en vooral blind is. Nu maar afwachten hoe het in het blad verschijnt.

Om niet weer een verhaal over brillen te beginnen, maar goed kijken blijft lastig. Op een vrijdagavond waar ik meer oog heb voor de verrichtingen van Giri tegen So, tref ik een scherp kijkende rechtsgeleerde als partner op de lokale clubavond.

In een eerder leven is hij werkzaam geweest bij de spoorwegen en verantwoordelijk voor de seinen. Daar is nog iets van blijven hangen, want de tegenstanders worden keurig op de hoogte gehouden van de distributie van zijn kleuren. De seintjes gaan echter alleen naar links en rechts en niet naar de overkant.

N/-
H 8 7 2
V 9 8 2
A 10
V 3 2
B 10 9 6 5
V 4
7 A H 3
B 8 6 5 4 H V 7 3
A H 10 9 5 4
A 3
B 10 6 5 4
9 2
B 8 7 6
 

We spelen tegen Jacco en Ralf en noord begint met een (zeer) zwakke 1SA. Matthieu geeft daar een stamp tegen en zuid redoubleert om te vertellen dat hij ergens een vijfkaart heeft. Ik pas, noord biedt 2♣ en gaat daarmee op zoek naar zuids kleur.

Jacco biedt 2 en ik kom erin met 2♠. Noord gaat door naar 3 en twee passen volgen.
Ik wil niet passen nu de tegenstanders een goede fit gevonden hebben en wij de meerderheid aan punten. Het meest flexibele bod lijkt me dubbel. Mocht partner 4♣ bieden dan kan ik 4 bieden.

Het duurt even voor Matthieu biedt, en zijn pas verhoogt de spanning aan tafel. Ik kom uit met ♣H. Van een rijtje plaatjes komen we uit met de hoogste, dus eerst de heer en dan het aas duidt op een dubbelton. De bedoeling is om over te steken naar partner in slag drie en een aftroever in klaveren krijgen.

Het mooiste is natuurlijk als partner ♠A heeft, zodat er een directe oversteek is. Met enthousiasme zie ik partner ♣9 bijgooien in slag een. Dat lijkt een hoge en nadat ik ook ♣A incasseer, speel ik met vertrouwen een kleine schoppen na in slag drie.

Groot is de teleurstelling als de leider ♠H speelt en partner met een kleintje bekent. De leider gaat verder met troef en Matthieu neemt en speelt als een speer H. De leider wint de slag en speelt een tweede troef die mijn partner weer wint om de downslag te cashen met V.

De leider miste de winnende speelwijze na mijn schoppenswitch. Als hij na A ♣V incasseert en oversteekt naar zijn hand met ♠A, kan hij op ♣B de verliezende ruiten van de dummy weggooien. Blijkbaar geloofde Jacco niet in het 3-1 troefzitsel.

Na afloop verklaarde Matthieu dat hij met ♣9 de uitkomst wilde afseinen. Dat is zeer behulpzaam, maar met AH sec en de vrouw in de dummy kan ik dat zelf wel zien. En in het geval dat ik van heer-klein ben uitgekomen, weten we nadat de leider de slag pakt met het aas ook genoeg.

Later werd ik gefopt door de leider:

W/OW
H 8 7 4
8 3
A H 9 3
8 7 4
9 5 3 2
A 10 6
H 4 10 6 5
6 5 V B 8 7 4 2
A B 10 6 5 3
V B
A V B 9 7 2
10
H V 9 2
 

Na twee passen begint oost met 2♣. Bijna altijd sterk, maar zo af en toe een zwakke twee in ruiten. Dit keer de laatste variant. Zuid laat er geen gras over groeien en springt meteen naar 4 waarop iedereen zwijgt.

Ik kom uit met ruiten en de leider neemt in de dummy. De afdeling seinen van het rayon oost-Nederland gooit 2. We spelen laag is aan en laag-hoog is even, dus er is niks gelogen aan die kaart. Het is de vraag of een distributie of attitudesignaal zinvol is. Je maat weet al van de zeskaart ruiten en V geloof ik wel.

Belangrijker is weer dat je seint waar je resterende kracht zit en dan is 2 voor de klaveren. Zuid speelt harten naar de vrouw in slag twee en ik neem met de heer.

Het is bijzonder goed dat de leider H niet meeneemt met maar een kaart in ruiten. Daarom plaats ik ♠A bij zuid. Hij moet weer in de dummy kunnen komen om een verliezer te dumpen op de hoge ruiten. Deze redenering en 2 van de overkant maken de klaverenswitch evident.

Groot is mijn teleurstelling als de leider de slag pakt met ♣9 en de troeven haalt in twee rondjes. Hierna speelt hij ♠V en ♠B die mijn partner duikt. Als hij neemt, moet hij de dummy aam slag brengen en is zuid meteen klaar. Nu moet de leider na de twee schoppens klaveren spelen en maak ik nog wel twee slagen in die kleur, maar heeft zuid zijn contract.

Ik had natuurlijk ♣B kunnen naspelen. Zuid maakt dan niet goedkoop een slag, maar na het troeftrekken kan zuid ♠V spelen die oost meteen moet nemen, omdat hij anders alsnog is ingegooid. Na ♠V voor ♠A speelt oost schoppen terug en komt zuid een slag tekort.

Moeilijk dat seinen, zeker als je allebei een andere pet op hebt.